2019. február 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Krüger&Matz MOVE 4 v.2 - három év kómában

Hogy ez honnan került elő, az teljes rejtély. A mai mezőnyben ezzel a hardverrel ez az egyik legolcsóbb okostelefon, aminek okos mivolta nemigen domborodik ki.

Hirdetés

Hardver, UI

Ennyi pénzért ne számítsunk frenetikus képességekre, a tesztkészülékben egy Qualcomm MSM8212, ismertebb nevén Snapdragon 200-as chipset dolgozik, ehhez 1 GB RAM és 8 GB belső tárhely tartozik. Erre androidos berkekben már joggal mondhatjuk, hogy vérszegény, de a Windows Phone 8.1-es rendszerhez, főleg ekkora kijelzővel teljesen elegendő, nyilván nem egy szélvész, de különösebb akadások nélkül üzemel a felület.


[+]

Az a felület, ami már régóta nem kerül bele új telefonokba, nem mintha a Windows 10 olyan baromi gyakori rendszer lenne, de ez még annak is az elődje, konkrétan a készüléken futó verziót 2015 májusában adta ki a Microsoft. Ezzel együtt az alkalmazásbolt még persze működik, nyilván optimista dolog lenne itt friss appokra számítani, de ha azt nézem, hogy a közösségi platformok szoftverei azért megvannak (Facebook, Instagram, Viber, WhatsApp, Messenger, de Snapchat nincs), navigációs megoldás is akad (Sygic, Waze), van pár régebbi játék (bár ez a telefon erre csak komoly korlátozásokkal alkalmas), akkor a leggyakrabban használt okostelefonos alkalmazások zöme azért le van fedve. És ne feledjük, hogy gyárilag fent van az Office, a Skype és a Térképek. Ez utóbbi egyébként képes a navigációra is, de nem beszél. És offline is megy, ha a térképet letöltöttük, ami viszont nem túl friss, pont van a környéken egy három hónapja átadott körforgalom, arról fogalma nincs.


[+]

Amíg nem lövik le a WP8.1 mögötti alkalmazásboltot, addig el lehet boldogulni egy ilyen telefonnal is, noha persze a banki alkalmazások kábé teljesen hiányoznak, a frissebb közlekedési appokat sem fogjuk megtalálni és nagyjából egyetlen cég sem fejleszt már 8.1-re semmit, ide értve a különböző, telefonnal kommunikáló eszközök szoftvereit (kamerák, órák, fitnesz cuccok, okosotthonos kütyük), valamint az autós interfészeket, online áruházak alkalmazásait és még lehetne ezeket sorolni, ha bármilyen új ketyere megjelenik, akkor a fejlesztők csak iOS-re és Androidra írnak hozzá appot. Ami tök érthető, ismerve a Windows platform okostelefonos elterjedtségét, ami lassan a már nem mérhető kategóriába tartozik.


[+]

Ha viszont csak a klasszikus feladatokra szeretnénk használni a holmit, akkor az üzenetküldés, levelezés, dokumentumnézegetés, navigáció és böngészés témakörében működni fog a dolog, még ha nem is lesz minden szupertökéletes, mert azért a hardver felett már eljárt az idő. Komplexebb weboldalak betöltésére várni kell, a görgetés néha szaggat, de előbb-utóbb minden megtörténik. Ha a háttérben alkalmazás telepítése zajlik, akkor viszont eléggé belassul az egész gép, erre fel kell készülni. A UI testreszabhatósága meglehetősen korlátozott, a 8.1-es Windows Phone-ban pedig már benne vannak olyan nagyszerű és roppant egyedi funkciók, mint a tetszőleges háttérkép választása, vagy a még több csempe engedélyezése, de azért összességében nincs túl nagy mozgásterünk, ebből következően viszont nagyon elrontani sem lehet a dolgokat. Különösebb extra szoftver nincs telepítve, csak a szokásos eszköztárat kapjuk meg, de ezen az árszinten igazából nem is várunk el ennél többet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Krüger&Matz Mist - belépni szabad

    Új márka került a hazai boltok polcaira, a lengyel székhelyű cég mérsékelt áron kínál eszközöket, mi a termékskála alsó szegmenséből választottunk egy ígéretes versenyzőt.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.