Krüger&Matz MOVE 4 v.2 - három év kómában

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bog | 2017-03-20 12:07

Hogy ez honnan került elő, az teljes rejtély. A mai mezőnyben ezzel a hardverrel ez az egyik legolcsóbb okostelefon, aminek okos mivolta nemigen domborodik ki.

Bevezető

Volt már nálunk Krüger&Matz márkájú telefon, akkoriban meglepően jó áron és ahhoz képest normális tudással. És már akkor is muszáj volt megjegyezni, hogy a márkanév telitalálat, senki sem tudja, hogy mi ez, de annyira extravagánsan hangzik, mint a Bang & Olufsen, vagy a Lars & Ivan, esetleg mint a Krüder & Dorfmeister. Pedig a név gazdája egy lengyel cég, a Lechpol, akik egyébként kilenc különböző márkát próbálnak építgetni egyszerre, a Krüger&Matz eleinte az audio vonalon mozgott, aztán nyergeltek át a telefonokra, itthon is van egyébként hivatalos disztribútoruk, bár mi az XXL GSM-től kaptuk a dobozt.


[+]

A termék egyébként elvileg már 2015 végén megjelent, de mind a mai napig kapható nem csak itthon egy csomó boltban, de még a német Amazon is listázza, vagy annyit gyártottak belőle, hogy még 10-15 évig elég a készlet, vagy egyszerűen csak nem vette senki és felgyűlt a raktárban egy pár raklap, de az biztos, hogy akárki szert tehet egy ilyen eszközre mindössze 20 ezer forintért, ami bizony a legolcsóbb okostelefonok közé helyezi a lengyel csodát. Már amennyiben lehet okostelefonnak hívni egy olyan terméket, amin egy már kvázi halott oprendszer dolgozik és egészen biztosan egy bitnyi frissítés sem fog rá érkezni, az elérhető alkalmazások csekély számáról nem is beszélve.


[+]

Feltételezéseim szerint most két csoportra osztódik az eddig eljutó olvasók tábora, az első halmazba tartozó júzerek meglátják, hogy ez egy Snapdragon 200-as chipsettel szerelt, WVGA-kijelzős, Windows Phone 8.1-es futtató termék és már keresnek is maguknak más olvasnivalót, a másik tábor viszont azt mondja, hogy 20 ropiért azért nézzük már meg, hogy az alapvető funkciókban hogyan teljesít a masina és akár még érvényes is lehet idősebb, vagy nagyon fiatal családtagjaink számára. Mert azért mégiscsak annyiba kerül kábé, mint egy korrektebb nyomógombos telefon, de ezen azért van egy 5 megapixeles kamera, Office alkalmazások, levelezés, böngészés és navigáció, ami mindenképpen túlmutat egy hagyományos mobil tudásán. És én mindkét csoportot pont meg tudom érteni, mert akik szeretik az okostelefonokat, azok erre a cuccra csak legyintenek, akik viszont valami nagyon alapszintű, de mégsem fapados, netképes eszközt keresnek baromi olcsón, azoknak az igényei akár találkozhatnak is a termék által kínált funkciókkal.

Doboz, külső

A doboz apró, de ennyi pénzért meglepően gazdag, mivel a headset sem maradt ki a csomagból, nem mintha bármilyen értéket képviselne, de beszélgetéshez hellyel-közzel elmegy, zenét hallgatni viszont büntetés vele. A töltőfej 1 Ampert ad le, microUSB-kábel tartozik hozzá. Meglepetés, hogy az akkumulátor is külön entitást képez, magyarán nekünk kell kibontani a zacskóból és belehelyezni a készülékbe, a művelet során pedig fény derül arra, hogy két microSIM és ezeken felül még egy microSD is berámolható a burkolat alá.


[+]

Ha az ember olyan telefonokat nyomkod, mint az LG G6, a Huawei Mate 9, vagy mondjuk a OnePlus 3T, akkor a Krüger&Matz MOVE 4 egészen szürreálisan kicsi és könnyű kis játékszernek tűnik. Ezt egyébként az adatok is alátámasztják, alig több, mint 10 dkg-t nyom a mérlegen a 4 hüvelykes kijelzővel felszerelt csöppség, ennek az erősen műanyag borítás és a mindössze 1420 mAh-s akkumulátor is az oka.


[+]

Az első pofont a kijelző adja. 4 hüvelyken WVGA, oké, nem túl acélos, de ezzel önmagában nem lenne baj. A baj inkább a panel minősége, ez a TFT kijelző az érintős telefonok leggagyibb vonalát idézi meg, pont szemből nézve is már szétcsúsznak a színek kissé (az egyetlen tökéleteshez közeli pont kissé alulról szemlélve adódik), de a legminimálisabb forgatásra, döntésre teljesen invertálódik a tartalom, ráadásul tükröződik is az egész, fényerőben is igen gyenge, kültéren konkrétan használhatatlan, főleg, ha a Windows Phone fekete sémáját választjuk. És mindez a fényerő “nagy” beállítása mellett.

Kijelző-teszt
Mérés Krüger&Matz MOVE 4 Xiaomi Redmi 4A Huawei Y6 II Samsung Galaxy J3 (2016)
Képátló 4 hüvelyk 5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 480 x 800 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia TFT IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő (max.) 288 nit 454 nit 464 nit 334/428 nit
Fehér fényerő (min.) 105 nit 1,4 nit 13,6 nit 4,2 nit
Fekete fényerő 0,75 nit 0,53 nit 0,38 nit 0 nit
Kontrasztarány 385:1 857:1 1221:1 végtelen
Színhőmérséklet 9087 K 6955 K + kézi 9038 K + kézi 7515 K


[+]

Ugyanakkor viszont a készülékház további aspektusaira nem lehet különösebb panasz, ahhoz képest, hogy filléres műanyagból van az egész egyáltalán nem érződik törékenynek, masszív kis gép benyomását kelti. Extrákra ne számítsunk, felül van egy elsőre elég méretes luk a 3,5 mm-es jack csatlakozó számára, a microUSB-t bal felül lehet betolni, a szokásos gombhármas (kijelzőkapcsoló, hangerőszabályozó) pedig jobb oldalon található meg. Alul semmi nincs, a kissé érdesített hátlap rákanyarodik az oldalélekre, fogása kiváló, nem csúszik, nem gyűjti az ujjlenyomatokat.


[+]

A kamerát és az apró villanót a hátsó rész felső harmadának közepére tették. A hátlap ugyebár lehántható, ebben a jobb alsó sarokba tett mélyedés segít, innen indítható a folyamat. A visszarakás sem bonyolult, pár pattintással masszívan a helyére kerül a burkolat. Érződik nyilván az egész telefonon, hogy az olcsó kategória tagja, de nincs semmi bántó hiba, rendesen össze van rakva és kényelmes fogni, egy kézzel is vígan használható az egész. Persze a kijelző alatti gombokról hiányzik a háttérfény, de közelségszenzor például akad, tehát a beszélgetések során nem manuálisan kell kikapcsolni a megjelenítőt.

Hardver, UI

Ennyi pénzért ne számítsunk frenetikus képességekre, a tesztkészülékben egy Qualcomm MSM8212, ismertebb nevén Snapdragon 200-as chipset dolgozik, ehhez 1 GB RAM és 8 GB belső tárhely tartozik. Erre androidos berkekben már joggal mondhatjuk, hogy vérszegény, de a Windows Phone 8.1-es rendszerhez, főleg ekkora kijelzővel teljesen elegendő, nyilván nem egy szélvész, de különösebb akadások nélkül üzemel a felület.


[+]

Az a felület, ami már régóta nem kerül bele új telefonokba, nem mintha a Windows 10 olyan baromi gyakori rendszer lenne, de ez még annak is az elődje, konkrétan a készüléken futó verziót 2015 májusában adta ki a Microsoft. Ezzel együtt az alkalmazásbolt még persze működik, nyilván optimista dolog lenne itt friss appokra számítani, de ha azt nézem, hogy a közösségi platformok szoftverei azért megvannak (Facebook, Instagram, Viber, WhatsApp, Messenger, de Snapchat nincs), navigációs megoldás is akad (Sygic, Waze), van pár régebbi játék (bár ez a telefon erre csak komoly korlátozásokkal alkalmas), akkor a leggyakrabban használt okostelefonos alkalmazások zöme azért le van fedve. És ne feledjük, hogy gyárilag fent van az Office, a Skype és a Térképek. Ez utóbbi egyébként képes a navigációra is, de nem beszél. És offline is megy, ha a térképet letöltöttük, ami viszont nem túl friss, pont van a környéken egy három hónapja átadott körforgalom, arról fogalma nincs.


[+]

Amíg nem lövik le a WP8.1 mögötti alkalmazásboltot, addig el lehet boldogulni egy ilyen telefonnal is, noha persze a banki alkalmazások kábé teljesen hiányoznak, a frissebb közlekedési appokat sem fogjuk megtalálni és nagyjából egyetlen cég sem fejleszt már 8.1-re semmit, ide értve a különböző, telefonnal kommunikáló eszközök szoftvereit (kamerák, órák, fitnesz cuccok, okosotthonos kütyük), valamint az autós interfészeket, online áruházak alkalmazásait és még lehetne ezeket sorolni, ha bármilyen új ketyere megjelenik, akkor a fejlesztők csak iOS-re és Androidra írnak hozzá appot. Ami tök érthető, ismerve a Windows platform okostelefonos elterjedtségét, ami lassan a már nem mérhető kategóriába tartozik.


[+]

Ha viszont csak a klasszikus feladatokra szeretnénk használni a holmit, akkor az üzenetküldés, levelezés, dokumentumnézegetés, navigáció és böngészés témakörében működni fog a dolog, még ha nem is lesz minden szupertökéletes, mert azért a hardver felett már eljárt az idő. Komplexebb weboldalak betöltésére várni kell, a görgetés néha szaggat, de előbb-utóbb minden megtörténik. Ha a háttérben alkalmazás telepítése zajlik, akkor viszont eléggé belassul az egész gép, erre fel kell készülni. A UI testreszabhatósága meglehetősen korlátozott, a 8.1-es Windows Phone-ban pedig már benne vannak olyan nagyszerű és roppant egyedi funkciók, mint a tetszőleges háttérkép választása, vagy a még több csempe engedélyezése, de azért összességében nincs túl nagy mozgásterünk, ebből következően viszont nagyon elrontani sem lehet a dolgokat. Különösebb extra szoftver nincs telepítve, csak a szokásos eszköztárat kapjuk meg, de ezen az árszinten igazából nem is várunk el ennél többet.

Multimédia

Itt aztán tényleg ne várjunk csodát, pedig már önmagában az is annak számít, hogy a kamerához van autofókusz. A felbontás 5 megapixel, a beállítások között az ISO és a fehéregyensúly babrálható, itt kábé be is zárul az opciók köre. A fotózás művelete relatív gyors, a dolgot inkább az nehezíti, hogy kültéren nagyjából vaktában exponálgatunk, mert a kijelzőn alig-alig látszik valami. Videózni maximum 864 x 480 pixeles felbontásban tudunk, de sok köszönet nem lesz benne, nem csak a felbontás alacsony, hanem a minőség is, a fókusz ugrál, de legalább az optikai stabilizátor hiánya nem fájó, mert egy ekkora kis telefont egész jól meg lehet tartani remegés nélkül. Az előlapi kamera nagyon gyenge, itt egy selfie VGA felbontásban, mert ennyit tud.


[+]

A fenti képeket ki is hagyhattam volna, ha azok megtekintése nélkül írom meg, hogy a dinamikatartomány roppant alacsony, hogy a vonalélesség gyenge és hogy a színek fakók, akkor sem lőttem volna mellé (ellentétben a kamerával). Ha megnézem a fotókat, akkor még inkább kiborulok, a színek nem csak fakók, de kevés közük van a valósághoz, a világosabb részek úgy beégnek, mintha ott a mennyország kapuja nyílna meg minden alkalommal, fókusz pedig az esetek 60%-ban van egyáltalán. Ez van, ezen a szinten ennyit tud egy 5 megapixeles szenzor, végszükség esetén talán jó egy-két dolog megörökítésére, de azért összességében harmatgyenge a produkció, amin nem sokat segít a ledes villanó sem. Hideg fénnyel deríti be a téma hozzánk közelebb eső részét, hogy közben minden más sötét és zajos legyen, a kamerás teljesítményre a legfinomabb jelző is az, hogy csapnivaló.


[+]

Zeneileg nehezebb ennyire mellérúgni, a Qualcomm chipsethez van DAC, a 3,5 mm-es kimeneten ki lehet tolni egy közepesen jó fülesre a zenét (na, nem arra, amit adnak a termékhez), különösebb gond nem lesz vele, persze audiofilek számára ez kevés, de átlagos zenehallgatásra a termék megfelel. Pláne, hogy van FM-rádió is, antennaként pedig a gyári tartozék is megfelel. Kihangosítva viszont rémesen gyenge a MOVE, hangosnak hangos, de roppant fülsértő. Equlaizer nincs, véletlenszerű és ismétlődő lejátszás viszont van.

Adatátvitel, akkumulátor

Odáig nincs gond, hogy van WiFi, ami egész stabil. De 4G-t már ne keressünk, ami nyilván nem lenne fájó hiány akkor, ha 3G hálózatot láthatnánk az egész országban, de sok helyen ez a lépés kimaradt és csak 2G, illetve 4G van. Ezeken a területeken a MOVE csak EDGE sebességgel döcög. Az Internet Explorer a célnak megfelel, de ne várjunk szélsebes tempót. NFC, infra nincs, OTG sincs, Bluetooth viszont akad és szerencsére a működésével nem volt gond, a GPS is relatív hamar talált jelet.


[+]

Ami viszont gond, az a telefon adatainak mozgatása más eszközök felé és vica versa. Mert USB-n elvileg kéne mennie az ilyesminek, de egy Windows 10-es PC teljesen ignorálta a terméket, a Mac észrevette ugyan, de nem tudta megjeleníteni a telefonon látható fájlokat (szoftver pedig már hivatalosan nincs a WP8.1-hez OSX alá). Windowsra biztos lehetett volna túrni valami megoldást, de léteznek szabványos MTP és PTP protokollok, amikkel illene együttműködni, meg az sem ördögtől való elvárás, hogy sima tárhelyként mutassa magát a készülék, de ilyesmire nem tudtam rávenni. A Microsoft terméktámogatás is erről regél roppant bizakodóan: “Ha windowsos PC-je van, csatlakoztassa a telefont a számítógéphez, és nyissa meg a Fájlkezelőt. Ezután húzza át a fájlokat számítógépéről telefonjára, vagy fordítva. Ez kiválóan működik, ha csak néhány fájlt szeretne áthelyezni.” Hát, egy frászt.


[+]

Bónusz nehezítés volt, hogy a berakott, csupán 8 GB-os, Class 4-es Kingston microSD-t a MOVE szintén nem volt hajlandó észlelni, úgyhogy nekiálltam a remek OneDrive felhőszolgáltatást igénybe venni, ott a fotókat fel lehetett tölteni, de a videókat nem (miért???), visszafele pedig a feltett MP3 fájlokat nem óhajtotta a telefon letölteni, tökre köszi minden érintettnek, zseniális. Szóval itt jön ki, hogy a készüléken futó rendszer már kvázi megszűnt és nincs támogatás hozzá. Aztán egy újraindítás után hirtelen rájött a telefon, hogy nicsak, itt egy microSD, onnantól már tudtam mozgatni a fájlok, halleluja. Hotswap tehát nincs, minden alkalommal a készülék kikapcsolása és visszakapcsolása szükséges ahhoz, hogy észlelje a bővítést a termék.


[+]

Az üzemidő ezzel az 1420 mAh-s, BL-4G-I típusszámú akkumulátorral mondjuk szűk két nap átlagos használat mellett. De pont azért írtam ide, hogy a telepnek van típusszáma, mert mindenféle ellenőrzött és kevésbé ellenőrzött helyről lehet utángyártottat rendelni hozzá pár dollárért, ami manapság nemigen bevett dolog az okostelefonos iparágban.


[+]

Értékelés: Krüger&Matz MOVE 4 v.2
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 4 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 6 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 4 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Igen, itt mindenképpen az a kulcs, hogy van a “manapság”, meg az a kor, amikor a MOVE készült, és ezek között jó három év különbség adódik. Persze tesztelhettük volna ezt a készüléket egy éve is (de nem jutott el hozzánk), viszont a mai napig tökre kapható, ráadásul az ára is roppant kedvezőnek mondható. Ugyanakkor jól látszik, hogy még a lowend kategória is mennyit fejlődött pár év alatt (ami kissé zárójelbe teszi azokat a véleményeket, hogy a mobilipar egy helyben toporog), teljesen egyértelműen azonosítható, hogy hol marad el ez a termék a kissé drágább, de jóval frissebb okostelefonoktól. Elsősorban kijelzőben, amit a Krüger&Matz MOVE 4 v2 felmutat, arról azt hittem, hogy sosem fogom újra látni, de megint büntet. A hardver olyan, amilyen, igazából eldöcög vele a termék, viszont a WP8.1 tényleg annyival le van maradva egy friss Androidhoz képest szinte mindenben, hogy állandóan hiányérzete van valamiért az embernek. Persze csak akkor, ha nem nyomógombos telefonról vált. A kamera nyilván harmatgyenge, zeneileg sem nagy eresztés, az üzemidő is csak átlagos, de egész jól össze van rakva, apró, könnyen kezelhető, csak ne várjunk tőle túl sokat. Alapfeladatokra még most is megfelel, aki levelezni, böngészni, navigálni óhajt, annak egy darabig elég, csak a szemét fogja túl sokat meresztgetni, ha kültéren is használni szeretné a telefonját. Az adatkommunikációs repertoár is igen szűkös, hiányzik a 4G és a számítógépes szinkronizáció is maximum esetleges. Nem tudom jó szívvel ajánlani végül senkinek sem a csöppséget, idősebbeknek a pocsék kijelző, fiatalabbaknak pedig a kőkori rendszer korlátai miatt, de ettől még lehet, hogy létezik olyan felhasználói csoport, aki azt mondja, hogy egy 20-ast megér, elviszem bulizni, legalább nem kell féltenem és van rajta net, hogy elérjenek a különböző üzenetkezelési platformokon keresztül is. Már ha időben megjönnek az értesítések, mert sajnos a WP ilyen szempontból elég esetlegesen is tud működni.

Bog

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk, köszönjük!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Krüger&Matz MOVE 4 v.2
Krüger&Matz MOVE 4 Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 122,3 x 64,4 x 10,5 milliméter
Tömeg 103 gramm
Színvariációk fekete
SIM-foglalat két microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4 hüvelyk
Kijelző felbontása 480 x 800 pixel (233 ppi)
Kijelző típusa kapacitív TFT érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 200 (MSM8212)
Processzor típusa 1,2 GHz-es négymagos Cortex-A7
Processzor csíkszélessége 45 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 302
RAM mérete 1 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 4,5 GB (teljes belső memória: 8 GB)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok csak néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés nincs
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van (magyar nyelven is)
Szoftverek
Platform Windows Phone 8.1
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek Office, OneNote, Pénztárca, Skype, Facebook, Térképek, OneDrive, Fitnesz
Multimédia
Fő kamera 5 megapixeles, autofókuszos, ledes villanó
Másodlagos kamera VGA
Videófelvétel van - 864 x 480
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van - RDS
Üzemidő
Alap akkumulátor 1420 mAh-s lítium-ion (BL-4G-I)
Egyebek
3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, giroszenzor, közelségérzékelő