Hirdetés

Meizu EP51 - a kínai edzőpartner

Alig 10 ezer forint fölött AptX-képes, vezeték nélküli sportfülhallgatót kínál a Meizu, a végeredményben pedig nem kellett csalódnunk, hangzás szempontjából sem. Nem csak edzésnél jöhet jól!

Hirdetés

A Meizu ismét olyat próbált teljesíteni, amit más gyártók még ígéretek szintjén sem szoktak hangoztatni: vezeték nélküli sportfülhallgató, hifisták számára is értelmezhető hangkarakterrel és minőséggel, mindezt kedvező áron. Tízezer forint körüli árkategóriában ugyanis nagyon kevés termékből válogathat az, akinek a fentiek közül minden szempont fontos, és értelemszerűen erőteljes kompromisszumok megkötésére is szükség van ezen a szinten. Az EP51-től tehát elméletileg nem kellene sokat várnunk, viszont a kötelezőkön felül mégis jutottak bele olyan extrák, mint a cseppállóság vagy az AptX-kodek támogatása, ami sokszor még jóval drágább modellekre sem jellemző.

A kínai gyártónak komoly tapasztalata van hangeszközök terén
A kínai gyártónak komoly tapasztalata van hangeszközök terén [+]

A doboz sem feltétlenül úgy néz ki, mint egy kategóriáján belül rendkívül olcsó terméké: elegáns, könyvszerűen kinyitható kartoncsomagolás, odabenn pedig négyféle illeszték, külön rekeszben a fülhallgató, egy kis töltőkábel, illetve egy keménytok is jár hozzá, a biztonságos tárolás érdekében. Noha a legtöbb felirat kínaiul áll rajta, a lényeg átjön: 6 órányi zenehallgatást ígér akkumulátorról, IPX4 szabványt teljesített, iOS-szel és Androiddal is működik és a CSR8645 chipnek köszönhetően tudja a főként Qualcomm-alapú mobilokkal működő AptX szabványt.

Elegáns és korrekt felszereltségű a doboz
Elegáns és korrekt felszereltségű a doboz [+]

Technikai adatok alapján semmi kiemelkedőt nem nyújt a kütyü, 15 grammos tömegével észrevétlenül pihen a nyakunkon, a 20 és 20000 Hz közötti frekvenciatartományt képes megjeleníteni, hangerőben bőven túlteljesíti az elvártakat, szinte biztosan elég hangos lesz mindenkinek, és folyamatos zenelejátszással akár 6 óráig is bírja az akkumulátora, ami a méreteit ismerve szintén remek érték. A teljes töltéshez körülbelül 1,5 órára van szükség egy hagyományos, 1 amperes adapterrel, és aránylag magas hangerővel, sok telefonbeszélgetéssel is kibír egy 3-4 órás utat.

Ergonomikus, térérzet szempontjából mégis kellemes a kialakítás
Ergonomikus, térérzet szempontjából mégis kellemes a kialakítás [+]

Aki idegenkedik az in-ear kialakítástól, annak érdemes tenni egy próbát ezzel a kütyüvel, hiszen csak első látszatra működik úgy, mint egy hagyományos, vetőcsöves IEM, az illeszték felhelyezése előtt akár earbudnak is hihetnénk. A kütyü mindenesetre nem a hallójáratunkban, hanem szilikon pánt segítségével a fülkagyló-üregünkben támaszkodik: egyáltalán nem zavaró, mégis jobban izolál és jobban átadja a basszusokat, mint egy earbud. Nem állítható a hallójáratba kerülő harang és a pánt helyzete egymáshoz képest, ez továbbra is jóval drágább sportfülhallgatók privilégiuma maradt, viszont a kényelemre így sem lehet komoly panaszunk. Ráadásul a két hangkeltő is jóval messzebb van a fülünktől, mint a hasonló eszközök esetén, ami a jobb térérzetre is érthető magyarázatként szolgál.

Összesen négyféle illeszték jár hozzá
Összesen négyféle illeszték jár hozzá [+]

Mi sem egyszerűbb a párosításnál: ha fel van töltve az akkumulátor, a felvevőgomb hosszú nyomásával tehetjük keresőmódba a fülhallgatót, mint gyakorlatilag akármelyik hasonló kütyüt, piros-kék villogással jelzi a keresést, majd a párosítás után gond nélkül használható. Az NFC kimaradt, de nagy hiányát nem fogjuk érezni. A hangerőszabályzók a megszokott módon működnek, a telefonálás minősége pedig meglepően jó: noha kicsit távolinak hallatszanak a hangok, abszolút tiszta, kellemes beszédhangot továbbít a rendszer, pedig egy teljesen egyszerű, zajszűrés nélküli megoldás került a két fülhallgatót összekötő kábelre.

Természetesen nem maradt ki az állítható hangerő
Természetesen nem maradt ki az állítható hangerő [+]

A kialakítással tehát nincs komoly baj, egyes embereknek a kábel rövidsége lehet zavaró (50 cm), van, akit a félig in-ear kialakítás zavar, viszont a többségnek biztosan kényelmes lesz az EP51. A lényeg azonban egy ilyen eszköz kapcsán, hogy mégis hogy szól, a válasz pedig egyszerű: jól! Lehet érezni némi kásás részlethiányt a mélyebb tónusú, jellemzően 1000 Hz alatti hangszereken, az ének sem mindenhol tiszta, viszont nincsenek durva kiemelések a hangképben, a mélyekben pedig nincs mindig meg ugyan az a várt energia, ami komolyabb in-earek kapcsán gyakran tapasztalható, viszont határozottan jelen vannak, és ütősek tudnak lenni. Abszolút szerethető, barátságos hangja van a sportfülesek között, és ha véletlenül egy AptX-et nem támogató forrásról kell megszólalnia, akkor sem teljesít rosszul.

Ár/érték arány szempontjából kimondottan jó választás
Ár/érték arány szempontjából kimondottan jó választás [+]

A Meizu EP51 egy remek vezeték nélküli fülhallgató, ami bőven túlteljesíti az árkategóriájában elvártakat. A kialakításából adódóan érdemes lehet kipróbálni vásárlás előtt, hiszen a kényelem ezeknél az eszközöknél szubjektív, a hangminősége viszont bőven az átlag felett áll és telefonhívásokhoz is jól használható. Egy egész napos használatot nem bír ki az akkumulátora, viszont a 4-6 órás üzemidő is tiszteletreméltó, méretei és tömege alapján. Hasonló minőségű in-ear konkurens lehet az LG Tone Pro, a hagyományos kialakítás kedvelői pedig a Samsung Level U-t választhatják a Meizu helyett, viszont mindkettő jóval drágább lesz tesztünk jelenlegi alanyánál. Használaton kívül pedig egyszerűen a nyakunkon viselhetjük, a két fülhallgató mágnesesen összezár és biztosan nem fogjuk elhagyni. Az átgondolt, remekül összeszerelt és igazán korrekt árú EP51 bemutatóját tehát egy Ajánlott plecsnivel zárjuk!

Meizu EP51

szentkuti11

A tesztkészüléket az Eustock biztosította, köszönjük!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meizu

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés