Nokia 500 - a nép Annája

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bog | 2011-09-26 09:00

Kedvező árfekvésű, Symbian rendszerű telefon, ahová szánják, oda megfelelő, bár vannak hibái.

Bevezető

Elkezdtek piacra kerülni a megreformált Symbian okostelefonok, a Nokia ezt új modellszámozással is jelzi. A 701-et már teszteltük, most az árcédula másik végéről érkező készülékkel nézzük meg, hogy a finnek operációs rendszere mennyire tud versenyképes maradni az egyre öldöklőbb piacon, ahol filléres Androidok és csökkenő árú WP7 mobilok nehezítik a piacvezető gyártó helyzetét. A Nokia ugyanis világszinten még mindig a legnagyobb gyártó – de ez az eredmény nem kis mértékben köszönhető a fejlődő országok piacainak, ahol olcsóbb modellekkel versenyeznek. Az okstelefonok szegmensét nézve már nincsenek a trónon, de láthatóan mindent megtesznek, hogy visszakapaszkodjanak.

Nokia 500
[+]

A Symbian az utóbbi időben két ráncfelvarráson is átesett, előbb az Anna névre keresztelt verzió jött piacra, nemrég pedig már a Belle nevű változattal találkozhattunk a 701-es tesztelésénél. A Nokia 500 az előbbi szoftvervariánssal érkezik, későbbi frissítése nem elképzelhetetlen. Ára viszont meglepően baráti, 60 ezer forint körül már van független verzió, a Vodafone-nál a cikk írásakor pedig 50 ezer forint alatt vihetünk haza egy ilyen eszközt feltöltőkártyával. Ez mindenképpen üdvözlendő, hiszen a Nokiára nem szokott jellemző lenni a piacra kerüléskor a dömpingár.

Nokia 500
[+]

Ez az árcédula teljesen más megvilágításba teszi a készüléket. Nem csúcskategóriás androidos gépekkel versenyzik, hanem a középső árszegmensben próbál vevőket toborozni. Ott, ahol mostanság Xperia mini, Optimus One, sőt ZTE Blade található, s ezekkel partiba tud kerülni a Nokia üdvöskéje. Itt folyik a legöldöklőbb harc, pont azon a lélektani árszinten vannak ezek a cuccok, amit már hajlandóak kicsengetni az emberek egy okostelefonért.

Külső

A doboz kékséges és bőséges. Ez azt jelenti, hogy töltő, USB kábel, füles természetesen van, s a nagy okosítás, ami a dobozra is rá van írva, hogy a gyári fekete hátlap mellett van piros és kék is csomagban. Memóriakártya viszont nincs, ezt külön kell beszereznünk. A hátlapok mind finom borítású műanyagból készülnek, a füles nem egy nagy eresztés, de a célnak megfelel.

Nokia 500
[+]

A készülék elsősorban kicsi. Nem annyira, mint egy Xperia mini, de egyáltalán nem nagy, inkább hosszúkás. A vékonyításra sem gyúrtak a finnek, a 14,1 mm-es vastagság nem tartozik az élmezőnybe. A kijelző 3,2 inches, 360x640 pixeles felbontású, kapacitív TFT, semmi klírblekk, meg szuperamoled, sima, mezei TFT, de nem szörnyűséges, egész jól látható napfényben is.

Nokia 500
[+]

A kijelző körül viszonylag vaskos a keret, főleg lent, ahol van némi hely az ablak és a három fizikai gomb között. A szélső kettő híváskezelő (ez egyre inkább unikum, s ilyen szempontból mindenképpen dicsére illeti a Nokiát), a középsővel tudunk beugrani a menübe. Előlapi kamera nincs, a telefon tetején microUSB csatlakozó, hagyományos Nokia töltőbemenet és jack dugasz található. A készülék jobb oldalán vannak még kezelőszervek, itt a hangerőt tudjuk állítani, illetve a kijelző lezárását és feloldását vezérelhetjük egy gombbal – ezúttal tehát nem csúszka került ide.

Nokia 500
[+]

A hátlap selymes tapintású, rákanyarodik a telefon alsó felére. Csak a kamerának és hangszórónak vágtak rajta helyet a mérnökök. Előbbi 5 megapixeles, vaku nincs hozzá, s sejthető, hogy miután dedikált elsütő billentyű sincs a készüléken, ezért fixfókuszos. A hátlap levétele után csak akkor férünk hozzá a microSD-hez, ha az akkumulátort is kivesszük. Az általános összeszerelési minőség abszolút rendben van, nem nyöszög nyomkodás hatására sem a termék, a felhasznált anyagok minősége jónak mondható, pedig csak plasztikból épül fel a burkolat.

Hardver, szoftver

A burkolat alatt ugyanaz az ARM11-es processzor dolgozik, mint a korábbi Nokiákban, ám ezúttal 1 GHz-en ketyeg, ami jelentős előrelépés. Amikor a 701-et néztük meg ugyanezzel a CPU-val, de már a Belle rendszerrel, akkor nehezen lehetett eldönteni, hogy a látványos sebességnövekedés a processzor, vagy a megújított Symbian számlájára írható-e. A Nokia 500 valamelyest választ ad erre a kérdésre, hiszen ebben a gépben még az Anna kódnevű Symbian dolgozik, amely érezhetően teszetoszább, mint a 701-esben látott produkció, ugyanakkor egyértelműen gyorsabb, mint mondjuk az X701. Most úgy érezzük, hogy a Belle jobban optimalizált rendszer, de a sebességérzethez jótékonyan tesz hozzá a megnövelt órajel is. Ugyanakkor a RAM mérete maradt 256 MB, a ROM ennek duplája, néha bizony megáll a telefon egy időre, amíg becsukja a régebben használt alkalmazásokat, s ennek jelét is adja egy kis ablakban. Viszont a belső tárhelyünk további 2 GB, ami sok dologra elég lehet.

Nokia 500
[+]

Ám fontos adalék lehet, hogy a Nokia 500-ban nincs dedikált 3D GPU, azaz semmiféle extra processzor nem veszi le a komplexebb grafikus számítások terhét az ARM11-es magról, ez is oka lehet annak, hogy jelen tesztünk alanya nem olyan szélsebes, mint a 701-es volt pár napja. Ettől függetlenül elmondható, hogy a korábbi Symbian alapú gépekhez képest történt előrelépés a sebesség terén, s nem szabad elfelejteni, hogy ez egy olcsóbb árfekvésű masina, így a GPU hiánya megbocsátható. A Symbian Anna nevű rendszer nem változott a legutóbbi találkozásunk óta, ez inkább csak ráncfelvarrása a korábbi platformnak, funkcionálisan nincs nagyon durva eltérés.

Nokia 500

Nokia 500

Az ikonkészlet már új, fekete alapon nyugvó, színes, kör alakú rajzocskák vannak a menüben, ez az Anna rendszerrel együtt debütált. A készenléti kijelző maximum három oldalas lehet (több nem, kevesebb igen), a widgetek még fix méretűek, a középső virtuális gombbal is tudunk az oldalak között lapozni. A háttérkép az egyes oldalak mögött külön-külön állítható. Szokás szerint vannak témák, átrendezhetőek az ikonok, a rács jellegű nézet helyett kérhetünk felsorolást is, ahol a menüpontok egymás alatt helyezkednek el, ilyen szempontból tehát semmi elképesztő újdonságnak nincs nyoma. A gyári témák között nagyon minimális az eltérés, jobbára csak a virtuális gombok közötti keret átszínezésére korlátozódnak a különbségek. Maradtak viszont az indokolatlan rövidítések számos olyan helyen, ahol kifért volna a teljes magyar szó, a képeken és a videón van erre bőven példa, az egyik legdurvább rövidítés-kombó itt látható oldalt (jobbra), bőven kifért volna minden szöveg, amit sikerült teljesen magyartalanná varázsolni. A lenti videón pedig a egy gyors áttekintést kaphat az olvasó a Nokia 500 általános sebességéről, illetve a fontosabb funkciókról.

Alapfunkciók

A névjegyzék a szokásos, ami abból a szempontból jó, hogy rengeteg adat vihető fel egyetlen emberhez, könnyű és gyors a keresés, de bizony vannak hátulütői is. Hasznos, hogy a kedvenc kontaktjainkat ki lehet tenni widget jelleggel a kezdőlapra, ha viszont a közösségi hálózatokkal akarjuk összekötni a neveket, akkor több problémába is bele fogunk szaladni. Egyrészt ehhez szükség lesz egy Ovi regisztrációra – ezt mellesleg első bekapcsoláskor a telefon is erőlteti, szóval mire ide eljutunk, addigra valószínűleg lesz. Ezek után megnyitja a nemes egyszerűséggel Közösségi címmel futó Ovi applikációt a gép, ott megpróbál rákeresni az adott konktaktra, amit ha nem talál, akkor pontosíthatunk. De már úgy nem talál egyébként, ha a vezetéknév és a keresztnév fel van cserélve, ehhez inkább nem is fűzök kommentárt. Ezután össze tudjuk rendelni a két profilt, egy névvel végeztünk is. A profilképet vagy letölti, vagy nem, háromból kétszer nem sikerült nálam. Innentől a névjegyzékben az adott ember utolsó státuszüzenete látszik, ha több információra van szükség, esetleg üzenetet küldenénk neki, akkor megint elkezdi betölteni a Közösségi nevű alkalmazást, úgyhogy igen nyögvenyelős a helyzet. Arról nem is beszélve, hogy rendre bele is fagy a rendszer ebbe a műveletbe, de alaposan, kétszer bontottam le a hátlapot és indítottam újra a készüléket. Minderről van videónk is.

Nokia 500

Az üzenetkezelés viszont nagyon rendben van. Az SMS-MMS vonal a szokásos módon működik, a virtuális gombsor álló nézetben kicsit szűkös, de át lehet kapcsolni alfanumerikus módra. Fektetve már teljesen kezelhető, az ékezetes betűk az adott karakter hosszas megnyomásával csalhatóak elő, de van magyar prediktív is, ami ezt zömmel szükségtelenné teszi. Az e-mail kliens külön alkalmazás, kiválóan működik, egyszerű beállítani még a nem népszerű, vagy széles körben ismert fiókokat is, kezel csatolmányokat, egyszóval nem lehet rá panasz még masszív levélforgalom mellett sem. Az alkalmazások között találunk egy ilyen ikont, hogy Chat. Remegő ujjakkal nyomtam meg, de csak az Ovi áruház nyílt meg (ahol nem dömpert és moncsicsit lehet kapni), innen tölthető le sokféle alkalmazás, többek között a Skype.

Nokia 500

A naptár elég komplex, sokat tud, több különböző menetrend is létrehozható, mondjuk a melós naptár és a személyes, más színnel jelezve az ide-oda tartozó bejegyzéseket. Viszont a Google szinkronizáció felejtős, az Ovi-n keresztül lehet online naptárat vezetni, no meg persze géppel összedugva az Outlook-kal is együttműködik. Nincs dokumentumszerkesztő, de még read-only verzió sem gyárilag. A QuickOffice kétezer pénzbe kerül az online áruházban, nem is kínál fel ingyenes verziót belőle a Nokia.

Nokia 500

A további irodai apróságok között van a számológép, ami nem tudományos, itt hever még a diktafon, a jegyzetfüzet, a Zip tömörítő, az F-Secure víruskereső és az üzenetolvasó. A játékok könyvtára teljesen üres. Igen jól működik viszont a kereső, az ide beírt szótöredékekre a komplett készülékben kutat a rendszer, mindent megtalál, legyen az valami fájl a memóriakártyán, egy naptárbejegyzés, vagy éppen egy menüpont neve.

Multimédia

A hátlapon heverő kamera öt megapixeles, nincs hozzá villanó, s az autofókusz is hiányzik. EDOF – így nevezi a Nokia a fixfókuszt, azt mondják, hogy ez azért jó, mert gyorsabban lehet vele exponálni, nem kell megvárni, míg az eszköz fókuszál. Azt már nem szokták hozzátenni, hogy a képek minősége általában láthatóan gyengébb, hogy nincs makró, illetve hogy nekik ez az egész alapvetően sokkal olcsóbb. Nem is beszélve arról, hogy rengeteg kütyü képes már a folyamatos autofókuszra, ami miatt az exponálási idő nem nagyon marad el az EDOF megoldásától.

Nokia 500

A beállítások között rengeteg apróságot találhatunk, igen komoly mennyiségű babrálnivaló akad. Van arcfelismerés (minek?), geotagging, játszhatunk a kontraszttal, a vonalélességgel, a színtónusokkal, az ISO-val és a fehéregyensúllyal, van expozíció korrekció, önkioldó és éjszakai mód is. Mondjuk azok, akik EDOF kamerát használnak és ugyebár a Nokia szerint gyorsan akarnak fotózni, biztos nem állnak le ezekkel játszani. Mi sem tettünk így, automata módban a legnagyobb elérhető felbontással fotóztunk egy kicsinykét, az eredmény alant található.

Nos, az eredmény elég kiábrándító. Sötétebb környezetben teljesen elvérzik az optika, de abszolút napfényben is igen sok hiba van a képeken. A vonalélesség helyett inkább a „vonalszőrösség“ kifejezés értelmezhető, ugyanakkor igyekszik is elmosni az algoritmus a zajt, de ennek a kettőnek az eredménye a lehető legrosszabb irányba viszi a képet. Videót is tudunk rögzíteni, VGA felbontással, tesztvideó ide kattintva nézhető meg, de ez inkább tűnik valami interpolált QCIF-nek, mint normális mozinak.

Nokia 500

Zenei téren sokkal kellemesebb a helyzet. A beépített lejátszó szépen mutatja az albumborítókat, okosan körülnéz a memóriakártyán és a belső tárhelyen, áttekinthetően listázza a lejátszható számokat. Van equalizer, random mód, ismétlődés, a hangerő füles nélkül is rendben van, tisztán, szépen szólal meg a Nokia 500 – telefonhoz képest legalábbis kifjezetten kellemes az összhatás. Egészen eddig a pontig vidám voltam, ám az kissé lerontotta a jókedvem, hogy az asztalomon heverő, elsősorban videóvágáshoz használt fülesemre azt mondta a finn csoda, hogy nem támogatott tartozék. Szerencsére a szintén asztalon tehénkedő JBL hangfal már nem okozott problémát, szépen, tisztán szólalt meg rajta mindenféle zene. Van FM-rádió is, RDS-sel, ehhez is szükséges lesz a jackbe dugni valami tartozékot. A listát a Shazam zárja, amely egy online zenefelismerő rendszer.

Nokia 500

A Nokia két alkalmazással próbálja javítani a kamera gyengeségeit, egy fotó és egy videót vágó szoftvert kapunk gyárilag. Előbbinél mindenféle effektekkel turbózhatjuk a képeinket, forgathatjuk azokat, rajzolhatunk és írhatunk rájuk, ilyesmi. A videós verzió a képeinkből és filmjeinkből vág össze egy montázst, kár, hogy a 4:3 arányú alkotásokat széthúzza 16:9-re, amitől minden kissé lapos lesz. A videó egyébként sem erőssége gyárilag a gépnek, hiszen az általunk próbált összes formátumtól felfordult a gyomra, megint csak az Ovi áruház marad arra, hogy valami értelmes szoftvert töltsünk le.

Adatátvitel, GPS

Adatátviteli szempontból viszont kellemes a masina. Mobilhálózatokon lefelé 14,4 Mbps, felfelé 5,76 Mbps adatátvitel sebességet érhet el. Van WLAN, DLNA viszont nincs natívan, de megoldható. A gyári böngésző boldogul a Flash tartalmakkal, az újabb YouTube kódot viszont nem szereti. A browser egyébként valamelyest gyorsult, de így is sokat mereng akkor, ha nagyítgatunk, vagy egy csigánál lelkesebben görgetünk fel-le. Ettől függetlenül ez egy sokkal használhatóbb alkalmazás, mint ami az Sˆ3-ban volt. Az Ovi áruházból pedig le lehet tölteni Operát is. Géphez USB kábelen csatlakoztathatjuk az eszközt, ilyenkor a memóriakártya és a belső tárhely is egy-egy külső meghajtóként látszik, szinkronizációra pedig az Ovi Suite szolgál. Bluetooth természetesen van, sztereó hangátvitelre is képes, illetve nem hiányzik az USB OTG támogatás sem egy megfelelő tartozék beszerzése után.

Nokia 500

A Nokiák egyik nagy fegyvere a teljesen ingyenes navigáció. Ennek megfelelően az 500-ban van GPS vevő, amely elképesztő sebességgel talál pozíciót, szépen tervez, magyarul instruál, s offline módban is működik, ha a megfelelő térkép rajta van a telefonon. Tömegközlekedést még itthon nem vesz figyelembe, de ami késik, az nem múlik.

Nokia 500

A hátlap alatt hentergő akkumulátor 1100 mAh teljesítményű, ami még úgy is elég vékonyan két napig, hogy a megnövelt órajel miatt valamennyivel biztosan többet fogyaszt a telefon, mint a korábbi modellek. USB-n is vesz fel töltést, így aztán nem kell mindenhová magunkkal hurcoljuk a nokiás töltőt.

Nokia 500
[+]

Értékelés: Nokia 500
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 6 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 8 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 4 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 8
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy a Nokia 500 egyáltalán nem rossz próbálkozás. Ára miatt eséllyel indul az androidos vetélytársakkal szemben is, azonban szoftveresen még lenne mit javítani. Egyelőre a Nokia hivatalosan még nem erősítette meg, hogy Belle rendszerre frissíthető lesz-e a készülék, amennyiben igen, azt okvetlenül érdemes majd megtenni. Az 1 GHz-re felhúzott, de régi architektúrára épülő processzor és a GPU hiánya miatt azért képes kicsit a kelleténél nyögvenyelősebben működni egy-két helyen a masina, de összességében érezni, hogy kellett az erősítés a burkolat alá, sokkal kezesebb így az Anna, mint 680 MHz-en. Az alacsonyabb ár kompromisszumokkal is jár: egész egyszerűen béna a közösségi alkalmazások kezelése és integrálása, harmatgyenge a kamera, szűkösek az irodai funkciók. Ugyanakkor a beszélgetési és összeszerelési minőség kiváló, a fizikai híváskezelő gombokért jár a vállonveregetés, az ingyenes navigáció életet menthet, a levelezés szintén remekül működik. Hogy a dobozban még van két hátlap, az szerintem a kutyát sem érdekli, de látszik, hogy a Nokia ezt a modellt a fiatalabb vásárlóközönségnek szánja. Éppen ezért necces a közösségi alkalmazások nyögvenyelős működése. Ugyanakkor az is látszik, hogy a Symbian megmentésére tett próbálkozások valamennyire azért mégiscsak kitermelnek magukból egy versenyképes árú, hasznos extrákkal felturbózott okostelefont, csak az a kérdés – és az a Nokiáknál mostanság rendre így van – hogy nem jött-e ez túl későn akkor, amikor huszonezrekért dobálják utánunk az egyre jobb képességű androidos cuccokat. A végre jól belőtt árazás és a látható igyekezet miatt megérdemli a Tetszett plecsnit, de ha valamelyik barátom ilyet venne, akkor azt tanácsolnám neki, hogy azért várja meg az első szoftverfrissítést.

Nokia 500

Bog

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Nokia 500
Nokia 500 Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 111,3 x 53,8 x 14,1 milliméter
Tömeg 93 gramm
Színvariációk kék, fekete, piros, zöld, narancs, lila
Kijelző
Kijelző átlója 3,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 360 x 640 pixel
Kijelző típusa kapacitív TFT érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
Processzor típusa 1 GHz ARM11
Processzor csíkszélessége 65 nm
Utasításkészlet ARMv6
Grafikus chip nincs
RAM / ROM 256 MB RAM / 512 MB ROM
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória bővíthetősége MicroSD (SDHC)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 14,4 Mbps / 5,76
IrDA / Bluetooth nincs / van (2.1, A2DP- és EDR-támogatás)
WiFi 802.11b/g
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Symbian^3 Anna
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok letölthető
Valutakonverter van, alkalmazással
Extra szoftverek Zip, E!, Nat Geo, CNN, Vlingo, Shazam, Videószerkesztő, Képszerkesztő, Közösségi, Szótár
Multimédia
Fő kamera 5 megapixeles, EDOF
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (VGA@30fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1110 mAh-s lítium-ion (BL-4U)
Készenléti idő 500 óra (2G) / 455 óra (3G)
Beszélgetési idő 7 óra (2G) / 5 óra (3G)
Egyebek
fényérzékelő szenzor, giroszenzor, 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, cserélhető, többszínű hátlapok