Hirdetés

2017. október 20., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Nokia 500 - a nép Annája

Kedvező árfekvésű, Symbian rendszerű telefon, ahová szánják, oda megfelelő, bár vannak hibái.

Adatátvitel, GPS

Adatátviteli szempontból viszont kellemes a masina. Mobilhálózatokon lefelé 14,4 Mbps, felfelé 5,76 Mbps adatátvitel sebességet érhet el. Van WLAN, DLNA viszont nincs natívan, de megoldható. A gyári böngésző boldogul a Flash tartalmakkal, az újabb YouTube kódot viszont nem szereti. A browser egyébként valamelyest gyorsult, de így is sokat mereng akkor, ha nagyítgatunk, vagy egy csigánál lelkesebben görgetünk fel-le. Ettől függetlenül ez egy sokkal használhatóbb alkalmazás, mint ami az Sˆ3-ban volt. Az Ovi áruházból pedig le lehet tölteni Operát is. Géphez USB kábelen csatlakoztathatjuk az eszközt, ilyenkor a memóriakártya és a belső tárhely is egy-egy külső meghajtóként látszik, szinkronizációra pedig az Ovi Suite szolgál. Bluetooth természetesen van, sztereó hangátvitelre is képes, illetve nem hiányzik az USB OTG támogatás sem egy megfelelő tartozék beszerzése után.

Nokia 500

A Nokiák egyik nagy fegyvere a teljesen ingyenes navigáció. Ennek megfelelően az 500-ban van GPS vevő, amely elképesztő sebességgel talál pozíciót, szépen tervez, magyarul instruál, s offline módban is működik, ha a megfelelő térkép rajta van a telefonon. Tömegközlekedést még itthon nem vesz figyelembe, de ami késik, az nem múlik.

Nokia 500

A hátlap alatt hentergő akkumulátor 1100 mAh teljesítményű, ami még úgy is elég vékonyan két napig, hogy a megnövelt órajel miatt valamennyivel biztosan többet fogyaszt a telefon, mint a korábbi modellek. USB-n is vesz fel töltést, így aztán nem kell mindenhová magunkkal hurcoljuk a nokiás töltőt.

Nokia 500
[+]

Értékelés: Nokia 500
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 6 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 8 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 4 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 8
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy a Nokia 500 egyáltalán nem rossz próbálkozás. Ára miatt eséllyel indul az androidos vetélytársakkal szemben is, azonban szoftveresen még lenne mit javítani. Egyelőre a Nokia hivatalosan még nem erősítette meg, hogy Belle rendszerre frissíthető lesz-e a készülék, amennyiben igen, azt okvetlenül érdemes majd megtenni. Az 1 GHz-re felhúzott, de régi architektúrára épülő processzor és a GPU hiánya miatt azért képes kicsit a kelleténél nyögvenyelősebben működni egy-két helyen a masina, de összességében érezni, hogy kellett az erősítés a burkolat alá, sokkal kezesebb így az Anna, mint 680 MHz-en. Az alacsonyabb ár kompromisszumokkal is jár: egész egyszerűen béna a közösségi alkalmazások kezelése és integrálása, harmatgyenge a kamera, szűkösek az irodai funkciók. Ugyanakkor a beszélgetési és összeszerelési minőség kiváló, a fizikai híváskezelő gombokért jár a vállonveregetés, az ingyenes navigáció életet menthet, a levelezés szintén remekül működik. Hogy a dobozban még van két hátlap, az szerintem a kutyát sem érdekli, de látszik, hogy a Nokia ezt a modellt a fiatalabb vásárlóközönségnek szánja. Éppen ezért necces a közösségi alkalmazások nyögvenyelős működése. Ugyanakkor az is látszik, hogy a Symbian megmentésére tett próbálkozások valamennyire azért mégiscsak kitermelnek magukból egy versenyképes árú, hasznos extrákkal felturbózott okostelefont, csak az a kérdés – és az a Nokiáknál mostanság rendre így van – hogy nem jött-e ez túl későn akkor, amikor huszonezrekért dobálják utánunk az egyre jobb képességű androidos cuccokat. A végre jól belőtt árazás és a látható igyekezet miatt megérdemli a Tetszett plecsnit, de ha valamelyik barátom ilyet venne, akkor azt tanácsolnám neki, hogy azért várja meg az első szoftverfrissítést.

Nokia 500

Bog

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.