Hirdetés

Microsoft Lumia 550 - szellőztetés, friss levegő

Hirdetés

Külső

Nem gondolta túl a Lumia 550 formatervét a Microsoft, a 136,1 x 67,8 x 9,9 milliméteres dimenziók is jól mutatják, hogy messze nem ez a legvékonyabb eszköz a piacon. A 141,9 grammos tömeggel sem indul kütyü a pehelysúlyú kategóriában, mondjuk ez az érték már a plasztiknál és az üvegnél minőségibb anyaghasználatot vetítene elő, ám sajnos ez jelen esetben nincs így. Az összeillesztések rendben vannak, az összeszerelés sem rossz, bár ha elkezdjük erősebben nyomogatni illetve tekergetni a telefont, akkor egy kis lötyögő-kopogó hangot hallhatunk. A lekerekített éleknek köszönhetően még a vaskos dizájn ellenére is lehet kezelni egy kézzel a mobilt, bár a csúszós hátlap miatt érdemes vigyázni. A víz- vagy éppen ütésállóságért nem tettek semmit a redmondiak.

A HD kijelzőn bőven jut pixel az élő csempéknek
A HD kijelzőn bőven jut pixel az élő csempéknek [+]

Kijelző-teszt
Mérés Microsoft Lumia 550 Doogee X5 Pro Xiaomi Redmi 2 Pro Meizu m2
Fehér fényerő (max.) 567 nit 560 nit 428 nit 386 nit
Fehér fényerő (min.) 11,4 nit 26 nit 13 nit 6,4 nit
Fekete fényerő 0,60 nit 0,54 nit 0,49 nit 0,32 nit
Kontrasztarány 931:1 1037:1 873:1 1152:1
Színhőmérséklet 7747 K 7665 K 7787 K 8684 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlap közel kétharmadán a 4,7 hüvelykes, 720 x 1280 pixel felbontású kijelző uralkodik, manapság ritkán lehet látni ennyire kompakt méretű megjelenőt, aminek 315 ppi-s képpontsűrűsége kiemeli tesztalanyunkat a vetélytársak közül. A hagyományos TFT panel azonban azonnal visszahúzza, egy IPS minimum kötelező lett volna, no nem mint ha a fényerővel vagy az érzékenységgel gond lenne, csak hát a betekintési szögek nem annyira kellemesek, főleg balról nézve romlik a helyzet, mert a képernyő egy kicsit elsötétedik, ráadásul a kontrasztarányt sem lehet túlzottan dicsérni. A fehéregyensúly nagyjából rendben van, bár kicsit kékesre lett kalibrálva (ha már a Windows elsődleges színe is ilyen árnyalatú). A nagytestvérekkel ellentétben nincs biometrikus azonosításra alkalmas írisz szkenner, és sajnos a ledes értesítés sem a repertoár része. Helyette felül a beszélgetési hangszóró, a fény- és közelségérzékelő szenzor, valamint a 2 megapixeles kamera látható, a kijelző alatti rész üresen maradt.

Oldalt a gombok, alul a microUSB csatlakozó, felül a jack kimenet kapott helyet
Oldalt a gombok, alul a microUSB csatlakozó, felül a jack kimenet kapott helyet [+]

A hátlap a képernyőt védő üveg széléig hajlik, az oldalak laposak, így jobban simul a tenyérbe a készülék. Jobb oldalról szabályozhatjuk a hangerőt és kapcsolhatjuk be a telefont, a gombok nyomáspontja kiváló, stabilan ülnek a helyükön. Felül kap szerepet a 3,5 milliméteres jack kimenet, alul pedig a microUSB csatlakozó, a Microsoft tehát úgy gondolta, hogy a középkategória alsó felében még nincs értelme Type-C interfészre váltani.

Le lehetne már szokni erről a fényes műanyagról
Le lehetne már szokni erről a fényes műanyagról [+]

A hátlappal egy nagy gondom kapásból van: végre el kellene már felejteni ezt a zongoralakkszerű fényezést, csúszik, nem néz ki jól, és az ujjlenyomatokat is vonzza magára. A műanyag borítás levehető, ilyenkor az oldalsó gombok is mennek vele. Az 5 megapixeles kamera középen felülre került, szerencsére nem spórolták ki a ledes villanót. A hangokat a jobb alsó sarokba helyezett hangszóróból adja ki a telefon. Jó hír, hogy az akkumulátor cserélhető, mondjuk szükség is van erre a mozdulatra ahhoz, hogy a microSD és a nanoSIM foglalatokhoz hozzá lehessen férni. Ritka, hogy ebben az árszegmensben a legkisebb SIM-re kell váltani, ám úgy tűnik, ez a megoldás véglegesen teret nyer magának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés