Hirdetés

Google Nexus 4 - a zselés álmok netovábbja

Bevezető, tartozékok

Nexus. Egy szó, melyről a mobilos világban jártasabbaknak a Google referenciamodellje jut eszébe. Nexus. Egy kifejezés, mely a luxus szóhoz hasonlít ugyan, mégis éppen az egyszerűséget és (immáron) a rendkívül kedvező árfekvést mutatja. Nexus. Egy fogalom, mely az androidos fejlesztőknek egy igazi jutalom. Lehetne még a sort folytatni, de a lényeg az, hogy az ilyen névvel piacra kerülő készülékekhez a Google hosszútávú szoftveres támogatást nyújt, a felhasználók pedig a nyers Android operációs rendszer minden előnyét élvezhetik. Ez egyrészt jó hír a fejlesztőknek, akik szoftvereiket egy módosításoktól mentes környezetben tudják futtatni és tesztelni; ugyanakkor az átlagemberek számára sem lényegtelen szempont az, hogy a különféle külső alkalmazásoktól mentes operációs rendszert semmi nem lassítja, azaz olyan gyorsan futhat, ahogy készítői megálmodták.

LG Nexus 4
[+]

A Nexus széria másik különlegessége, hogy számos vállalat gyártósoráról került már ki ilyen készülék. Először a HTC, majd a Samsung készített efféle modellt, most pedig az LG-re esett a választás, de példának okáért a Nexus 7 táblagépet az ASUS műhelyében fabrikálták. Ezek a gyártók mind elkötelezettek az Android operációs rendszer iránt (habár a Samsung és a HTC is kacsingat a Windows Phone 8 felé, az LG pedig sikeresen piacra dobott pár Windows Phone 7-es készüléket). Az igazi nagy dobást azonban a Google azzal éri el, hogy meglepően mérsékelt áron dob(at)ják piacra ezeket a masinákat, így külföldön úgy viszik őket, mint a cukrot. Ezt a politikát mondjuk más kütyüknél is örömmel látnánk viszont.

LG Nexus 4
[+]

A Nexus 4-et egy nagyon kedves olvasónktól kaptuk meg pár napra, hogy alaposan meg tudjuk nézni. Ugyan doboz nem került a birtokunkba, de tudjuk, hogy a csomagolás külseje is követi az egyszerűséget, hiszen a szürke alapokon mindössze magának a telefonnak a képe díszeleg. Ebből kell kicsúsztatni azt a teljesen fekete dobozt, amiben legfelül magát a Nexus 4-et találjuk. Jól megszokott módon a szelence belsejében fedezhetjük fel a további tartozékokat, vagyis a használati útmutatót, a töltőcsatlakozót, a microUSB kábelt, valamint a SIM-tálca kiadására szolgáló kis pöcköt. Headsetet nem kapunk gyárilag, így azt saját magunknak kell pótolnunk, valószínűleg ez is az árcsökkentés része.

Külső

Ízlésről értelmetlen dolog vitatkozni, de abban a jelek szerint sok ember egyetért, hogy a Nexus 4 gyönyörűre sikerült. Esetében helytálló is lehet a készülék nevéből a luxus szóra asszociálni, az elölről-hátulról üveggel borított készülékház ugyanis valóban prémium érzést kelt. Sajnos egyre több hír kering az interneten a könnyen megrepedő hátlapról is, de efféle pletykák ugye a hasonló elven felépített iPhone-ok kapcsán is keringtek, de a gyakorlat ott nem igazolta azt a pár szerencsétlenül járt felhasználót, akik összetört készülékükről közzétették a képeket. Az összeszerelés minősége szerencsére kiváló, hiába nyomkodjuk, nem fog ijesztő hangokat kiadni magából a kütyü. A kijelző mérete miatt a külső is a mai óriástelenokhoz hasonló, dimenziókban 133,9 x 68,7 x 9,1 milliméter, a tömege pedig 139 gramm.

