Hirdetés

Nokia 3310 - tolat a nosztalgiavonat

Kétségtelenül az idei év mobilos poénja, hogy a HMD visszahozta a 3310-est. Ami egyébként telefonként is ki tud szolgálni bizonyos igényeket, de ne homályosítsa el ítélőképességünket a nosztalgia.

Hirdetés

Hardver, menü

A Nokia szerint az új 3310-esben levő rendszer egy Series 30+ nevű felület, ami igazából köszönőviszonyban sincs a régi modell menüjével. A hardverről azt tudni, hogy egy MediaTek 6260C nevű chipsetre épül, amely egymagos, maximum 364 MHz-en ketyeg és alapvetően GSM hálózatokon tud kommunikálni, 2 megapixeles kamerát képes kezelni, valamint FM-rádióval, USB 1.1-es és 3.0-s Bluetooth szabvánnyal is elbánik. Az új 3310-es pedig pont ezt hozza. A belső, 16 megabájtos (!) tárhelyből maradó szabad memória alig pár fotó tárolására elég, de lehet bővíteni maximum 32 GB-os kártyával.

A bekapcsolás elsőre mindenkinek némiképp csalódás. Nincs önmagával kezet fogó Nokia logo, látjuk a főképernyőt egy nagy órával, tetszőleges háttérképpel, két térerőkijelzéssel, a menü pedig ikonos, nagyon retróra akarták venni, de ehelyett inkább retek. Milyen ergonómia az, ahol 24(!) ikon van a főmenüben? Tökre hasonló rajzokkal? A potenciálisnak gondolt idősebb felhasználói korosztály ezen a ponton egyből ki is esik. Ráadásul az ikonok sorrendje nem variálható, az első pár funkció még oké (híváslista, névjegyzék, fényképek), de a negyedik rajz már az Opera Mini, a hatodik a Snake (miközben van külön menüpont is játékoknak később), aztán a hetedik már “mobile store” néven fut, ne már. Az ébresztőóra csak a 19. menüpont, a diktafon a 22. És annak idején a 3310-es menüpontjai szépen meg voltak számozva. Menü-2-1, az ember megnyomta és már írhatta is az új üzenetet. A telefon tetején levő széles gombbal villámgyorsan lehet profilt váltani, itt meg lehet túrni miatt a menüt. Bizony ezek az apróságok azok, amik miatt a régi 3310-es klasszikus lett és az új sosem lesz az.

A kezelést nehezíti az is, hogy irgalmatlan ostobán vannak rövidítve azok a kifejezések, amelyek nem férnek ki. Jó-jó, ez régen is így volt, de talán ezt pont nem kellett volna megtartani. Olyan kifejezésekkel találkozunk, mint mondjuk, hogy “Ugrás a beáll,”, ami a főképernyőről a bal oldali funkciógombbal előcsalható gyorsmenü listájának szerkesztését hozza el. Én egyébként ennek az első elemére osztottam rá a billentyűzárat, amire amúgy van külön kombó is (hívásmegszakító + bal felső gomb), és be lehet kapcsolni az automatikus módot, ami az általunk beállított perc után megcsinálja helyettünk. Az üzenetkezelés SMS-re és MMS-re szorítkozik, van T9 (de régen láttam), ami egész jól működik, de a unicode kódolás miatt rövidülnek az elküldhető üzenetek. Jéé, ugyanez a probléma az eredeti 3310-esben is fennállt, 2003-ban még fogyasztóvédelmi vizsgálat is indult a témában, a Nokia pedig szoftverfrissítéssel orvosolta a problémát. 14 éve. Szerintem a retró témakörébe ez nem kéne beletartozzon, noha egyébként a mostani okostelefonok ugyanezt csinálják, csak azokon roppant ritkán írunk SMS-t, ezen a Nokián pedig nincs más opciónk üzenetet küldeni. Az üzenetbeállításoknál viszont megvan a karakterkódolás menüpontja, ahol a "teljes" egyenlő a teljes szívással, a "korlátozott" a nyerő, ami lecsapdossa a nem támogatott ékezeteket.

A naptár csak havi nézetet tud, a számológép borzasztó ronda és alapfunkciós, a fájlkezelő igen primitív, a rádió csak fülhallgatóval működik, vannak jegyzetek, diktafon, perc -és adatforgalmi számláló, az extrák között pedig átváltót, zseblámpát, stoppert és időzítőt találunk. A vekker öt időpontot tud tárolni, ezek ismétlődhetnek is és akkor is riaszt a telefon, ha ki van kapcsolva. Mint a régi szép időkben. Van két java játék, az Asphalt 6 és a Diamond Twister (thx to Gameloft), illetve a Snake. Hát, ez sem ugyanaz, nyilván, már nem csak négy, hanem nyolc irányba tud fordulni, szintek vannak benne, változtatni lehet a színeket, ilyesmi. Egyébként nem rossz, de lehetett volna benne egy opció, hogy játssz az eredetivel, ha tényleg arra vágysz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés