2019. január 21., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Meizu M6 Note - sikert jegyezhet

Nem ülhet ölbe tett kézzel a Xiaomi, a phablet méretosztályban negyvenezer forint körül egyre jobbat nyújt az egyik fő konkurens is. Mostantól itthon is kapható!

Hirdetés

Kamera, multimédia

A dupla kamerarendszer önmagában nem sokat mond, amennyire különleges extrának indult, annyira mindennapi lett, itt sem kell nagy különlegességre gondolni, a másodlagos, 5 megapixeles szenzor csak mélységinformációkat szolgáltat a főkamerának. 12 megapixel a maximális felbontás, az elsődleges érzékelő a Sony IMX362, 1,4 mikronos pixelmérettel, dual pixel focus-technológiával. A lencse f/1,9-es apertúrájú, optikai képstabilizálás nem tartozik hozzá.


[+]

A szoftver a Meizu sajátja, már alapértelmezetten is sok beállítási lehetőséget ad, van rengeteg színmód, HDR, bokeh-mód, vaku-opciók, virtuális smink, panoráma, QR-kódok olvasása, time-lapse, illetve GIF-gyártás. A professzionális módba ugorva pedig 1/5000 és 20 másodperc közt állíthatjuk a záridőt, ISO100 és 3200 közt az érzékenységet, -2 és +2 közt egészen apró lépcsőnként az expozíciót, továbbá babrálhatjuk a telítettséget, a kontrasztot, a fehéregyensúlyt és a fókuszt. Aki ezekkel nem szeretne bíbelődni, megnyugtatjuk: az automatikus mód egyszerű és gyors, fókuszhibával vagy expozíciós anomáliával egyszer sem találkoztunk, a szoftver pedig akár lezárt képernyőről is hamar elindul.


[+]

A fotók első ránézésre alulexponáltak, néhol színhiányosnak érződnek, viszont a szenzor minősége messze meghaladja az elvárhatót. Korrekt vonalélesség, jó részletesség és kevés zaj látható, és a lencsekép sem rossz, kromatikus aberráció alig bukkan fel, egyedül a széleken látszik a tökéletesnél puhább rajzolat. A dinamikatartomány nem az igazi, és a HDR is inkább széteffektezettnek érződik, mintsem érdemi javítást hozna a normál módban lőtt képek mellett vizsgálva. A másodlagos kamerával a mélység-élesség effekteket lehet erőteljesen kihangsúlyozni, ez a téma felismerése szempontjából nem dolgozik rosszul, viszont szintén nagyon mesterkélt végeredményeket gyárt.

A beltéri, illetve közeli vakus fotók megfelelnek az elvárhatónak, viszont éjszaka drasztikusan romlik a helyzet, a sötétség homályába vesző részletekkel és a hardveres képstabilizálásból adódó egyéb problémákkal találkozik, aki ezeket a fotókat szemléli. Szintúgy nem az igazi a videózás (tesztvideó), noha a hang sztereó és zajszűrt, a széltompításon kívül ebből nem fogunk érdemi hatást érezni, a folyamatosság pedig szintén nem jellemző, minimális képugrálások állandósulnak minden felvételen. 30 fps-nél többet csak 720p-ben tudunk rögzíteni, de abban sem lesz sok köszönet. Rövid hangulatvideók elkészítésére használható, sokkal többre semmiképpen. A szelfikamera 16 megapixeles.


[+]

Van videolejátszó, ráadásul meglepően egy jól használható darab, nem csak a saját felvételek visszanézésére, de akár filmezésre is. Minden tesztfájlunkat lejátszotta, a H.263, a H.264, a H.265 és az Mpeg4 alapkódolásokon túl a DivX és az Xvid sem volt probléma, volt hangjuk az AC3-as klipeknek és 2K felbontásig a lejátszás sebességével sem volt baj. Aki a 4K-felbontást preferálná, annak csalódnia kell, de ekkora fájlokat jó eséllyel amúgy sem szeretnénk a mobil tárolóján tudni. Beilleszthetünk feliratfájlokat, van lebegőablakos lejátszás, illetve könnyedén állíthatjuk a fény- és hangerőt egyaránt.


[+]

Zenei téren is szívesen belekötöttünk volna a kütyübe, de kevés okunk lenne rá. A beépített mono hangszóró nem ad tökéletes minőséget, nem fogunk tőle komoly szub-basszust vagy lágyan csilingelő magasakat kapni, de erélyesen szól, ez már önmagában több, mint amit rengeteg mobil, akár jóval drágább kategóriában fel tud mutatni. Vezetékes fülhallgatóval már kimondottan jól szól az eszköz, nem fogynak ki idejekorán az erősítő tartalékai, de a részletességre sem kell panaszkodnunk. Az egyetlen feltűnő hátrány, hogy a 4.2-es Bluetooth csak SBC-kodekkel tud audiót átvinni, tehát hiába veszünk mellé akár egy AptX-es Meizu EP51-et, nem fogjuk tudni teljesen kiaknázni a lehetőségeit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.