Android 4.2 bemutató

Bevezető, támogatott készülékek

A Google a tervek szerint egy különálló sajtótájékoztatón mutatta volna be az Android legújabb verzióját, mely sajnálatos módon elmaradt a New York felé tartó hurrikán miatt. Ettől függetlenül nem maradtunk új robot nélkül, és bár a frissítés csak kisebb lélegzetvételű, jó néhány újdonsággal bővült az Android rendszer. Az elnevezés viszont változatlan maradt, azaz nem kaptunk új major verziót; a 4.2 továbbra is a Jelly Bean, azaz zselés cukorka nevet viseli.


Nexus 10

Az Android 4.2 jelenleg négy készülékre érhető el hivatalosan, a listában egyelőre csak a referenciamodellek (azaz a Nexus eszközök) szerepelnek, több gyártó ugyanis még a 4.1-es frissítéssel sem készült el. Az alig több, mint egy hete piacra került Samsung gyártmányú Nexus 10 táblagép és az LG által készített Nexus 4 telefon már gyárilag a legújabb Jelly Beannel érkezik. Frissítés már megérkezett a nyáron bemutatott Nexus 7 táblagépre és a tavaly ősszel bemutatott Galaxy Nexus készülékre is; előbbi az Asus, utóbbi a Samsung gyártósorairól került le. Az update csomag over the air (röviden OTA) módon érkezik, ami azt jelenti, hogy számítógéphez csatlakoztatás nélkül, vezeték nélküli hálózaton (WiFi vagy mobilnet) tölthető le az újdonság. A 4.2-es verziójú Android egyébként kézzel is telepíthető a bekezdésben taglalt ketyerékre, az egyes csomagokat a hivatalos oldalról lehet leszedni.


Nexus 4

A Nexus-család tehát két új taggal bővült az elmúlt hetekben, ám sajnálatos hír, hogy a támogatott eszközök listája viszont kevesebb lett két modellel. A legelső Honeycombbal szerelt referenciagép a Motorola Xoom volt, a 2011. februárjában piacra került modell immár nem szerepel a támogatott eszközök listáján. A táblagép legutoljára idén októberben kapott frissítést, a 4.1.2 után viszont a jelenlegi állás szerint nem lesz rá hivatalos 4.2. Hasonló a helyzet a 2010. decemberében megjelent Nexus S-szel is, az eredetileg Gingerbreaddel telepített telefon októberben még megkapta a hivatalos 4.1.2-t, ám úgy tűnik, a 4.2 már nem érkezik meg rá hivatalos forrásból. A Xoom tehát 17 hónapig élt, a Nexus S 19 hónapig maradt a támogatott készülékek listáján.


RIP Xoom és Nexus S

Természetesen már a fejlesztők számára is elérhetőek az újdonságokat tartalmazó csomagok, az Android 4.2 SDK mellett az Android SDK Tools-ból (a fejlesztőkörnyezetbe épülő eszközöket tartalmazza, jelenleg a 21-es verziónál jár) is megjelent egy új kiadás. Újdonság, hogy a fejlesztői lehetőségek előcsalásához immár egy apró trükkhöz kell folyamodni, a beállítások menü about phone pontjának build version bejegyzését kell hétszer megérinteni, ezután elérhetővé válik a már jól ismert opció. Miután Magyarországon még nem lehet hozzájutni a legújabb referenciamodellekhez, a cikk során egy Galaxy Nexus és egy Nexus 7 segítségével kerülnek illusztrálásra az újdonságok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés