2017. november 24., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Nokia Lumia 900 - más dimenziók

A nagytestvér megérkezett, eredetileg csak az amerikai piacra szánták, de végül mi sem maradunk ki belőle.

H​i​r​d​e​t​é​s​

Külső

A kékes árnyalatú doboz fiókosan nyílik. Az üreg tetején lakik maga a Lumia 900, alatta a tartozékok kaptak helyet. Fekete füles, fehér USB kábel, mi ez itt? Valami Michael Jackson tribute? Igazából mindegy, mert a készülék konkrétan világoskék, legalábbis a mi példányunk ebben a rikító árnyalatban pompázott. 160 grammnyi élénk szín elsőre kissé ijesztő, de természetesen létezik fekete verzió a feltűnést nem kedvelő potenciális vásárlóknak.

Nokia Lumia 900
[+]

A Lumia 900 állati nagy, rég nem volt a Nokiának ekkora tepsije. Pont annyival nagyobb a Lumia 800-nál, ami nekem személy szerint már sok, ugyanakkor manapság a kilapított, óriáskijelzős telefonok a menők, legalábbis sok kutatás szerint az emberek pörögnek a minél nagyobb képernyőre. Örök kérdés ez, hogy van-e értelme ennek, de a 4,3 inch még nem is számít soknak. Ám valahogy a formaterv, vagy talán a vaskosság miatt a Lumia 900 nagyobbnak tűnik, mint a szinte ugyanekkora Xperia S, de ha egymás mellé tesszük a két modellt, akkor látszik, hogy a Nokia üdvöskéje nem lóg ki a sorból.

Nokia Lumia 900
[+]

A burkolat maradt anyagában festett polikarbonát, amely ráadásul unibody, azaz megbonthatatlan. A formaterv is olyan, mintha a Lumia 800 szteroidokat szedett volna több hónapig és csak gyorséttermi kaján éldegélt volna. Mivel sokszor tapogatok Lumia 800-at, ezért a 900-at megpillantani kissé furcsa volt, kézben tartani pláne. Bár tesztkészülékünk nagyban hajaz a kistestvérre, több fontos külső eltérést is észre lehet venni. Egyrészt a kijelző 480x800 pixeles, technológiáját tekintve CelarBlack AMOLED, amely ellentétben a kistestvérrel nem pentile matrixos, azaz a pixelfetisiszták örülhetnek, bár más gyártók ezen a méreten 1280x720 képpontra is képesek. Érdekesség, hogy egymás mellé téve a a Lumia 800 és 900 kijelzőjét, az előbbi tűnik jobbnak, a fehérek világosabbak, az egész megjelenítő kontrasztosabb benyomást kelt.

Nokia Lumia 900
[+]

A készülék tetején most már csak a microSIM fiókja árválkodik, ezt a dobozban található tűvel tudjuk kinyitni, a microUSB csatlakozó fedetlenül tátong mellette. A bal felső csücsökben van a 3,5 mm-es jack dugasz, míg a telefon alján van a hangszóró, ami érdekes megoldás, de egyáltalán nem botorság, az asztalra tett Lumia 900 ugyanúgy szól, mint amikor a kezünkben van, ritkán fogja le a telefon alját az ember még véletlenül is. Fektetett helyzetben ez már gyakrabban esélyes. A masina bal oldala teljesen sima, a jobb oldalra kerültek a hangerőt szabályozó billentyűk, a kamera exponálógombja és a kijelzőzár kezelőszerve.

Nokia Lumia 900
[+]

A hátlap sima, a felső harmad közepére került a kamerát keretező díszcsík, ebben van a gyártó felirat is. A Carl Zeiss optika mellett vaku is látható. Fontos apróság, hogy a Lumia 900 már előlapi kamerát is kapott, amely a kijelző felett helyezkedik el, ezzel lehetővé válik az arcunkat is közvetítő videobeszélgetés. Az összeszerelési minőségről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a finnek ezzel a polikarbonát házzal nagyon masszív telefont alkottak, a 160 grammos tömeg pedig állandóan érezteti jelenlétét, ezzel a készülékkel az ember nem kapdos a zsebéhez, hogy megvan-e még.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdet​és

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.