Hirdetés

Meizu X8 - mindig van egy „de”

Remek utazósebességgel futott be a Meizu noccos mobilja a felső-középkategóriába, és a bevágás még csak nem is nyújtózkodik túlzottan. A logika mégis megborul, de nem vészesen.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Pár éve úgy tűnt: a Xiaomi és a Meizu fej-fej mellett halad, hiszen hasonló nevű és felszereltségű mobilakkal jöttek ki. A Xiaomi aztán olyan sebességbe kapcsolt, amit a Meizu már nem tudott tartani, sőt: egy ideig mi sem találkoztunk termékeivel, én legutóbb két éve teszteltem egy ketyeréjüket. A Meizu 15-tel és 16-tal aztán ismét megjelentek a csúcskategóriában, ám egyik se robbantott bankot, a termékpalettából pedig hiányoznak az olyan figyelemfelhívó vagy trendi mobilok, mint mondjuk a szétcsúsztatható Mi Mix 3, vagy a gamereknek szánt Black Shark.


[+]

A Meizu egyébként kicsit mindig a maga útját járta, és bár meg lehet vádolni iOS-es és iPhone-os dizájnötletek átvételével, a Pro 7 hátlapi kijelzője és jó pár Meizu kör alakú vakuja karaktert adott modelljeinek, a 16-os széria pedig úgy lett képernyődomináns, hogy nincs rajta se noccs, se mechanikus alkatrész. Ám, ha a bevágás (vagy újabban a kivágás) előtt végül a Samsung is főt hajtott, egy kínai gyártó nem teheti meg, hogy kimaradjon a gigantikus hazai piacán népszerű trendből: az X8 a gyártó első, klasszikus szenzorszigettel szerelt mobilja, bár a legújabb divatot elnézve remélhetőleg az utolsó.


[+]

Persze nem azért, mert a bevágás akkora batár volna, mint a Pixel 3 XL-é: épp ellenkezőleg, a fém/üveg konstrukció és az LCD panelnél használt COF összeszerelési technológia nemcsak az oldalsó és az alsó kávát keskenyítette el, a sziget alig lóg a képernyőbe. Ezért kelt csalódást a noccsnál kétszer vastagabb, virtuális állapotsáv, hatalmas ikonokkal, amiből így kevés fér oda. Ennél minden jobb: vékonyabb állapotsáv több ikonnal (Mate 20 Pro), cseppszerű bevágás (OnePlus 6T) vagy apró kamerakivágás (Galaxy A8s).

Kijelző-teszt
Meizu X8 Xiaomi Mi A2 Huawei Mate 20 Lite Samsung Galaxy A8
Képátló 6,15 hüvelyk 5,99 hüvelyk 6,3 hüvelyk 5,6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2280 1080 x 2160 1080 x 2340 1080 x 2220
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 358 / 472 nit 459 nit 447 nit 350/740 nit
Fehér fényerő (min.) 2,2 nit 2,0 nit 1,2 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,23 nit 0,29 nit 0,35 nit 0 nit
Kontrasztarány 2052:1 1532:1 1398:1 végtelen
Színhőmérséklet 7960 K + kézi 7759 K 7520 K + kézi 7558 / 6666 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A szenzorszigetet megszokó szemekkel mégis jó ránézni az X8-ra, mert elöl tényleg a 6,15”-es panel a főszereplő, 1080 x 2200 pixeles, tűéles képpel, napfény alatt kellő fényerővel és éjszaka illően halovány megjelenéssel. Ehhez kissé kékes, de jól kalibrálható színek járnak előnyös kontrasztaránnyal, kellemes betekintési szögekkel és megfelelő érintési visszajelzéssel. Felül nehezebben, fehér alapon, alul az edzettebb szem viszont könnyebben rábukkanhat a képernyőszélek háttérvilágításának némi egyenetlenségére. A szigetre értesítő LED, fénymérő, közelségérzékelő, beszédhangszóró és 20 megapixeles kamera került, 2D-s arcazonosító funkcióval.


[+]

Az X8 fogása jó és hordozni is kellemes, létezik csúszósabb kivitel a piacon. 151,2 x 74,6 x 7,8 milliméteres és 160 grammos paraméterei a phabletek között ideálisak, az előlap és a (kopogtatásra erősen plasztik hatású) hátlap előnyös lekerekítést kapott, az illesztések a fémkeretnél pedig hibátlanok. Amikor a piac gőzerővel radírozza le a 3,5 milliméteres portot, mint a rosszul másolt házi feladatot, jó leírni: ott az X8 tetején a jack kimenet. Alul USB-C portnak vájtak helyet, két oldalán egy-egy ráccsal, bár muzsikaszó csak a jobb oldaliból jön. Az X8 jobbján ideális helyen van az apró bekapcsoló és még éppen elérhető a hangerőszabályzó. A dupla nanoSIM tálca balról húzható elő – microSD kártyának sem itt, se másutt nem jutott hely.


[+]

Akkumulátorból is csak 3210 mAh-s fért be, aminél azért nem ártott volna combosabb, pár gramm hízással együtt is, mindenesetre az X8 tényleg nem túlméretezett, fekete vagy kék hátlapja pedig kellően minimalista. A 12 + 5 megapixeles, dual PD-autofókuszos kamerarendszer például alig emelkedik ki (az optikák kaphattak volna masszívabb védőkeretet), a kéttónusú LED villanó és a Meizu felirat síkban marad, az apró ujjlenyomat-olvasó pedig némi mélyedést váj magának, egyébként meg jó helyen van. Az EuStocktól ellátogatott kék doboz 5, 9, 12V / 2A-es mCharge töltőfejet, Type-C USB kábelt, gyári logós SIM tűt és nemi leírást rejt. A védőtok és a headset a dobozból ki-, a por- és vízálló védelem az X8-ról pedig lemaradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meizu

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés