Nokia 8800 Sapphire Arte replika

Már telefont is másolnak?

Igen, már mobiltelefont is másolnak, ez nem új dolog. Az első nagy hullámot kétségtelenül az iPhone indította el, bár lehetséges, hogy már régebb óta léteznek telefonmásolatok, csak azok nem jutottak el Európába. Az iPhone "replikák" mindenesetre eljutottak, de azokon már első ránézésre látszott, hogy nem eredetik - és ami a legfontosabb, a különbséget egy laikus is észrevette. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, most pedig a - feltételezhetően - ázsiai készülékgyártók legújabb célpontja a Nokia lett, valószínűleg azért, mert ugye ők adják el a legtöbb mobiltelefont évről évre. Pár hónapja írtunk egy meglehetősen jól sikerült N95 kópiáról, de az szinte kispályás kezdeményezés jelenlegi tesztalanyunkhoz képest.

Nokia 8800 Sapphire Arte replika

A célpont a Nokia 8800 Sapphire Arte, ami ugye egy több százezer forintos luxuskészülék, tipikusan olyan cucc, amit sokan szeretnének birtokolni, de csak kevesen engedhetik meg maguknak, szóval jó választás volt a kopigyár részéről. A tesztpéldányt az XXL GSM-en keresztül kaptuk, elmesélem a történetet, mert az már önmagában elég beszédes. Egy nap a bolthálózat egyik ügyfele bevitt egy 8800 Sapphire Artét azzal a kéréssel, hogy rakják rá a legfrissebb szoftvert. Az XXL GSM annak rendje s módja szerint át is vette a készüléket, de csak az ügyfél távozása után pár perccel szúrták ki, hogy ez bizony egy másolat. Szoftverfrissítés tehát nem lett, Mobilarénás teszt viszont igen. Megjegyezném viszont, hogy az említett bolt nem foglalkozik kínai hamisítványos árusításával, a tesztben szereplő masinát csak azért tudtuk megkaparintani, mert a tulajdonosa készségesen odaadta nekünk.

Nokia 8800 Sapphire Arte replika

Ez a kis történet minden bizonnyal elég sok dolgot elárul az eszköz minőségéről: ha a profik sem veszik észre elsőre, hogy valami nem stimmel, akkor mit tehetnek a laikusok? Utána is néztem, hogy az interneten árulják-e a masinát, természetesen nem kellett sokáig kutakodnom, különféle apróhirdetéses és aukciós oldalakon hozzá lehet jutni a kedvesen csak "replikaként" emlegetett készülékhez. Az elnevezés elég mosolyogtató, egy autónál még oké, ha egy hozzáértő emberke csinál magának egy Ferrarira hajazó műanyag kasznit, amit aztán rádob egy tizenöt éves Toyotára, de egy telefon ilyen szintű másolása... az egy másik kategória, valószínűleg jogi. Mindenesetre addig örüljünk, amíg az egyszeri eladók feltüntetik, hogy nem eredeti modellről van szó. Az viszont biztos, hogy mostantól oda kell figyelnünk, ha netán netről akarunk egy 8800 Sapphire Artét vásárolni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés