Hirdetés

Milyen navit vegyek?

A PNA, mint hardver

Egy jó navihoz három dolog kell. Akármelyik is csorbul ezek közül, az már nem lesz jó navi. Először is, kell egy vas. Egy hardver, amelyen van egy minél profibb kijelző, normális GPS vevő, éppen annyira izmos processzor, hogy a navigáció elfusson rajta, illetve minimum egy darab normális hangszóró. Hardver szempontjából jelenleg a lakossági ügyfelek számára háromféle alternatíva létezik.

A leggyakoribb GPS eszközt úgy nevezzük, hogy PNA, azaz Personal Navigation Assistant. Ne tévesszen meg senkit, bizonyos gyártók (Asus) ugyanezt PND-nek nevezik, de ez semmivel nem több. Mostanra már a „navi” szó a köznyelvben jellemzően ezekre a készülékekre vonatkozik. Ezek célhardverek, minden szempontból úgy kerültek megtervezésre, hogy az autóban felcuppantható legyen a szélvédőre, s alapvetően ne csináljon semmi mást, csak navigáljon. Éppen ezért egy csomót lehet spórolni a gyártáskor, mára már tényleg 20-30 ezer forintokért lehet ilyen készüléket venni – szoftver nélkül. Bár a PNA készülékek alapvetően ugyanazt tudják (WinCE rendszer, érintőképernyő), mégis hatalmasak a különbségek.

Hirdetés

Egy neves gyártó által előállított PNA – sajnos a tapasztalatok igazolják – hardver szempontjából megbízhatóbb és általában izmosabb, mint egy noname termék, amely egy másik noname termék átdobozolásából születik. Fontos a kijelző (ebben a Garmin és az új TomTom termékek a legnagyobb ászok), fontos a hangminőség (Mio, Garmin, Asus…), fontos az akkumulátor üzemideje (megint a Garmin az etalon), s nem utolsó sorban a tartozékok milyensége és mennyisége.

Navigon 7100
Az egyik legszebb tartó - Navigon 7100

Autós tartót mindegyikhez kapunk. De nem mindegy, hogy milyet. Itt nyilván a legfontosabb, hogy az eszköz megfelelően rögzüljön a szélvédőn, ez általában nem okoz gondot. Ha mégis, akkor használjuk a legkézenfekvőbb tapadást elősegítő módszert: egy tetszőleges focistát kérjünk meg, hogy köpjön a gumikorongra, majd ezután tapasszuk fel. Ha nincs a közelben labdarúgó, akkor mi magunk is megoldhatjuk ezt az igen egyszerű gyakorlatot. A tartó karja legyen állítható, de masszív. A régi C310 hosszú gégecsövével például úgy rugózik a végén ülő PNA az úton, hogy lehetetlen leolvasni a kijelzőt. Praktikus, ha a navi könnyen kipattintható a tartóból, nem kell hosszú percekig szenvedni vele a visszarakás során sem. Újabban terjed az a megoldás is, hogy a szivargyújtó töltő nem egyből a PNA-ba csatlakozik, hanem a tartóhoz, amely továbbadja az áramot a rajta ücsörgő navinak. Így ezzel sem kell külön bíbelődni.

Mio Moov 200
[+]
Professzionális tartó a Mio Moov 200-nál

A szivargyújtó töltő általában majdnem mind egyforma. Olyan biztos nem lesz, amely bumfordi méretével kitakarná a fél középkonzolt, erre azért figyelnek a gyártók. Ám egy dolog még mindig nem egységes: a PNA készülékek zöme már miniUSB csatlakozón vesz fel áramot, de bőven találunk olyat is, amely saját töltőszabványt használ. A miniUSB azért sem lenne pedig hülyeség, mert így az autóba behurcolt egyéb elektronikai kütyük egy része is biztosan tölthető, mondjuk egy Motorola telefon, vagy egy MP3 lejátszó.

Thinknavi T7
Távirányító a Thinknavi T7 egyéb funkcióihoz

A PNA készülékek újabban egyéb funkciókra is képesek. A Bluetooth már igen sok eszközben benne van, ilyenkor a navink autós kihangosítóként üzemel, de sok PNA alkalmas arra is, hogy MP3 lejátszóként, videolejátszóként, vagy képnézegetőként is jó szolgálatot tegyen. Néhány modellen játék is van, megint más kütyük a telefonnal való összeköttetést követően képesek friss információkat letölteni az internetről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés