Nokia 1.4 - ettől féltünk

Ennél egyszerűbb okostelefon manapság nincs. Az elavult hardvert valamelyest kompenzálja az Android Go, de a nyitóár ismét nagyon túlcsúszott.

Bevezető, külső, kijelző

Egy olcsó telefon soha nem lesz kompromisszummentes. Teljesen mindegy, hogy a kínaiak hazudják le a csillagot az égről, vagy esetleg kiválasztjuk egy ismertebb gyártó alapmodelljét, az okostelefonok világában egyszerűen van egy összeghatár, ami alá egyszerűen nem érdemes menni, mert szenvedés lesz a használat, és jó eséllyel néhány hónap után rájövünk, hogy feleslegesen költöttünk el egy ahhoz képest egyáltalán nem elhanyagolható összeget, hogy utána kezdhessük elölről a telefonvásárlást.


[+]

Persze, van az a helyzet, amikor a legkisebb összeg is számít, de a telefonra mégis szükségünk van, ilyenkor nyilván nem feltétlenül jó tanács, hogy a 40 ezres mobil helyett vegyél inkább egy 60 ezrest, hiszen ennek csak technikai realitása lesz, pénzügyi nem feltétlenül. Ahhoz viszont, hogy megértsük, miért érdemes inkább kivárni, vagy keresni valamilyen részletfizetős konstrukciót a szolgáltatónál, először is át kell látnunk, milyen céllal hozták létre annak idején a sallangmentes, tárhely- és memóriabarát, mindenhol leegyszerűsített Android Go rendszert, amin tesztünk alanya, a Nokia 1.4 is fut. Ha azt mondom, hogy Infinix, Micromax, Karbonn vagy Tecno, valószínűleg kevesen gondolják elsőre azt, hogy telefonmárkákat sorolok, pedig igen: ezek a cégek használják leginkább az elégségesség szélén táncoló hardvereket arra, hogy okostelefonokat gyártsanak belőlük, és a használhatatlanságból az erősen kompromisszumos használhatóság felé billentsék a mérleget.


[+]

Viszont ezek a gyártók jellemzően a fejlődő országok feltörekvő piacain vannak jelen, ahol az abszolútértékben vett árkülönbségeket még jobban megérzi a helyi felhasználó tárcája, de ennek megfelelően nem is a 40-45 ezres, hanem a 15-20 ezer forintnyi szemgensben kínálják a termékeket, ahonnan még nagyobb ugrás lenne egy ismertebb gyártó akár csak alsó-közepes termékére váltani.


[+]

Úgyhogy a Nokia 1.4 annyira nem kevés pénzért hoz sokéves, elavult hardvert, fájdalmasan kevés memóriát és tárhelyet, nyomorúságos kameraszettet és szerény adatkommunikációs pakkot, viszont tesztünk alatt azért volt kellemes meglepetés is egy-két szempontból, természetesen ezekről is meg fogunk nyilvánulni a következő néhány oldalban. A doboz mindenesetre semmilyen különleges dolgot nem tartogat, teljesen sima 5V/1A-s töltőfejet kapunk a jó öreg microUSB-kábellel – ilyesmiknek a legtöbbünknél már csak porfogóként van szerepe valamelyik félreeső fiókban –, de persze a lényeg, a mobil nem maradt el a pakkból, sőt, még egy egyszerű szilikon tok is jár hozzá. Ami a fülhallgatós vonalat illeti, az eszköz tetején lévő 3,5 milliméteres jack csatlakozó adja meg a lehetőséget, gyári füles ugyanis nincs.

Van kijelzőfólia, igaz, gyárilag sem tökéletesen felhelyezve
Van kijelzőfólia, igaz, gyárilag sem tökéletesen felhelyezve [+]

Ahogy azt olvasóink is megszavazták, alapvetően nem ciki, sőt, igazából nincs gond a műanyag burkolattal akár egy csúcstelefonnál sem, az viszont egyértelmű, hogy a minőségi szintek nagyon nagy szórást mutatnak egymáshoz képest, függően attól, hogy milyen nívós lesz maga az eszköz, amire kerül. A Nokia 1.4 esetén egyértelmű, hogy abszolút a költséghatékonyság volt a fő iránymutató, ettől függetlenül ki merjük jelenteni, hogy egyáltalán nem rossz az összhatás: texturált, matt felületről beszélünk, ami az ujjlenyomatokra aligha érzékeny, stabil fogást biztosít, és tulajdonképpen még jól is néz ki, a hab a tortán pedig az, hogy még az összeszerelési minőség is kifejezetten rendben van, nincs recsegés-ropogás, nem horpad az akksiig a hátlap, úgyhogy ilyen téren dicsérhető a mobil. A 166,4 x 76,7 x 8,7 milliméteres készülékház aligha mondható könnyed egykezesnek, 178 grammos tömege sem a pehelysúlyú ligát erősíti, de manapság ezek megszokott számok az okosmobilos környezetben, meglepődni nem igazán érdemes rajta. Ujjlenyomat-olvasó van a készüléken, méghozzá hátul, ráadásul egész megbízható és a mobil általános sebességéhez képest relatív gyors működéssel, a gombok felhozatala pedig a következőképpen alakul: jobb oldalt, kellemes helyen a bekapcsoló, fölötte, kissé már nyújtózkodós helyen a hangerőszabályzó páros. Bal oldalon van Google Segéd gomb, ez a beállításokból teljesen kikapcsolható, ha valakit zavarna, másra konfigurálni viszont nem lehet.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Nokia 1.4 LG K22 Alcatel 1B Huawei Y5p Motorola Moto E6 Play Cubot Note 7
Képátló 6,5 hüvelyk 6,2 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,4 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1600 720 x 1520 720 x 1440 720 x 1440 720 x 1440 442 x 960
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 467 nit 384 nit 414 nit 430 nit 406 nit 416 nit
Fehér fényerő (min.) 2,8 nit 5,4 nit 5,6 nit 1,5 nit 5,2 nit 16,7 nit
Fekete fényerő 0,18 nit 0,29 nit 0,26 nit 0,32 nit 0,27 nit 0,33 nit
Kontrasztarány 2596:1 1324:1 1585:1 1342:1 1502:1 1261:1
Színhőmérséklet 7595 K + kézi 7511 K + kézi 7027 K 9771 K + kézi 7118 K 7424 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

6,52 hüvelyken terül el a 720 x 1600 pixel megjelenítésére képes IPS LCD kijelző, amivel kapcsolatban egyáltalán nem voltak rossz benyomásaink. A fényereje kifejezetten rendben van, ideális szögből nézve a kontraszt is kimondottan erős, nagyjából eltalált a gyári színhőmérséklet, de ha esetleg más képi világot szeretnénk, akkor állítani is lehet a hideg-meleg csúszkát. A probléma az automatikus fényerő lassú reakcióján kívül leginkább a gyenge betekintési szögekben van, hiszen míg szemből nagyon jó ránézni a panelre, oldalról már fakó, szellemképes élményünk van, és sajnos a háttérvilágítás sem teljesen egységes. A mi példányunknál fent lehetett némi ragasztási probléma, mert ott jóval kevésbé lehet optimális feketéket mérni a műszerrel (de akár szemmel is látni), mint azt a táblázatunkban lévő, legoptimistább adat mutatja. A felbontás ezen az árszinten bőven elfogadható, és nyilván a 60 Hz-es képfrissítés és érintésérzékelés sem lesz az, ami ennél a mobilnál szűk keresztmetszetet jelentene bármilyen téren.


[+]

Elöl üveg védi a telefont, de hogy pontosan milyen, arról semmilyen hivatalos információ nincs, ahogy semmilyen készülékvédelmi szabványt sem adnak meg az egyébként robusztus hatású mobilhoz. Alul kényelmesen használható a microUSB-csatlakozó, felül pedig a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is jó helyen van, a kártyáinkat bal oldalról tehetjük be a Nokiába. Létezik egy SIM-et fogadó változat a készülékből, de hozzánk a dual SIM-es modell került, három különálló kártyahellyel, tehát dedikált microSD-foglalattal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

  • Kapott némi pluszt a Nokia C20

    A Nokia C20 Plus több rendszermemóriával, nagyobb akksival és dupla kamerarendszerrel száll versenybe.

  • ZTE Blade A31 - az alsó polc teteje

    A Blade A31 az egyik legolcsóbb ajánlat a piacon, eléggé ódivatú és egyszerű, de tulajdonképpen teljesen funkcionális és jól használható készülék.

Előzmények

Hirdetés