Hirdetés

Nokia 7.2 - külsőleg lépett szintet

Nagyon jó megjelenésű középkategóriást dobott piacra a hetes szériában a HMD, ám jelenlegi ára mellett elég sok kompromisszumot kíván.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Hosszú tálcán három kártyás helyet látunk a SIM-tű használata után, tehát a microSD-bővítéstől függetlenül tudunk dual standby módon két nanoSIM-et használni, LTE hálózaton maximum 600 Mbps letöltési tempóval, internetezésnél maradva van még kétcsatornás Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac, direct, hotspot) is a repertoárban. Van továbbá NFC, infraportot viszont hiába keresnénk.

Hirdetés

[+]

A Bluetooth 5.0-s, a GPS pedig A-GPS, GLONASS, GALILEO és BDS műholdak képét látja. 2.0-s USB csatlakozó áll rendelkezésre Type-C felülettel és OTG-képességgel, nem maradt ki a gyorsulásmérő, a giroszkóp és a mágneses szenzor sem az iránytűhöz. A beszélgetési minőség a gyártótól megszokottan nagyon jól sikerült.


[+]

Értékelés: Nokia 7.2
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

3500 mAh-nyi kapacitás ebbe a készüléktestbe pont reális, viszont a tesztjeink alapján sajnos nem kiemelkedők az üzemidő-értékek. Szintetikus tesztben mi sem videónézéssel, sem pedig böngészéssel nem tudtunk 10 óra fölötti értéket hozni, miközben a mindennapi használat 3-3,5 órás kijelzőidőket hozott, napi töltéssel, ám estére szinte teljes lemerüléssel. Hasonló akkumulátorral az OLED-es, jól optimalizált rendszerek könnyedén hoznak akár 50%-kal jobb eredményt, noha a készenléti és a beszélgetési fogyasztása nagyon jó a 7.2-nek, tehát elképzelhető, hogy visszafogottabb felhasználók ebből nem is éreznek majd semmit és be tudnak rendezkedni két napra. Az üzemidővel mindenesetre érdemes előre gondolkodni, hiszen a Qualcomm rendszerchip ellenére nincs QuickCharge támogatás, a gyári adapterével fél óra kellett 35%-hoz, a teljes töltés pedig több mint két órát vett igénybe, adaptertől függetlenül.

Ami a külsőt illeti, le a kalappal a HMD előtt, a matt üveg hátlap kimondottan elegáns, a kompozit oldalkeret remek fogást biztosít a mobilnak, a bekapcsológombba rejtett apró led sejtelmes fénye pedig szintén előnyös és nokiás, ahogy azt a márkakedvelők el is várják. Nem egy formabontó, dupla kijelzős vagy végletekig szűkített kávás kütyü, amitől leesik a geek-áll, viszont a maga nemében tökéletesen eltalálták, és nyilván egy olyan réteget szólítanak meg, akiknek fontosabb elöl a Nokia logót látni, mint élvezkedni a 100%-hoz közelítő kijelző/előlap arányon. Ezúttal azonban sajnos el fog maradni az Ajánlott plecsni, hiába kapta meg másfél éve ezt a Nokia 7 Plus, hiszen a Snapdragon 660 azóta egy érezhetőt öregedett, a Zeiss márkanévvel fémjelzett kamera pedig sajnos egyáltalán nem jobb, sőt, megbízhatóság és fehéregyensúly szempontjából kicsit talán rosszabb is lett. Különösen gyengék a videózási képességek.

Az akkumulátor kapacitásához képest karcsúnak éreztük az üzemidőt, a gyorstöltési lehetőség hiánya pedig külön kompromisszumokat vet majd fel a mindennapi használat során. A külsőn kívül ugyanakkor szokásosan mellette szól az Android One program minden előnye, a letisztultságtól kezdve a frissítéseken át a rendszersebességig, és a kijelző is megállja a helyét a kategóriában, viszont a 120 000 forint körüli ár mindentől függetlenül túlzónak tűnik, úgyhogy reménykedünk benne, hogy ez még idén tud egy nagyobbat mérséklődni, hiszen így nem egy jó alternatíva a piacon, és nem is igen viszi tovább a Zeiss márka hírnevét.

szentkuti11


(x) Nokia mobiltelefonok az ALZA.hu-n


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Nokia 9 PureView - ehhez nem kell ennyi kamera

  Jelentős csúszás után végre itt a HMD csúcskészüléke, pár remek tulajdonsággal. Ám régi a hardver és az 5 + 1 kamerás hátlapi különlegesség komoly csiszolásra vár.

 • Nokia 5.1 - 5.1-es körzet

  Ismét nem üti meg az ingerküszöböt, viszont továbbra is minőségi és esztétikus készülék. De a Nokia márkajelzésen kívül nagyjából ennyit tud üzembiztosan.

 • Nokia 5 - ötlettelen

  A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

Hirdetés