LG Nexus 4
[+]

Az előlap gyönyörű. A vezérlőgomb-mentes vékony fekete keret és a hajlított Gorilla Glass 2 egyszerűen olyan impozánssá teszi a Nexus 4-et, amit azért sok dizájner megirigyelhetne. Magának a keretnek az egységességét is csupán három dolog miatt áldozták fel, ezek pedig a felül található beszédhangszóró és az előlapi kamera, valamint az alsó részen található információs LED fény, mely érdekes módon ritkábban villog, mint amit más gyártóknál megszokhattunk, plusz az elhelyezése is eltér a megszokottól. Ugyan nincsenek fizikai, vagy érintésérzékeny gombok a telefon külsején, a kezelés nem változott, csak a szoftveres gombok a 4,7 hüvelykes képátlójú kijelző alján jelennek meg. A megjelenítő egyébként a manapság talán legszebbnek számító True HD IPS technológiával készült, felbontása pedig 768 x 1280 képpont, így az inchenkénti 320 pixel is garantálja számunkra a éles képet. Fényereje átlag feletti, napfényben gond nélkül olvasható, betekintési szöge pedig közel száznyolcvan fokos. A színhűséggel nincs gond, azonban a megjelenített kép enyhén fátyolosnak tűnik. Az elődmodell Samsung Galaxy Nexus színei egyébként jóval élénkebbek voltak (a Super AMOLED technológia miatt), de a képminőségben összességében ettől függetlenül előrelépésről beszélhetünk, hiszen az ott sokak által kritizált pentile helyett itt RGB mátrixszal van dolgunk. A megjelenítő kapcsán fontos elmondani, hogy az előlapi üveg szélei kicsit le vannak csapva, ami a széltől szélig történő swipe gesztusokat ha lehet, a megszokottnál kényelmesebbé teszi.

LG Nexus 4
[+]

A masina szélén körbefutó fém keret még szemrevalóbbá teszi a Nexus 4-et, ám az igazán okos megoldást magában az oldalak anyagában fedezhetjük fel, hiszen a műanyagon valamiféle gumis felület is helyet kapott, így szinte tökéletesen biztosan tudjuk fogni a telefont, nem kell attól félni, hogy véletlenül kicsúszik a kezünkből. A jobboldalon ennek megfelelően mindössze a bekapcsológomb (ez szükséges a képernyő feloldásához is) kapott helyet, de baloldalon is csupán a hangerőállító billentyűk és a microSIM helye található; ez utóbbi tálcás kialakítású, a kártya eltávolításához szükségünk lesz egy tűre, amiből ugye tartozékként is kapunk egyet. Felül férünk hozzá a 3,5 milliméteres jack csatlakozóhoz, alul pedig a microUSB és a készülék szétszedéséhez szükséges két csavar helyezkedik el.

LG Nexus 4
[+]

A hátlap elméletben lecsavarozható, egyszerű lepattintással nem távolítható el, az akkumulátor pedig sajnos nem cserélhető, hiszen ragasztó (vagy forrasztás) is védi. A borítás üvegből készült, így hűvösen elegáns érzést kelt a felhasználóban. A hátlap felületén egyébként halványan csillogó kockák találhatók, a textúra az érkező fénymennyiség fényében folyamatosan változik; én ezt a megoldást kissé nőiesnek találom, de az általam megkérdezettek többsége pozitívan nyilatkozott róla. A látványos felületen a kamera szinte el van rejtve a szemek elől, a villanófény viszont kimondottan ki lett emelve a fémes színű keretének köszönhetően. Feliratokból akad egy kevés a hátsó fertályon is, a méretes Nexus mellett egy kisebb LG logó is került erre a részre.

Hirdetés

Hardver, szoftverezettség

Hardveres szempontból jelenleg nincs erősebb telefon a piacon, a Nexus 4-ben ugyanis a 28 nanométeres gyártástechnológiával készülő, ARMv7 utasításkészlettel rendelkező Qualcomm APQ8064 Snapdragon chipset kapott helyet, melyben négy, egyenként 1,5 GHz-re skálázott Krait processzormag dübörög. A grafikus gyorsítást a meglehetősen erős Adreno 320 látja el, RAM-ból pedig 2 gigabájtot zsúfoltak a LG újdonságába, amit már a régebbi számítógépek is megirigyelnének. Az eszköz két változatban kapható, az egyikben 8, a másikban 16 gigabájtnyi háttértár áll rendelkezésünkre, amiből 2-3 gigabájtot elvesz a rendszer, ami a microSD bővíthetőség hiányában kimondottan fájó veszteség. A rezgőmotor közepesen erős, aminek hatására néha zsebben hordva is lemaradtam hívásokról.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Google Nexus 4 ASUS Padfone 2 Samsung Galaxy S III HTC One X+
Quadrant Standard 4793 pont 7516 pont 5480 pont 7090 pont
Linpack for Android (single) 41,055 MF. / 2,04 s 183,845 MF. / 0,46 s 57,107 MF. / 1,47 s 57,499 MF. / 1,46 s
Linpack for Android (multi) 177,731 MF. / 0,95 s 497,542 MF. / 0,34 s 189,088 MF. / 0,89 s 162,492 MF. / 1,04 s
Smartbench 2012 Prod. 3124 pont 5104 pont 4020 pont 4946 pont
Smartbench 2012 Games 3268 pont 3457 pont 1647 pont 2777 pont
AnTuTu 3.0 Benchmark 17801 pont 21376 pont 17563 pont ? pont

Hiába erős a hardver, a szintetikus tesztprogramok pontszámaiban ez egyáltalán nem mutatkozik meg, hiszen még a gyengébb telefonok eredményeit sem mindig sikerült hoznia.

A rendszer sebessége ettől függetlenül lélegzetelállító, erre már bőven lehet mondani, hogy ugyanannyira reszponzív, mint az iOS vagy a Windows Phone 8. Multitasking tekintetében példamutatóan erős a Nexus 4, hiszen akár 5-6 program egyidejű futtatását is lehetővé teszi úgy, hogy bármikor lépkedhetünk közöttük és ott nem tölti be újra és újra a rendszer azokat. A melegedéssel viszont az elméletileg kisebb fogyasztású processzor meglétével együtt is meg kell küzdenünk, már egy kis internetezés is kellemetlenül meleggé tudja tenni az kütyü tetejét.

LG Nexus 4 screen shot LG Nexus 4 screen shot

Mivel a Nexus 4 a Google legújabb referenciamodellje, így teljesen természetes, hogy a telefonon már a legfrissebb, 4.2.1-es verziószámú Android Jelly Bean teljesít szolgálatot. Maga a rendszer elég sok újdonsággal kecsegtet, melyekre ebben a cikkben nem térünk ki, de az Android 4.2-t bemutató cikkünkből mindenki bővebben tájékozódhat ezekről. A használat kezdetén rögtön feltűnt, hogy mostantól a lezárt képernyőre (lock screen) is helyezhetünk widgeteket, de természetesen a maximum öt lapból álló főképernyőre is tetszés szerint rakhatunk alkalmazásfelületeket vagy egyéb gyorsikonokat, és abban biztosak lehetünk, hogy ez egy cseppet sem fogja visszavetni sebességben a rendszert. A menüben 5 x 5 ikon fér el egy oldalon, így jóval több alkalmazást érhetünk el lapozgatás nélkül, mint mondjuk a 4 x 4-es elosztás esetén.

LG Nexus 4 screen shot LG Nexus 4 screen shot

Extra szoftverekkel a rendszer szűz mivoltából adódóan nem nagyon találkozhatunk, de a Google megoldásai természetesen gyárilag elérhetők, a kínálatot pedig bármikor lehet bővíteni a Play Áruház segítségével. Első bekapcsolás után a Google Chrome böngésző, a Gmail, a Google+, a YouTube kliens, a Google Earth, a galéria, a csevegő, a kamera, a hírek és időjárás fül, a Movie Studio, a naptár (heti, havi, napi és teendőnézettel), a számológép, a térkép, az óra, a navigáció, valamint a zenelejátszó áll rendelkezésünkre.

Multimédia, kamera

A hátlapon található kamera 8 megapixeles, számszerűen 3264 x 2448 pixeles felbontású fotókat képes készíteni, gyenge fényviszonyok esetén pedig a közepesnél valamelyest erősebb LED-es villanót is használhatjuk. Alapból kétfajta menü áll rendelkezésünkre, az egyiknél a fényképezés módját állíthatjuk be (fotó, kamera, panoráma, gömbpanoráma), a másiknál pedig az alfunkciók jelennek meg (ezt egy hosszú, egy pontban történő érintéssel is előhozhatjuk). Ez esetben kiválaszthatjuk a lassúcska HDR-funkciót, válthatunk az elő- és hátlapi kamerák között, valamint variálhatjuk az expozíció értékét, a fehéregyensúlyt és a vaku használatát is. Természetesen van érintés vezérelt fókusz, makró módra viszont saját magától vált a szoftver. Videóknál 1080p a legnagyobb felbontást, mindezt 30 képkocka / másodperc sebességgel tudja az eszköz.

LG Nexus 4
[+]

Az elkészült képek egészen addig nevezhetők kiválónak, amíg jók a fényviszonyok. Éjszakai felvételek esetén a sötétebb részek nagyon zajossá válnak, a zajszűrő algoritmus miatt pedig a részletek szinte teljesen elmosódnak, valamint ilyenkor a exponálási idő is megnő, így egy adott bemozdulás már az egész fotót tönkreteheti. Felhős időben szintén megfigyelhetők – bár jelentősen redukált mértékben – az előbb említett problémák, a dinamikatartomány viszont egész korrekt, valamint a makró felvételek és a színek is egy kellemes szintet képviselnek. A photo sphere névre hallgató panorámakép-kreátor elég jól összerakosgatja a képkockákat, az alkotások mentése pedig pár másodperc alatt megtörténik (a végeredmény az utolsó tesztképen csodálható meg). A LED nagyjából 2-3 méterig képes jól megvilágítani a tárgyakat, beltérben sok esetben ez elegendő. A videók az átlagosnál jobbak, ám ahogy a tesztfelvétel is mutatja, egyáltalán nem beszélhetünk tökéletes végeredményről.

LG Nexus 4
[+]

FM-rádió nincs, így kizárólag saját zenei összeállításokból gazdálkodhatunk. A lejátszó kellemes felülettel bír, s többféleképpen tudjuk rendezni a készülékre töltött muzsikáinkat, lehetőségünk van albumok (a hozzá tartozó borítókkal együtt), dalok és műfajok szerint is szelektálni azokat. Hangszínszabályzó van, így pop, dance, FX Booster, heavy metal stb. hatásokkal is megbolondíthatjuk a hangzásokat, de ezeken felül lehetőségünk nyílik még véletlenszerű lejátszásra és egy adott szám állandó ismétlésére is. Kihangosítva igencsak nagy lármát tud csapni a masina, maximális hangerőre tekerve azonban kicsit torzul az élmény, de ugyanez figyelhető meg asztalra helyezés esetén is, ami valószínűleg a teljesen sík felületű hátlapnak köszönhető.

LG Nexus 4 screen shot LG Nexus 4 screen shot

A videólejátszó gyárilag támogatja az MP4, H.264, H.263 formátumokat, ám alternatív programokkal akár a DivX és XviD fájlok is lejátszhatók. A nagy felbontású kijelzőn kiváló élmény hosszabb-rövidebb filmeket nézni, a hardver pedig kétségtelenül elég ahhoz, hogy akár az 1080p-s filmeket is gond nélkül megjelenítse a készülék. MHL-kábellel a TV-re is lehet kötni a telefont, így a képernyőn megjelenő tartalmakat akár jóval nagyobb megjelenítőn is élvezhetünk.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációban nagyon erős a kütyü. Rendelkezésünkre áll a 802.11a/b/g/n szabványt támogató, DLNA-ra és internetmegosztásra képes WiFi és a legfejlettebb, 4.0-s verziószámú, EDR-es Bluetooth chip is. A mai trendeknek megfelelően NFC-t is kapunk, a megújított Beam szolgáltatással immár képek küldését is kezdeményezhetjük. A beépített GPS egység kimondottan gyorsan pozicionál, a korábban már említett microUSB csatlakozó pedig MHL-re is képes. 4G LTE modul nincs a készülékben, de a harmadik generációs hálózatokon így is gyorsan tudunk adatokat mozgatni; DC-HSDPA kapcsolaton keresztül 42 Mbps, HSDPA-n pedig 21 Mbps az elméleti maximális letöltési sebesség, feltöltéskor pedig 5,76 Mbps engedélyezett. Telefonálás közben hangminőség kiváló, még halkabban beszélve is mindkét fél tisztán hallja a másikat. Fontos szolgáltatás, hogy az új Nexus vezetékmentes töltésre is képes, a megfelelő kiegészítőt beszerezve otthon nem kell majd bajlódnunk az USB-kábel bedugásával (már ha ezt a folyamatot bajlódásnak lehet nevezni).

LG Nexus 4 screen shot LG Nexus 4 screen shot

A böngészőről nyilvánvalóan csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen egy ilyen hardver döccenések nélkül képes futtatni a szoftvert. Az új Androidban a Flash már nem támogatott, úgyhogy az sem lassítja a dolgokat: a kétujjas nagyítás ennek megfelelően teljesen akadásmentesen működik, zoomolás esetén pedig a szöveget a képernyő széléhez igazítva rendezi a szoftver. A görgetés még a képekkel teli oldalakon is teljesen folyamatos, így internetezni szinte minden körülmények között élmény a Nexus 4-gyel.

LG Nexus 4
[+]

A 2100 mAh-s akkumulátorról több külföldi oldal is panaszkodik, holott ez a telefon sem tud kevesebbet vagy többet, mint más csúcstelefonok. Erőteljes használat esetén (3G, WiFi, böngészés és sok telefonálás) az egy nap a lehetséges maximum, ha a visszafogjuk a telefon által nyújtott szolgáltatások alkalmazását, akkor ezt az értéket némileg túl tudjuk teljesíteni, de a második nap végéig így sem biztos, hogy megleszünk a töltő használata nélkül. Panaszra tehát nem lehet okunk, de azért a teljesség kedvéért meg kell jegyeznem, hogy láttunk már jobb teljesítményt is: az ASUS Padfone 2 szinte ugyanilyen képességekkel bír, mégis képes két napos nyomkodási lehetőséget biztosítani, amiben némi szoftveres optimalizációnak is szerepe van.

LG Nexus 4
[+]

Értékelés: LG Nexus 4
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegezzünk! Az árral kapcsolatban két értékről beszélhetünk, hazairól és külföldiről. Itthon nagyjából februártól lesz kapható a legújabb Nexus, ám egyelőre csak körülbelüli árat lehet mondani, ami 150 ezer forint. Tőlünk nyugatra viszont több helyen is kaphatók a készülék, átszámolva pedig a számjegyek is ugyanezek, csak más sorrendben, hiszen nagyjából 105 ezer forint környékén lehet hozzájutni az újdonsághoz, ami azért jelentős különbség. Magyarországi vásárlás esetén persze elvileg hazai garanciát is kap az ember, de a kategóriában átlagosnak mondható 150 ezer akkor is 45 ezerrel több, ami egy fájó dolog. Persze az is tény, hogy a HTC One X+ jelenleg a Nexus 4 várható hazai áránál is drágábban megy, de iPhone 5-öt vagy Galaxy S III-at sem lehet olcsón kapni.

Persze nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a Google legfrissebb referenciamodelljéről beszélünk, így biztosak lehetünk abban, hogy még legalább két évig azonnal megkapjuk majd a legújabb androidos rendszereket. A kijelző képe gyönyörű és éles, a hardver a jelenlegi – piacon lévő – technológia csúcsa, még ha a tesztekben érthetetlen módon kicsit lassú is. A tényleges sebesség hibátlan, a gyári ROM-ot pedig tetszés szerint módosíthatjuk, formálhatjuk. A dizájn a szerkesztőség tagjainak elnyerte a tetszését, a kamera pedig bőven elég azoknak, akik hobbiból fotóznak, de akár nyaralás esetén is méltó társa lehet sokaknak. A vásárláson gondolkodók viszont nem árt, ha szem előtt tartják, hogy hamarosan érkezik a hasonló hardverrel felszerelt LG Optimus G, mely már valóban a nagyközönség számára készül. Végszóként annyit lehet mondani, hogy külföldi áron különösen ajánlott lenne, a hazaiért pedig kicsit szájhúzva, de azért mégis ajánlott a Nexus 4. Februárig persze még sok víz lefolyhat a Dunán.

Google Nexus 4

Legendd

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

LG Nexus 4
LG Nexus 4 Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 133,9 x 68,7 x 9,1 milliméter
Tömeg 139 gramm
Színvariációk fekete
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 768 x 1280 pixel (320 ppi)
Kijelző típusa True HD IPS Plus technológiás kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon APQ8064
Processzor típusa 1,5 GHz-es, négymagos Krait
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 320
RAM mérete 2 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 8 / 16 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / DC-HSDPA / HSDPA / HSUPA van / 42 Mbps / 21 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n, DLNA, WiFi hotspot
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC van (de szoftveresen letiltották)
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.2.1 (Jelly Bean)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, GTalk, Google Maps, Google Messenger, Gmail, YouTube
Multimédia
Fő kamera 8 megapixeles, autófókuszos, ledes villanó
Másodlagos kamera 1,3 megapixeles
Videófelvétel max. 1080p felbontás @ 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2100 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 390 óra
Beszélgetési idő 15 óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, Gorilla Glass borítás elöl és hátul

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Android 4.2 bemutató

    Felhasználói fiókokkal, képernyőkímélővel, új kamerafunkciókkal és zárolt képernyőre pakolható minialkalmazásokkal támad a legújabb robot.

  • Négymagos okostelefonok viadala

    Ringbe szállnak az idei nagyágyúk, a négymagos processzor és a HD felbontású kijelző alapfelszereltségnek számít a mezőnyben.

  • Google Nexus 7 - Android 4.1 alapon

    A legújabb Android referenciagépet az Asus gyártja, a készülék Tegra 3 lapkakészlettel, IPS kijelzővel és Jelly Beannel érkezik.

Hirdetés