Nokia 1.4 - ettől féltünk

Ennél egyszerűbb okostelefon manapság nincs. Az elavult hardvert valamelyest kompenzálja az Android Go, de a nyitóár ismét nagyon túlcsúszott.

Kamera, multimédia

A hátlapi kamerák specifikációit nem részletezi túl a HMD, erre valószínűleg minden okuk meg is van. Kettő darab kamera van a hátlapon, de a 2 megapixeles makró segéd tényleg aligha bír bármilyen potenciállal (pár példát azért beteszünk ide: 1, 2 és 3), ha nagy ritkán fotózni fogunk a Nokia 1.4-gyel, azt szinte biztos, hogy a 8 megapixeles főkamerával tesszük majd meg.


[+]

A gyártói weboldal egyáltalán nem részletezi, hogy milyen autofókusz dolgozik benne, milyen apertúrájú a lencse (képinfóból azért kiolvasható: f/2), honnan származik a szenzor vagy épp milyen fókusztávolsággal számolhatunk, ám ezek valószínűleg tényleg haszontalan információk lennének, aki ebben a kategóriában választ mobilt, annak csak az lehet szempont, hogy valami szöveget, információt gyorsan lefotózzon, esetleg ha nagyon hirtelen kell, akkor egy-egy képet tudjon csinálni valamiről. Ennél komolyabb felhasználásra aligha kerülhet sor.

A Camera Go a legegyszerűbb kameraszoftver, amivel okostelefonban mostanában találkoztunkA Camera Go a legegyszerűbb kameraszoftver, amivel okostelefonban mostanában találkoztunkA Camera Go a legegyszerűbb kameraszoftver, amivel okostelefonban mostanában találkoztunk A Camera Go a legegyszerűbb kameraszoftver, amivel okostelefonban mostanában találkoztunk [+]

A szoftver, illetve a beállítások listája sincs túlgondolva: aranyos módon, bal felül láthatjuk, hány fotót bír még a telefon memóriája, mellette olyan funkciókat kapcsolhatunk, mint az éjszakai mód (nem sokat számít), a HDR (szintén kevés jelentősége van) vagy épp a vaku, ezen kívül álllóképekhez van egy egyszerű arcjavítás, illetve rakhatunk be időzítőt, meg egy 3x3-as segédrácsot. Van egy nagyon gyenge portré mód, ami elhomályosítja a hátteret, és ezzel konkrétan az állóképes lehetőségek végére értünk. A szoftverben van még egy Google Lens-alapú fordító, illetve videózni is lehet, szintén nagyon szerény keretek közt.

A képek tulajdonképpen önmagukért beszélnek: ha a legideálisabb fényviszonyok között fotózunk, türelmesen kivárjuk a 2-3 másodperces fókuszálás-exponálás kombót, és belenagyítás helyett egy kicsit hunyorítunk, akkor első blikkre vállalható fotók készülnek, nincs durva zajosodás, tűréshatáron belül van a dinamika, és az általános lencserajzolat sem tragikus. Persze, ahogy zoomolunk, kiderül, hogy élességről, részletességről aligha lehet beszélni, a fák levelei olajfestménnyé olvadnak össze, és a masszív szűrés ellenére sem marad el a zaj a fotókról, mindazonáltal bizonyos helyzetekben használható a kamera. Kis tárgytávoságnál, gyengébb fényviszonyoknál vagy ellenfényben azonban összeomlik az eleve instabil kártyavár, és jönnek azok a fotók, amik már messziről üvöltik, hogy milyen kaliberű eszközzel készültek, este, mesterséges fényviszonyok között tényleg aligha lehet vele értelmezhető képet csinálni. Figyelni kell továbbá arra is, hogy egy témáról nappal is nyugodtan lehet több fotót lőni, mivel egy kép esetén fokozott a valószínűsége annak, hogy életlen vagy bemozdult lesz.

Ha a fotós oldal rossz, akkor a videós egyenesen szörnyű. 1080p-ben, 30 fps-sel készülnek a felvételek, az állítási lehetőségek száma pedig konkrétan a nullához konvergál, a vakun és a segédrácson kívül tényleg semmit nem lehet variálni, így a felbontást vagy a képkockaszámot sem. Valószínűleg nem is lesz túl sok kedvünk az állítgatásokhoz, ha meglátjuk a felvételeket, amik minden szempontból elvéreznek.

A nappali élményt is elrontja a folyamatos, de lassú újrafókuszálás, a képstabilizálás teljes hiánya, nem beszélve az audio-oldalról, ami két másodpercig zajos, majd annyira megjön a zajszűrés, mintha víz alá merítenénk a telefont, utána pedig simán csak értelmezhetetlen lesz az a massza, amit hangként rögzít. Tényleg nem baj, hogy ennyire egyszerű a szoftver, valószínűleg úgysem használja senki majd videózásra az eszközt. A szelfikameráról is csak annyit tudunk meg, hogy 5 megapixeles, túl sokat nem kell tőle várni, de ahhoz képest egyébként nem is csinál vállalhatatlan fotókat, nyilván a 2D-arcazonosításhoz eleve meg érdemes ugrani egy alapvető minőséget, és ezt meg is ugorja az 1.4, íme, egy nappali és egy esti fotó.

[+]

Multimédiás fronton a régi értékeket abszolút kipipálja a termék, van a tetején egy vállalható minőséget sugárzó 3,5 milliméteres jack csatlakozó, illetve megvan az FM-rádió is, amihez szükségünk lesz valamilyen füles csatlakoztatására. Ezzel persze a főbb pozitívumok végére is értünk, mivel a mono multimédiás hangszóró mind hangerőben, mind pedig minőségben az alsóházat képviseli, már-már természetesen nincs L1-es Widevine védelem a nagyfelbontású streamek lehetőségéhez, így nagyjából a YouTube-on kívül marad minden kis felbontáson. A kijelző egyébként nem rossz akár filmezéshez, főleg ha tudjuk egyedül, szemből nézni, és nem futunk bele a gyenge betekintési szögek problémakörébe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

  • Kapott némi pluszt a Nokia C20

    A Nokia C20 Plus több rendszermemóriával, nagyobb akksival és dupla kamerarendszerrel száll versenybe.

  • ZTE Blade A31 - az alsó polc teteje

    A Blade A31 az egyik legolcsóbb ajánlat a piacon, eléggé ódivatú és egyszerű, de tulajdonképpen teljesen funkcionális és jól használható készülék.

Előzmények

Hirdetés