Meizu M6 Note - sikert jegyezhet

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: szentkuti11 | 2018-05-15 13:35

Nem ülhet ölbe tett kézzel a Xiaomi, a phablet méretosztályban negyvenezer forint körül egyre jobbat nyújt az egyik fő konkurens is. Mostantól itthon is kapható!

Bevezető, tartozékok

A Xiaomi mellett a Meizu a másik olyan kínai gyártó, amelyik évek óta bizonyítottan, hiba nélkül szállít egy minimum megfelelő minőséget az alsó-középkategóriában, mellé pedig jellemzően olyan elsöprő árazás kerül, hogy a tesztek végén nyugodt szívvel szórjuk rájuk az erős plecsniket, hiszen láthatóan nem csak mi vagyunk elégedettek velük az egy-egyhetes használat alatt, hanem azok a vásárlók is, akik akár éveken át használják ezeket a kütyüket. A konkurencia a kínaiak árdömpingjével párhuzamosan egyre kevésbé teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja ezeket a cégeket, annál is inkább, hogy a Meizunak már van itthon hivatalos forgalmazója és szervizpartnere – nem mellesleg a Xiaomi kapcsán is körvonalazódni látszanak efféle lépések.

Az M6 után megérkezett a Note is
Az M6 után megérkezett az M6 Note is [+]

A dél-koreai és tajvani gyártók középkategóriás palettája egyre kevésbé tűnik hangsúlyosnak. Ami előnyt jelenthet például a Samsungnak és az LG-nek, az a szolgáltatói kínálat a különféle részletfizetési és előfizetési kedvezményekből adódó lehetőségekkel. A normál készülékpiacon, az olcsóbb árkategóriában ugyanakkor nagyon komoly számokat generálnak a kínaiak, még a nem hivatalos, óvatos becslések is elképesztő számokról beszélnek, és ha belegondolunk, szinte biztosan mindenkinek van néhány ismerőse, aki Xiaomit vagy Meizut használ.

Különleges vakukialakítás dobja fel a hátlapot
Különleges vakukialakítás dobja fel a hátlapot [+]

A Meizu az M6 Note a Redmi 5 Plus fő kihívója lett, ugyanúgy Full HD kijelzővel, Snapdragon 625 rendszerchippel és 4000 mAh kapacitású akkumulátorral, de dupla hátlapi kamerával, hagyományos 16:9-es képaránnyal és ha minimálisan is ugyan, de még a Xiaominál jobb hazai árazással. Az Eustock webáruházán keresztül 44 900 forintos bruttó összeggel nyit tesztalanyunk.


[+]

Fülhallgatót már-már megszokott módon hiába keresünk a dobozban, van viszont egy 18 wattos Meizu gyorstöltő, ami a méretes akkumulátort nagyságrendileg két óra alatt feltölti, de 0-ról indulva 30-40 perc alatt eljuttatja arra a szintre, amivel már jó eséllyel végig lehet csinálni a napot. Nem élvonalbeli, de dicséretes, és máris egy olyan pont, ahol többet ad a körülbelül tízezer forinttal olcsóbb, de etalonnak nevezhető normál M6-nál. Magától értetődő módon a SIM-tű sem maradt le.

Külső, kijelző

Az M6 Note nem csak fémnek látszik, hanem az is. Az alumínium ház masszivitást sugároz, feszesek az oldalsó gombok, határozottan meg is kell őket nyomni, hogy történjen valami, ugyanezt az érzést erősíti az, hogy első kézbevételre nagyon szélesnek tűnik a kütyü, 5,5 hüvelykes képátló mellett 75,2 milliméteres szélesség ma már soknak hangzik, a 16:9-es, hagyományosnak mondható képarány mellett persze érthető. 173 grammos, tehát nem is kimondottan könnyű, viszont stabilan meg lehet fogni.


[+]

Kijelző-teszt
Meizu M6 Note Xiaomi Mi A1 Huawei P Smart Moto Z Play
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,6 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 2160 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 462 nit 471 nit 536 / 576 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 1,2 nit 1,9 nit 4,0 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0,37 nit 0,33 nit 0,35 nit 0 nit
Kontrasztarány 1250:1 1428:1 1534:1 végtelen
Színhőmérséklet 8006 K + kézi 7543 / 6810 K 7365 K + kézi 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A jó mobil alapja egy jó kijelző, az M6 Note pedig ezt egyszerűen pipálja ki, minden értelemben hagyományos, de tisztességes IPS panelt hord az előlapján. Mai szemmel már óriásinak mondanánk az alsó-felső kávát, a 71%-os előlap-kihasználtság meglepően karcsúnak tűnik, viszont a Full HD felbontású megjelenítőre összességében jó ránézni, és akinek az a szempont, hogy 16:9-es legyen a mobilja, az kimondottan örülni fog ennek az összképnek.


[+]

Kézi módban közel 500 nites fehér fényerőt lehet belőle kihozni, ennél automata módban, szikrázó napsütésnél sem lesz több, viszont ez is bőven elég a láthatósághoz, a tükröződés nem jelentős, a kontrasztarány pedig szintén büszkén felvállalható. Gyors és pontos az érintésérzékelés is, az lenne meglepő, ha ezzel kapcsolatban mást kellene írnunk.


[+]

A hátlap nem csak masszív, de jól is néz ki, a műanyag antennacsíkba integrált négyledes vaku remek ötlet, jól mutat a dupla kamera és a kék alapon sötétszürke Meizu felirat is, ínyencek legeltethetik a szemüket a jobb oldali gombok (bekapcsoló, illetve hangerőszabályzó duó) közti bemaráson, ami szintén kimondottan menő lett, az M6-ról aprólékosan átnézni erre végeredményben egy másik dimenzió.


[+]

Alulra jutott mindkét csatlakozó, jól ismert módon a microUSB, illetve a 3,5 milliméteres jack port, és szintén nem váratlan, hogy alul van egy mono multimédiás hangszóró, illetve mikrofon is. Felül látszólag csak egy zajszűrő mikrofonnak kellett helyet szorítani. Bal oldalról vehetjük ki a SIM-tálcát, amire a nanoSIM-en kívül egy microSD-t lehet pakolni.

Hardver, szoftverezettség

Nem a legfrissebb, de továbbra is egy remek fogyasztású és kielégítő teljesítményű rendszerchip a Qualcomm Snapdragon 625, ami ebbe a gépbe is került. Nyolcmagos, 2 GHz-es maximummal bíró Cortex-A53 processzor, Adreno 506-os grafikus gyorsító, 3 GB RAM és 32 GB-os belső tároló jellemző az itthon is elérhető modellre, de 4/64 GB-os csúcsváltozatot is piacra dobtak belőle. A Meizu-féle Flyme felülettel párosítva ez meglepően gyors rendszert eredményez. Nem annyira pörgős, mint az Android One-os társak ugyanezzel a hardverrel, de a MIUI, illetve Zen UI rendszerű társaknál jóval gyorsabbnak érződik ez a rendszer. Cserébe aránylag öregecske a szoftveres környezet, a legutóbbi rendszerfrissítés (6.1.4.1) óta is csak 7.1.2-es Android főverzió és tavaly novemberi biztonsági csomag jellemzi.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Meizu M6 Note Meizu M6 Xiaomi Redmi 5 Nokia 1
Rendszerchip Snapdragon 625 MediTek MT6750 Snapdragon 450 MediaTek MT6737M
AnTuTu Bench. 7.x 74802 pont 54446 pont 70322 pont nem fut le
Geekbench 4.x (single/multi) 831 / 4089 pont 607 / 2499 pont 765 / 3477 pont 488 / 1029 pont
GFXBench Manhattan onscreen 10 fps 11 fps 18 fps 7,9 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 9,8 fps 5,3 fps 9,4 fps 1,9 fps
AndroBench Sequential Read 270,25 MB/s 256,17 MB/s 277,95 MB/s 164,78 MB/s
AndroBench Sequential Write 110,17 MB/s 127,23 MB/s 113,54 MB/s 35,96 MB/s
AndroBench Random Read 50,65 MB/s 55,39 MB/s 36,25 MB/s 23,29 MB/s
AndroBench Random Write 13,76 MB/s 13,23 MB/s 16,69 MB/s 8,80 MB/s

Komolyabb melegedést egyáltalán nem tapasztaltunk, a szoftverek és 3D-s játékok is szépen, komolyabb probléma nélkül futottak, persze a kategória tartományain belül, tehát sem a Real Racing 3, sem pedig a PUBG Mobile nem itt fog fps-rekorddal futni, ahogy a benchmarkok is egyértelműen megmutatják, hogy nagyjából a középkategória alsó részére elég a hardveres teljesítmény. Manapság viszont már ez is bőven elég egy zökkenőmentesen futó, reszponzív felülethez, ami akkor sem omlik össze, ha elkezdjük telepakolni alkalmazásokkal.


[+]

Az alkalmazásmenü nélküli kezdőoldal-halmaz 4 x 5-ös alapértelmezett kiosztással lapozható balra-jobbra, alul pedig négy alkalmazásnak lehet rögzített helye. Szinte magától értetődő módon van meg a témázhatóság, a vonatkozó szoftverben kategóriánkénti bontással, felhasználói értékelések alapján válogathatunk a letölthető kinézetek közül, a legegyszerűbbektől a tematikus, bonyolult ikonkészletektől már-már átláthatatlannak tűnő darabokig. Mindenki válogathat kedvére. A szövegbevitelt a szintén széleskörűen testreszabható TouchPal 2018 segítségével intézhetjük.


[+]

A végső átláthatóság kedvéért mindenesetre lehet mappázni, gyárilag a Google-csomag és az eszköztár kapott külön könyvtárat. Ez utóbbiban természetesen van számológép, diktafon, egyik telefonból a másikba költöztető program, illetve fájlkezelő is, de a legérdekesebb az eszközkészlet nevű program, amiben van az amatőr decibelmérőtől kezdve a vonalzón át virtuális dobókocka, ha ilyesmire lenne szükségünk. Természetesen ezek néhány kilobájtos alkalmazások lennének a Play Áruházból is, de így ömlesztve máris jobb helyük van.


[+]

A biztonsági szoftverben a szokásos, telefonkezelős funkciók vannak, tárhelytisztítás, adatforgalom-felügyelet, feketelista, alkalmazásengedélyek, akkumulátoros beállítások és antivirus. Megbízhatóan teszi a dolgát a home-gombba épített ujjlenyomat-olvasó, meg kell nyomni, és a feloldóképernyő közbeiktatásával ugyan, de szinte azonnal ugrik a kezdőoldalra, ha a felismerés sikeres volt. 10 alkalomból 9-szer pedig biztosan sikeres volt nálunk. A gesztusvezérlést a SmartTouch hozza el nekünk megbízhatóan, illetve aktiválhatunk duplakoppos képernyőébresztést is, ha szeretnénk. Ha már van fizikai home gomb, érdemes elrejteni az alsó, virtuális sávot, hiszen a gomb megérintésével visszaléphetünk, megnyomásával a kezdőoldalra ugorhatunk, egy felfelé suhintással pedig elővehetjük az alkalmazásváltót.


[+]

Az egész rendszerről elmondható, hogy logikus és jól használható, a gyári beépített VPN-lehetőség pedig szintén olyasmi, amit ritkán látunk egy gyári rendszerben, viszont a negatívumok közé lehet sorolni, hogy a magyar nyelvre nem készítették fel érdemben a rendszert. 90%-ban jó a fordítás, de van egy-két erős félrefordítás, illetve össze-vissza elválasztások, tördelt szavak bukkannak fel a menüben – akit az ilyesmi zavar, még mindig nem az olcsó kínai mobilokat fogja szeretni.

Kamera, multimédia

A dupla kamerarendszer önmagában nem sokat mond, amennyire különleges extrának indult, annyira mindennapi lett, itt sem kell nagy különlegességre gondolni, a másodlagos, 5 megapixeles szenzor csak mélységinformációkat szolgáltat a főkamerának. 12 megapixel a maximális felbontás, az elsődleges érzékelő a Sony IMX362, 1,4 mikronos pixelmérettel, dual pixel focus-technológiával. A lencse f/1,9-es apertúrájú, optikai képstabilizálás nem tartozik hozzá.


[+]

A szoftver a Meizu sajátja, már alapértelmezetten is sok beállítási lehetőséget ad, van rengeteg színmód, HDR, bokeh-mód, vaku-opciók, virtuális smink, panoráma, QR-kódok olvasása, time-lapse, illetve GIF-gyártás. A professzionális módba ugorva pedig 1/5000 és 20 másodperc közt állíthatjuk a záridőt, ISO100 és 3200 közt az érzékenységet, -2 és +2 közt egészen apró lépcsőnként az expozíciót, továbbá babrálhatjuk a telítettséget, a kontrasztot, a fehéregyensúlyt és a fókuszt. Aki ezekkel nem szeretne bíbelődni, megnyugtatjuk: az automatikus mód egyszerű és gyors, fókuszhibával vagy expozíciós anomáliával egyszer sem találkoztunk, a szoftver pedig akár lezárt képernyőről is hamar elindul.


[+]

A fotók első ránézésre alulexponáltak, néhol színhiányosnak érződnek, viszont a szenzor minősége messze meghaladja az elvárhatót. Korrekt vonalélesség, jó részletesség és kevés zaj látható, és a lencsekép sem rossz, kromatikus aberráció alig bukkan fel, egyedül a széleken látszik a tökéletesnél puhább rajzolat. A dinamikatartomány nem az igazi, és a HDR is inkább széteffektezettnek érződik, mintsem érdemi javítást hozna a normál módban lőtt képek mellett vizsgálva. A másodlagos kamerával a mélység-élesség effekteket lehet erőteljesen kihangsúlyozni, ez a téma felismerése szempontjából nem dolgozik rosszul, viszont szintén nagyon mesterkélt végeredményeket gyárt.

A beltéri, illetve közeli vakus fotók megfelelnek az elvárhatónak, viszont éjszaka drasztikusan romlik a helyzet, a sötétség homályába vesző részletekkel és a hardveres képstabilizálásból adódó egyéb problémákkal találkozik, aki ezeket a fotókat szemléli. Szintúgy nem az igazi a videózás (tesztvideó), noha a hang sztereó és zajszűrt, a széltompításon kívül ebből nem fogunk érdemi hatást érezni, a folyamatosság pedig szintén nem jellemző, minimális képugrálások állandósulnak minden felvételen. 30 fps-nél többet csak 720p-ben tudunk rögzíteni, de abban sem lesz sok köszönet. Rövid hangulatvideók elkészítésére használható, sokkal többre semmiképpen. A szelfikamera 16 megapixeles.


[+]

Van videolejátszó, ráadásul meglepően egy jól használható darab, nem csak a saját felvételek visszanézésére, de akár filmezésre is. Minden tesztfájlunkat lejátszotta, a H.263, a H.264, a H.265 és az Mpeg4 alapkódolásokon túl a DivX és az Xvid sem volt probléma, volt hangjuk az AC3-as klipeknek és 2K felbontásig a lejátszás sebességével sem volt baj. Aki a 4K-felbontást preferálná, annak csalódnia kell, de ekkora fájlokat jó eséllyel amúgy sem szeretnénk a mobil tárolóján tudni. Beilleszthetünk feliratfájlokat, van lebegőablakos lejátszás, illetve könnyedén állíthatjuk a fény- és hangerőt egyaránt.


[+]

Zenei téren is szívesen belekötöttünk volna a kütyübe, de kevés okunk lenne rá. A beépített mono hangszóró nem ad tökéletes minőséget, nem fogunk tőle komoly szub-basszust vagy lágyan csilingelő magasakat kapni, de erélyesen szól, ez már önmagában több, mint amit rengeteg mobil, akár jóval drágább kategóriában fel tud mutatni. Vezetékes fülhallgatóval már kimondottan jól szól az eszköz, nem fogynak ki idejekorán az erősítő tartalékai, de a részletességre sem kell panaszkodnunk. Az egyetlen feltűnő hátrány, hogy a 4.2-es Bluetooth csak SBC-kodekkel tud audiót átvinni, tehát hiába veszünk mellé akár egy AptX-es Meizu EP51-et, nem fogjuk tudni teljesen kiaknázni a lehetőségeit.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az M6 Note legfeljebb két nanoSIM-et fogad be, az itthon forgalomba kerülő példányok természetesen ismerik a B20-as sávot, az LTE-modul egyébként legfeljebb 150/50 Mbps átvitelt tesz lehetővé. MicroSD-vel történő bővítés esetén sajnos csak egy kártyát fogunk használni. A WiFi 802.11a/b/g/n típusú, átlagos érzékenységgel (dual band, HotSpot, Direct, Display). A Bluetooth 4.2-es verziószámú, az A2DP és LE profilok egyértelműek, az AptX vagy az LDAC-támogatást viszont hiába keressük. A microUSB csatolófelület 2.0-s adatátvitelt biztosít, megvan MTP és PTP, illetve az OTG-képesség is. A navigáláshoz a földi pozicionálás mellett GPS, a GLONASS és SBAS műholdakat tudott használni, Galileo és QZSS nincs. Szenzoros téren sem fogunk panaszkodni, adott a fény-és távolságérzékelő, a gyorsulásmérő, a giroszkóp, és a mágneses hall szenzor. A kijelző fölött ott figyel az értesítési led is.


[+]

Természetesen hiányzók is vannak, a légnyomásmérő kimaradt, ahogy az infra és az NFC sem része a listának. Ezeknél jóval fontosabb a beszélgetési hangminőség, ami viszont szintén helytálló, a kijelző feletti kis hangszóró maximális hangereje lehetne két fokkal magasabb, viszont különösebb hálózati problémákkal nem találkoztunk, a mikrofon érzékenysége pedig szintén nagyon jó, némi zajszűrés is van. A gyári böngésző mellett a Chrome is telepítésre került gyárilag, sebesség és általános használhatóság szempontjából ez utóbbi jobb választásnak tűnik, a Meizu-féle szoftver viszont számos apró extrát kínál.


[+]

Értékelés: Meizu M6 Note
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Az akkumulátor 4000 mAh kapacitású, és mivel ismerjük a Snapdragon 625 energiahatékonyságát, nem meglepő, hogy a kétnapos üzemidő még átlag feletti használattal is gond nélkül kijött. Böngészni és videózni nagyon sokáig, akár 15-18 órán át lehet, de a tesztkörülményeket mellőzve, a szokásos alkalmazásokat használva, egy aktív kártyával a hálózaton internetezve, a takarékosságra nem különösebben figyelve is 6-7 órás kijelzőidőket láthatunk egy átlagos periódus végén. A gyári gyorstöltő nem a legkomolyabb teljesítményű, amit valaha láttunk, de 30-40 percnyi töltés bőven elég lehet egy napnyi normál használathoz.

A Meizu M6 után nem meglepő, de ismét pozitív eredmény született. Akinek nem jelent problémát a nagyobb méretű készülékház, és a negyvenezer forint fölötti kategóriában gondolkodik, bátran benevezhet egy ilyen kütyüre, hiszen hardveres és szoftveres téren is szinte minden konkurensén túlmutat. Minőségi, fém készülékház, aránylag méretes kávákkal, viszont a sokak számára még mindig szimpatikusabb 16:9-es képaránnyal. Takarékos, de maximális teljesítményben is megfelelő a hardver, jók az adatkommunikációs képességek, a szoftver nem friss, de gyors és jó extrák vannak benne, egyedül a kamera az, ami a szenzor és az optika ismeretében gyárthatna jobb fotókat is, de ez is csak ahhoz képest értelmezendő, hogy egy eddig csak jóval drágább eszközökben látott IMX362 végzi a munka oroszlánrészét. Az M6 Note minden további nélkül ajánlott mobil!

Meizu M6 Note

szentkuti11

A tesztkészülék az EuStock jóvoltából jutott el hozzánk, megvásárolni ide kattintva lehet!

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Meizu M6 Note
Meizu M6 Note Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 154,6 x 75,2 x 8,4 milliméter
Tömeg 173 gramm
Színvariációk kék, fekete, arany
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (403 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 625
Processzor típusa 8 x 2 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 506
RAM mérete 3 / 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső tárhely 32 / 64 GB (körülbelül 10 GB foglalt)
Memória bővíthetősége microSD (maximum 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B3/B5/B7/B8/B20/B38/B40
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n, dual band, hotspot, Direct
USB 2.0 (microUSB, MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS van / nincs
GPS van (GPS, Glonass, Beidou)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.1.2 (Nougat) + Flyme 6.1
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Migration Tool, Eszközkészlet, TouchPal billentyűzet, App Store, Témák, Biztonság
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, f/1,9, autofókusz, LED villanó + 5 megapixel, f/2
Másodlagos kamera 16 megapixel, f/2, fixfókusz
Videófelvétel 4K (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 4000 mAh
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, ujjlenyomat-olvasó, fény- és közelségszenzor, gyorsulásmérő, tájoló, giroszenzor, mágneses- és hangszenzor