Hirdetés

Bemutatkozott a Fairphone 2 moduláris okostelefon

Hivatalosan is lerántották a leplet a Fairphone 2-ről, ami csavarhúzóval könnyedén elemeire szedhető és így a komponensek cserélhetők. Az amszterdami székhellyel rendelkező vállalat lehetőséget biztosít a processzor, a kamera, a mikrofon és néhány egyéb dolog is helyettesíthető, akárcsak egy asztali számítógép esetén. A kivitelezés nagyon hasonlít a Project Arára, ám ebben az esetben egy sokkal inkább normális telefonra hasonlító masinát kapunk.

A készüléken az Android 5.1 operációs rendszer fut, ám a szoftverkészlet nyílt forráskódú lesz, így könnyedén lehet majd ROM-okat készíteni. Az 5 hüvelykes, 1080p-s kijelzőt Gorilla Glass 3 üveg védi, és Snapdragon 801 chipset hajtja meg, az alkalmazások futtatását a 2 GB RAM segíti. Hátul egy 8 megapixeles kamerát találunk, belül pedig két SIM és egy microSD foglalat lelhető fel. Bas van Abel, a Fairphone CEO-ja bizakodó, szerinte jó dolog, hogy akár hardveresen is lehet majd fejleszteni a készüléket.

A Fairphone 2 idén ősszel kerül forgalomba Európában, méghozzá 525 eurós, azaz előzetes költségek nélkül átszámolva 165 ezer forintos áron. A komponenseket folyamatosan gyártják, ám fennakadások első körben előfordulhatnak. Az első generációból 60 ezer darab fogyott, kíváncsian várjuk, hogy a második változatra mekkora lesz a kereslet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés