Nokia Steel és Body+ - skandináv minimalizmus, francia elegancia

Nem kizárólag a Withings Activité újrabrandelését hajtotta végre a Nokia, a társalkalmazás és a dizájn is fejlődött a legutóbbi találkozás óta.

Megjelenés, kialakítás

A Nokia Steel mindössze egy méretben érhető el, szemben az értesítéskijelzésre és pulzusmérésre is alkalmas Nokia Steel HR-rel, amely még szintén Withings néven, de már a Nokia birtokában mutatkozott be a 2016 IFA -n. A méretválaszték hiányának ellenére az az igazán egyedi a Steelben, hogy a 36 milliméteres átmérőjű tokozás tökéletesen megfelelő vékony, női kézre is, a kialakítás viszont egyáltalán nem árulkodik a célcsoportról. Az elegáns, visszafogott, minimalista dizájn még a nálunk járt fekete színvariációban is képes nőies lenni, noha egyáltalán nem mutat bután férfikézen sem. A fehér viszont egyértelműen csajos, amit a 11,5 milliméteres, aránylag jelentős vastagság sem befolyásol.


[+]

A 36 grammos eszköz 316L osztályozású rozsdamentes acélból készült, amely meghatározott százalékban tartalmaz nikkelt, krómot és molibdént. Sajnos a számlapot védő üveg anyagösszetételéről vagy fajtájáról nincsenek hivatalos adatok, bár látszólag jól bírja a gyűrődést, de mondjuk vigyáztunk is rá. Például véletlenül sem csaptuk oda lendületből az ajtófélfának. Feltesszük, hogy a Steel üvege magas karcállóságú, az óragyártásban használatos valamiféle üvegből készülhet, mivel a készülék megtévesztésig óraszerű. Mármint analóg óra.


[+]

A számlap apró részleteiben változott csak a Withings Activité megjelenéséhez képet, ez viszont pont elég volt, hogy teljesen más összképet mutasson. A mutatók továbbra is rozsdamenetes acélból készülnek, viszont az órát és a perceket jelző rovátkák finomodtak, első ránézésre úgy tűnhet, az időt kizárólag a mutatók állásából tudjuk megmondani, noha a perceket jelölő rövidebb, szintén hajszálvékony vonások azért pontosítanak. A Nokia márkajelzés irtó ízlésesen mutat a számlapon, a lényeget pedig a sűrűn rovátkolt, háromnegyed kör mutatja 0% és 100% között. Ez a napi aktivitási célhoz mérten tájékoztat az aktuális eredményeinkről, ha jó a szemünk, akkor egy százalékos pontossággal.

Edzős outfittel kevésbé tűnik összeszedettnek.
Edzős outfittel kevésbé tűnik összeszedettnek. [+]

A Withingsnél még jelen lévő, élnénk narancs részletek és határozottabb osztások teljesen eltűntek, a színvilág monokróm, a fém és a matt fekete kombinációja elképesztően egyszerű és minimalista, a vékony acél keret pedig tradicionális, de modern és elegáns megjelenést biztosít. A Nokia Steel határozottan kicsi, roppant visszafogott, már-már rideg eleganciája valóban alkalmassá teszi arra, hogy a mindennapi outfit része legyen, de hivatalos dress code szerint business casual alatt nem biztos, hogy stíluskirálynők, pláne nem ennek férfi ekvivalensei leszünk vele. Mondom másképpen: mackónadrággal nem mutat valami összeszedetten.


[+]

Lényegében ez az egyetlen dolog, amit a kütyünek fel lehet róni. Ebből egyenesen következik, hogy a kifinomult, hagyományos megjelenés kissé életidegen benyomást kelt, mondjuk az edzőteremben, még a gyárilag mellékelt, sportosnak szánt szilikonszíjjal is. A pánt 195 milliméteres csuklóméretig állítható, viszont 120 milliméteres kerületű kézen is passzentos, nem lifeg még egy méternyi anyagtöbblet. Viszont szentkuti11 kolléga bajban lenne a gyári megoldással. De ő választhat nagyobb kerületű szíjat a Nokia tartozékkínálatából. A szíjak egyébként mind hagyományos zárszerkezetűek, a csere pedig a belső oldalon található, apró, fém, rugós kialakítású tolózárral oldható meg, viszonylag egyszerűen.


[+]

Azzal együtt, hogy a Steel funkcionalitása erősen korlátozott, a kialakítás pedig inkább elegáns, mint sportos, a szerkezet alkalmas úszásra is, sőt, elvileg fel is ismeri a tevékenységet. Ezt most nem ellenőriztük, az viszont biztos, hogy 50 méteres mélységben, 5 atmoszféra nyomásig tök jól elvan, tehát valóban vízálló, apróbetűs rész, kitétel, kivétel és korlátozásféleségek nélkül. Ezzel együtt az óratest házilag is szétszedhető, amihez a szükséges eszközt is mellékelték, ami leginkább egy csonka SIM kulcsra emlékeztet.


[+]

Az óratest hátlapján a Steel esetében szenzorokat nem, csak technikai jellegű feliratokat találunk, amelyek gravírozott formában tájékoztatnak a modellszámról, az anyaghasználatról, plusz leolvashatjuk a Szövetségi Kommunikációs Bizottság engedélyszámát, ami a Bluetooth képesség miatt került egy látszólag nettó analóg órára. A mértani értelemben vett csonka kúp kialakítású hátsó idomon látható egy apró kör bemetszés, ponttal a közepén, ez szolgál az óra alaphelyzetbe állítására, illetve a hátlap leoperálását az e fölött lévő résnél lehet megkezdeni, amit jobb, ha inkább órás mesterre bízunk. Mellesleg a termékoldal is ezt a módszert javasolja, ha a hagyományos, CR2025 típusú gombelem megadja magát. Ez úgy bő félévente időszerű, hogy bekövetkezzen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Bemutatkozott a 3G képes Nokia 3310

  A HMD Global nagyon igyekszik, hogy vonzóvá tegye a klasszikusnak számító 3310 újragondolt változatát, több-kevesebb sikerrel. A 3G képesség mindenesetre jobb ötletnek tűnik, mint az új csomagolás.

 • A Nokia 8 is remek konstrukció

  Mármint a hétköznapi fizikai behatásokkal szemben ellenálló, a többi pedig a részletes teszt során derülhet ki.

 • Újra kapható lesz a Withings Steel HR

  Csak most már Nokia Steel HR néven rendelhető elő a Nokia Steel eggyel komolyabb felszereltségű variánsa.

 • Engedélyszámot kapott a Nokia 6 (2018)

  A kínai Hírközlési Hatóság sok egyebet nem árul el, leszámítva a modellszámot, ami az egyik első 2018-ban bemutatni kívánt Nokia mobilt jelöli.

Előzmények

 • Samsung Gear S3 - második kör

  A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

 • Xiaomi Mi Band 2 - aktivitásmérő, kicsit bonyolultabban

  Pulzusszám mérő és kijelző is került az új Mi Bandbe, mégsem lett az alapvető aktivitáskövetésre kitalált karperec drága. Leteszteltük.

 • Samsung Gear Fit 2 - szerintem valami követ

  A Samsung első okos-fitnesz karkötő-órájának továbbfejlesztett változata érdemben csak egy, de annál lényegesebb ponton tér el elődjétől, ez pedig a beépített GPS, ami kényelmesebbé teszi a használatot.

 • Huawei Band / Honor Zero - amennyi kell

  Itthon Huawei Band néven kapható a kínai cég minimalista, alapvetően nőknek ajánlott okosórája, ami elérhető áron nyújt pont annyit, amennyit kell neki.

Hirdetés