Nokia 800 Tough - elektromodulator dva

A Nokia strapatelefonja szívós, mint a Terminátor, a hardver viszont visszautazik vele az időben. Butafon ennyi Google szolgáltatással még nem volt.

Hirdetés

Külsőségek

Ismerősi körömben továbbra is akad, aki kortól és foglalkozástól függetlenül megelégszik egy hagyományos, avagy degradálóan „buta” mobillal, elvégre telefonálni, SMS-ezni, ébreszteni és zenét hallgatni lehet vele, a Nokia 3310 és társai pedig legendásan jól bírták az ütést-kopást és felhőtlen/felelőtlen használatot. Már a régi 3310, nem a totálisan félresikerült remake.

Hopp, rossz Nokia 800: nem a legendás Lumia utódja érkezett tesztre
Hopp, rossz Nokia 800: nem a legendás Lumia utódja érkezett tesztre [+]

Az üvegszendvicsbe foglalt okostársak kevésbé szerencsések: elég egy jól irányzott mozdulat, és edzettből pókhálós üveg lesz, a strapabíró kategóriának pedig tekintélyes a felára, szerény választékkal. Itt jön a képbe a HMD Global újdonsága, a Nokia 800 Tough, aminek a neve aligha véletlen árukapcsolás az új Terminátor film érkezésével egy időben, és bocsássák meg Olvasóim, ha néha csak T-800-nak becézem.

Na ez már a Nokia 800 Tough
Na ez már a vadiúj Nokia 800 Tough [+]

Ez ugyanis végre egy életképes ketyere banánon megcsúszott múltidézés helyett (úgyhogy semmi köze a Lumia 800-hoz), noha 42 ezer forintért a témakörön belül szemtelenül drága. Téglaformája és 145,4 x 62,1 x 16,11 milliméteres, illetve 161 grammos paraméterei ugyanakkor előrevetítik strapaképességeit, plusz kifejezetten jó fogni, nagyszerű a billentyűit egy kézzel nyomogatni, és még attól sem kell tartani, hogy kisiklik a teló az ember kezéből, mert kifejezetten jól tapad egységnyi bőrfelülethez.


[+]

A terepkompatibilitást az alsó, övhöz/karabinerhez való spoiler is előrevetíti, a termékoldalt böngészve pedig ömlenek a rövidítések: IP68-as por és víz elleni védelem (1,5 méter mélység, fél óra), MIL-STD-810G (az ezen belül elvégzett tesztek nem pontosítottak), 1,8 méteres zuhanás kibírása betonon és -20 - +55 Celsius-fok közötti használat. Éppen ezért nem tartottam attól a szűk teszthéten, hogy ha véletlenül, netán „véletlenül ;-)” leejtem, a 2,4”-es, 240 x 320 pixeles TFT panelnek baja lesz, a kijelző ráadásul odakint remekül látható, noha éjjel lehet jóval sötétebb. Nyilván nem a gyér betekintési szögekkel, a 256 ezer színnel és a múltidéző pixelességgel érdemes YouTube videót nézni, bár egyébként döbbenet: ezzel a Nokiával azt is lehet.


[+]

Viszont a funkcióját betölti, és ahogy elöl a kijelző, úgy hátul a 2 megapixeles kamera, a LED villanó és a monó multimédiás hangszóró is némileg a szívós plasztik házba lett süllyesztve, hogy a koppanás nehezebben tegyen benne kárt. Odafönt két gumírozott fül védi a jack és microUSB portot a hidegzuhanytól, errefelé pedig zseblámpa is tud világítani a koromsötétben. Strapaműfajon belül a retrofuturistától kezdve a modern sci-fiig mindenféle vad dizájn felbukkant már, ám a T-800-nak nekem éppen pofonegyszerű, lényegre törő formája jön be.


[+]

A homokkőszerű hátlap, a négyzetes mintázat oldalt és a szürke/fekete jegyek nem árulnak zsákbamacskát: jól reflektálnak a cucc mindenálló jellegére. És akkor ott a katonai mintás változat, amit egész biztosan kifeszít AliceWake kollegina a kezemből, ha a fekete helyett a terepmintás jut el hozzánk tesztre. AliceWake ruhatára ugyanis rengeteg katonai stílusú portékát rejt, a 800 Tough doboza pedig leírásokat, 5 wattos adaptert, microUSB kábelt és SIM tűt. Csavarhúzóra tehát nem lesz szükség a baloldali, jól rejtőzködő fül kinyitásához, ahova vagy két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD kártya férhet be. Vagy egy se: nem kötelező a HMD telefonját teletömködni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés