2019. február 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Krüger&Matz MOVE 4 v.2 - három év kómában

Hogy ez honnan került elő, az teljes rejtély. A mai mezőnyben ezzel a hardverrel ez az egyik legolcsóbb okostelefon, aminek okos mivolta nemigen domborodik ki.

Hirdetés

Adatátvitel, akkumulátor

Odáig nincs gond, hogy van WiFi, ami egész stabil. De 4G-t már ne keressünk, ami nyilván nem lenne fájó hiány akkor, ha 3G hálózatot láthatnánk az egész országban, de sok helyen ez a lépés kimaradt és csak 2G, illetve 4G van. Ezeken a területeken a MOVE csak EDGE sebességgel döcög. Az Internet Explorer a célnak megfelel, de ne várjunk szélsebes tempót. NFC, infra nincs, OTG sincs, Bluetooth viszont akad és szerencsére a működésével nem volt gond, a GPS is relatív hamar talált jelet.


[+]

Ami viszont gond, az a telefon adatainak mozgatása más eszközök felé és vica versa. Mert USB-n elvileg kéne mennie az ilyesminek, de egy Windows 10-es PC teljesen ignorálta a terméket, a Mac észrevette ugyan, de nem tudta megjeleníteni a telefonon látható fájlokat (szoftver pedig már hivatalosan nincs a WP8.1-hez OSX alá). Windowsra biztos lehetett volna túrni valami megoldást, de léteznek szabványos MTP és PTP protokollok, amikkel illene együttműködni, meg az sem ördögtől való elvárás, hogy sima tárhelyként mutassa magát a készülék, de ilyesmire nem tudtam rávenni. A Microsoft terméktámogatás is erről regél roppant bizakodóan: “Ha windowsos PC-je van, csatlakoztassa a telefont a számítógéphez, és nyissa meg a Fájlkezelőt. Ezután húzza át a fájlokat számítógépéről telefonjára, vagy fordítva. Ez kiválóan működik, ha csak néhány fájlt szeretne áthelyezni.” Hát, egy frászt.


[+]

Bónusz nehezítés volt, hogy a berakott, csupán 8 GB-os, Class 4-es Kingston microSD-t a MOVE szintén nem volt hajlandó észlelni, úgyhogy nekiálltam a remek OneDrive felhőszolgáltatást igénybe venni, ott a fotókat fel lehetett tölteni, de a videókat nem (miért???), visszafele pedig a feltett MP3 fájlokat nem óhajtotta a telefon letölteni, tökre köszi minden érintettnek, zseniális. Szóval itt jön ki, hogy a készüléken futó rendszer már kvázi megszűnt és nincs támogatás hozzá. Aztán egy újraindítás után hirtelen rájött a telefon, hogy nicsak, itt egy microSD, onnantól már tudtam mozgatni a fájlok, halleluja. Hotswap tehát nincs, minden alkalommal a készülék kikapcsolása és visszakapcsolása szükséges ahhoz, hogy észlelje a bővítést a termék.


[+]

Az üzemidő ezzel az 1420 mAh-s, BL-4G-I típusszámú akkumulátorral mondjuk szűk két nap átlagos használat mellett. De pont azért írtam ide, hogy a telepnek van típusszáma, mert mindenféle ellenőrzött és kevésbé ellenőrzött helyről lehet utángyártottat rendelni hozzá pár dollárért, ami manapság nemigen bevett dolog az okostelefonos iparágban.


[+]

Értékelés: Krüger&Matz MOVE 4 v.2
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 4 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 6 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 4 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Igen, itt mindenképpen az a kulcs, hogy van a “manapság”, meg az a kor, amikor a MOVE készült, és ezek között jó három év különbség adódik. Persze tesztelhettük volna ezt a készüléket egy éve is (de nem jutott el hozzánk), viszont a mai napig tökre kapható, ráadásul az ára is roppant kedvezőnek mondható. Ugyanakkor jól látszik, hogy még a lowend kategória is mennyit fejlődött pár év alatt (ami kissé zárójelbe teszi azokat a véleményeket, hogy a mobilipar egy helyben toporog), teljesen egyértelműen azonosítható, hogy hol marad el ez a termék a kissé drágább, de jóval frissebb okostelefonoktól. Elsősorban kijelzőben, amit a Krüger&Matz MOVE 4 v2 felmutat, arról azt hittem, hogy sosem fogom újra látni, de megint büntet. A hardver olyan, amilyen, igazából eldöcög vele a termék, viszont a WP8.1 tényleg annyival le van maradva egy friss Androidhoz képest szinte mindenben, hogy állandóan hiányérzete van valamiért az embernek. Persze csak akkor, ha nem nyomógombos telefonról vált. A kamera nyilván harmatgyenge, zeneileg sem nagy eresztés, az üzemidő is csak átlagos, de egész jól össze van rakva, apró, könnyen kezelhető, csak ne várjunk tőle túl sokat. Alapfeladatokra még most is megfelel, aki levelezni, böngészni, navigálni óhajt, annak egy darabig elég, csak a szemét fogja túl sokat meresztgetni, ha kültéren is használni szeretné a telefonját. Az adatkommunikációs repertoár is igen szűkös, hiányzik a 4G és a számítógépes szinkronizáció is maximum esetleges. Nem tudom jó szívvel ajánlani végül senkinek sem a csöppséget, idősebbeknek a pocsék kijelző, fiatalabbaknak pedig a kőkori rendszer korlátai miatt, de ettől még lehet, hogy létezik olyan felhasználói csoport, aki azt mondja, hogy egy 20-ast megér, elviszem bulizni, legalább nem kell féltenem és van rajta net, hogy elérjenek a különböző üzenetkezelési platformokon keresztül is. Már ha időben megjönnek az értesítések, mert sajnos a WP ilyen szempontból elég esetlegesen is tud működni.

Bog

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk, köszönjük!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Krüger&Matz Mist - belépni szabad

    Új márka került a hazai boltok polcaira, a lengyel székhelyű cég mérsékelt áron kínál eszközöket, mi a termékskála alsó szegmenséből választottunk egy ígéretes versenyzőt.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.