MWC 2015: A Project Ara még az idén elstartolhat

Hirdetés

Már látni a fényt

A több elemből, a felhasználó által összerakható moduláris mobileszköz ötlete nem új keletű, a modu T például több év előkészítés után piacra került a készülékhez tartozó kiegészítőkkel, a kezdeti izgalmak ellenére azonban az ötlet mégsem ragadta meg tömegek fantáziáját, így a modu hamar el is tűnt a süllyesztőben. A moduláris mobilkészülékek ötlete azonban nem, a modu szabadalmait ugyanis a Motorola megvásárolta, és a patinás gyártó kutatás-fejlesztésért felelős részlege a Google-nél maradt, amely 2013-ban bejelentette a Project Arát.


[+]

Az elmúlt hosszú hónapok során egyre több információ kiderült, így például az, hogy a kijelzőtől kezdve a chipseten és az akkumulátoron át a kameráig számos modul piacra kerül majd egyszer, és olyan gyártók jelezték részvételüket, mint a Toshiba, amely a kameraszenzorok és az első chipsetek szállításáért felelhet. Azt is tudni lehet, hogy az első modulokat az amerikai alapítású Yezz gyártja majd le, de a későbbiekben másik vállalat üzemei is bekapcsolódhatnak a komponensgyártásba. Szolgáltatói oldalról az Avenir Telecom csatlakozása hangzik ígéretesen, amely az EMEA, vagyis Európa, a Közel-Kelet és Afrika országaiban igyekszik majd a projektet népszerűsíteni. A végcél az, hogy a felhasználó maga tolhassa össze készüléke komponenseit a preferenciái szerint, erre azonban még mindig hónapokat, azaz inkább éveket kell várni.


[+]

Azért titkon reméltük, hogy a barcelonai MWC-n megpillanthatunk egy működőképes moduláris készüléket, a Yezz standján azonban továbbra is csak dummy-kat, azaz műanyag utánzatokat láttunk, működő eszköze ugyanis csak a Google-nek van, állítólag. Az idei év még főleg az fejlesztésről és tesztelésről szól majd, ám az ígéretek szerint az első Yezz gyártású modellek még 2015-ben, a negyedik negyedévben piacra kerülhetnek Puerto Ricóban. Erre is inkább még tesztfázisként kell tekinteni, és a megjelenésig is bőven akad munka, mindenesetre egy-két érdekességet megtudtunk. A ShowStoppers eseményen például kezünkbe foghattunk egy napelemes akkumulátormodult, amely az átlagosnál magasabb külső hőmérséklet mellett is képes tölteni a telepet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés