Hirdetés

Microsoft Lumia 535 Dual SIM - egy új remény

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A Lumia 535 egyik nagy erénye, hogy két microSIM-et kezel, piacra került viszont belőle egykártyás verzió is természetesen. Tesztalanyunk sem képes azonban a két SIM-et mindig aktívan kezelni, csak standby üzemmódban lóg együtt a két kártya hálózaton, ha az egyikről hívást kezdeményezünk, akkor a másik már pihenőállásba vonul. Szoftveresen jól megoldották a dolgot, mindig ki lehet választani, hogy melyikről szeretnék csevegni vagy üzenetet küldeni. A hangminőség nagyon jó, tiszta és érhető beszédpartnerünk mondandója. Nincs viszont LTE, szóval HSPA-n 42,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességgel száguldozhatunk, ami még mindig bőségesen elég, ha nem mobilsticket használunk. Rendelkezésre áll még a 802.11b/g/n-es WiFi, a Bluetooth 4.0, valamint az A-GPS (GLONASS támogatással együtt), nincs viszont NFC, szóval mobilfizetés és gyors párosítás kilőve.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM Screen Shot Microsoft Lumia 535 Dual SIM Screen Shot

Böngészésre alapesetben az Internet Explorert használhatjuk, ami számos szolgáltatással kecsegtet. Van benne például adattömörítés, így a kisebb előfizetéses csomaggal rendelkező felhasználók jó pár megabájtot spórolhatnak egy honlap újbóli megnyitásakor. A keresősáv (URL) alul helyezkedik el, ami kényelmes, hiszen így nem kell megtornáztatni az ujjainkat még a viszonylag nagy készüléktest ellenére sem. Mellette egy kis ikon segít belépni a lapokhoz, amiből sokat meg lehet nyitni, mi tíz darabig próbálkoztunk. A három pont a menüt rejti, itt találjuk a könyvjelzőket (kedvencek), valamint itt tudjuk megosztani az adott weblapot, plusz akár ki is tűzhetjük ezeket a főképernyőre csempe formájában. Az internetezés nagyon gyors, akárcsak a görgetési sebesség, a SunSpider 1.0.2-es verziója 1263,6 ms eredményt mutatott.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM vs. iPhone 5
[+] Apple iPhone 5 vs. Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Értékelés: Microsoft Lumia 535 Dual SIM
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 6 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

A cserélhető akkumulátor kapacitása 1905 mAh, ami nem tűnik combosnak, mégis a gyártó állítása szerint 11-13 óra beszélgetési idő kihozható belőle. Az igazság inkább akkor mutatkozik viszont meg, ha napi használatba vesszük a telefont, sok böngészéssel, körülbelül másfél óra csevegéssel, valamint némi YouTube videó nézéssel könnyedén át lehet vészelni egy egész napot.

A Microsoft Lumia 535 Dual SIM jelenleg 43 ezer magyar forintba kerül, amivel rendesen megbolygatja majd a középkategória alsó részét. A redmondiak Nokia akvizíciója utáni első telefonja ugyanis a konkurenseknél magasabb (qHD) felbontású kijelzővel kecsegtet, ami jól látható, kellemes az IPS panel, csak mondjuk az érzékenységével gondok vannak, bár nem kizárt, hogy ez majd vagy javításra kerül, vagy más terméknél nem fordul majd elő. A kamera mindenképpen pozitívan érinti a vásárlót, nappal egészen vállalható fotókat lehet lőni tesztalanyunkkal, a vaku pedig egy olyan változtatás, amit már régóta meg kellett volna lépni, de hát ugye jobb később, mint soha. A motorháztető alatt található chipset már elég régi motoros a szakmában, ám a Windows Phone nem túl erőforrásigényes, így hasít a rendszer annak rendje-módja szerint, igazából csak a komolyabb játékoknál kezd el szaggatni a szoftver, hiszen nem bírja már az új fejlesztéseket. Az akkumulátor átlagos teljesítményt nyújt, de az egy napos üzemidőben biztosak lehetünk, plusz ugye nem szabad elfelejteni, hogy főszereplőnk két SIM-et is kezel, márpedig ez számos felhasználónak lehet elsődleges szempont. Nagy kérdés viszont, hogy miként fog szerepelni a masina például az AMOLED-es Samsung Galaxy Ace 4 mellett, de említhetnénk akár a Huawei Y550-et is, mindkettő erősebb hardverrel kecsegtet. A Lumia 535 Dual SIM viszont derekasan helytáll, a kijelző érzékenységével kapcsolatos galiba kicsit fájó, de a qHD megjelenítő, a kétkártyás kivitel, a gyors rendszer és az FM-rádió miatt még mindig ajánlottnak mondható saját kategóriáján belül.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Legendd

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés