Hirdetés

Nokia G10 és G20 - hibás gének

A G széria első két modellje ismét nem egy erős ajánlat, bár a legalsó árkategóriában nincs nagy tolongás, úgyhogy a G10-nek még lehet esélye.

Multimédia

A kameráktól már csak papírforma szerint sem érdemes sokat várni, de igazából nem használhatatlan egyik rendszer sem. Értelemszerűen a Nokia G10 a szerényebb konstrukció, itt csak egy darab 13 megapixeles főkamera dolgozik a méretes hátlapi panelen és a 2 megapixeles, fix fókuszos makró, ami pont ugyanaz az egység, mint a G20 esetében, úgyhogy nem is teszünk ide a szükségesnél több, egyébként nem tragikus szuperközelit. A G10 és G20 ebben a versenyszámban ezt tudja, kevés kivételtől eltekintve ez produkció a kategóriaátlagnak megfelelő.


[+]

Az autofókuszos, 13 megapixeles főkamera is meglehetősen csekélyértelmű, a dinamika nagyon gyenge, pedig van automatikus HDR és használja is az algoritmus. A fehéregyensúllyal is vannak gondok, de összességében még mindig jobb, mintha rosszabb lenne. A vonalak nem valami definiáltak, de azért vannak részletek, meg kromatikus aberráció is bőven, kicsit rosszabb fényviszonyok mellett pedig tényleg nem érdemes próbálkozni. A fentebb látható portré viszont nem is olyan gyászos.

Nokia G10 13 MP

A G20 valamivel jobb képességű kiosztást kapott a PDAF-fel dolgozó, 48 megapixeles, quad-Bayer főkamerával, de az 5 megapixeles ultraszélesnem megint nem tudunk őszintén örülni, a makró és a mélységszenzor pedig ugyanaz.

Nokia G20 5 MP ultraszéles

Az ultraszélesről még beszélni sem érdemes, rendkívül rossz a képminőség, minden lencsehiba listázható. Ha valaki véletlenül talál egy darab értelmezhető részletet, nyugodtan karikázza be hol kell keresni. Mintha még fókusz sem lenne. Pedig van, és az exponálással karöltve iszonyú lassú. Ez ennyit tud.

Nokia G20 48 MP

A 48 megapixeles képeknél legalább részletek vannak, ha már dinamika nem nagyon, a színek cserébe telítettebbek. A fehéregyensúly itt is nagyon ingatag, kedvezőtlen fényviszonyok esetén pedig a zaj is zavaró. A 12 megapixelen rögzített képek viszont nem olyan nagyon rosszak, de inkább a célnak megfelel kategória.

Nokia G20 12 MP

Előfordul, hogy sikerül egy-egy hangulatosabb, részletesebb képet is lőni, a fehéregyensúly itt már szemmel láthatóan stabilabb, a dinamikán viszont látszólag semmi nem segít és a zajkezelés sem valami hatékony. Este bármelyik kamerával esélytelenek vagyunk.

A mozgóképet rögzíteni mindkét készülék valamennyi használható kamerájával maximum FHD felbontásban lehet 30 fps képkockasebességgel. Beleértve a 8 megapixeles előlapi kamerákat is. A G20 kamerái között felvétel közben váltani nem lehet, de erre nyilván nem is számított senki. Az eredmények röviden: az ultraszéles tragikus, a két főkamera felbontása és minősége pedig ma már fájdalmasan alacsony, rossz a dinamika és nincs semmiféle stabilizálás.

A gyári lejátszók szokás szerint elég funkciószegények, kelleni fog egy erre a célra kitalált alkalmazás, de adott a Widevine L1-es biztonsági szint, amivel megfelelő előfizetés mellett HD-ban lehet nézni a Netflixet, amit voltak szívesek előtelepíteni. Zenelejátszóból is csak a YouTube Music áll rendelkezésre, de nem valószínű, hogy nagyon zenét akarunk hallgatni a készülékeken. Nem túl hangos, és még csak nem is kifejezetten jó a multimédiás hangszóró. Fülhallgatóval teljesen korrekt, nem valami erőteljes és dinamikus, de nem fáj és FM-rádió is lesz, ha arra van igényünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés