Karácsonyi telefonajánló 2023

Akárcsak tavaly, idén is összeszedjük a legjobb ajánlatokat az év vége felé közeledve. Van miből válogatni.

Használtpiac és egyéb vásárlási tanácsok

Annak ellenére nem könnyű összeszedni minden kategóriában a leginkább vonzó ajánlatokat, hogy mi egész évben ebben élünk. Nem csak azért van ez így, mert minden igyekezetünk dacára nem jut el hozzánk az összes elérhető telefon (OnePlus, Realme, Pixel…), hanem azért is, mert az árak elég sokat mozognak, talán a bejelentéskor túl drágának tűnő masinák hamar veszítenek az árukból, más készülékek viszont remekül tartják azt, ráadásul a hazai piac nemcsak számos akcióval van tűzdelve szezonális jelleggel, de bonyolítja a képet a szürkeimport és mostanra már a néhány cég (Rejoy, Telekom, Euronics) által felkarolt használt kereskedelem is. Ez pedig a vásárlók életét is bonyolítja.


[+]

A szürkeimport az a jelenség, amikor egy értékesítési ponton nem hivatalos forrásból származik a készülék. Vagyis nem úgy kerül a boltba, hogy a gyártó hazai (vagy nemzetközi) képviseletével direkt szerződés és adásvétel keretében jut a polcra masina, hanem innen-onnan, ki tudja milyen csatornákon és közvetítőkön keresztül köt ki végül az üzletben úgy, hogy nehezen követhető az is, hogy az egyébként minden termékre vonatkozó különböző terheket ki és hol fizette (vagy pont nem fizette) meg. Ez a nagyüzemi trükközés sokszor azzal az eredménnyel zárul, hogy egy adott készülék 20-30%-kal is olcsóbb lehet (nahát, pont egy áfányi) itt-ott, ami főleg a felsőbb árkategóriában súlyos tízezreket is jelenthet. Vevői oldalon azonban ennek alapvetően két buktatója lehet: nem gyártói, hanem forgalmazói (bolti) garancia jár a készülékhez, amit aztán vagy sikerül érvényesíteni, vagy nem. Ezt nyilván könnyű kiszúrni, hiszen egyrészt rá lehet kérdezni, másrészt legkésőbb a vásárlás során kiderül. A másik bibi, hogy főleg a távol-keleti gyártók nem pont ugyanolyan termékeket gyártanak a különböző régiók számára, apróbb funkciókban ezek eltérhetnek (NFC, FM-rádió, töltési sebesség), de főleg a mobilhálózati szabványokkal zajlik a zsonglőrködés, mert ha egy régióban csak bizonyos frekvenciákon zajlik a szolgáltatás, akkor az ott nem használt (de máshol ismert) frekvenciákra nem veszik meg a licenszet, hiszen nincs rá szükség. A gond akkor van, amikor egy ilyen masina másik régióban köt ki és nem biztos, hogy tökéletesen fog üzemelni a hálózatok egy bizonyos részén. Vagyis fokozott körültekintésre van szükség.


[+]

A használtpiac egy tök másik problémakör (de ugyanakkor előny is). Ahogyan a telefonok élettartama megint növekszik (egyrészt nincs értelme ezeket olyan gyakran cserélni, mint korábban, mert nem olyan ütemű a fejlődés, másrészt a gyártói támogatások időtartama is kitolódik), bőven érdemes adott esetben egy pár éves csúcsmodellt venni töredékáron, mint egy újra beruházni. Itt az akkumulátor állapota a szűk keresztmetszet, ha nagyon gatya, akkor nem árt cserélni, ami nyilván növeli a költségeket, tehát egy használt motyóval adott esetben kell extrán foglalkozni a kedvezőbb árfekvésért cserébe. Mutatkozik némi mozgolódás azügyben, hogy az ügyfelek ezt szerviz nélkül is meg tudják oldani, de eddig csak a Nokia állt elő valamiféle megoldással (no meg a Fairphone, de ott ez a filozófia az árban is visszaköszön), nem kizárt, hogy néhány év múlva előírás lesz a házi akkucsere lehetősége, de itt még nem tartunk.

Ami általánosságban elmondható, hogy a használtpiacon toronymagasan vezet az Apple — évek óta bizonyítják az iPhone-ok, hogy időtálló telefonok. A másik nagy szereplő a Samsung, ők ugyebár ReGalaxy néven kifejezetten a használt telefonok élettartamát meghosszabbító csereprogramot is indítottak. Tele van az internet eladó telefonokkal (a közösségi oldalak éppúgy, mint az apróhirdetős felületek), a hardverapro.hu általános tanácsait viszont egy az egyben idemásolhatnám, de inkább csak linkelem. Körültekintéssel, ellenőrzött keretek között a használtpiac kiváló opció azoknak, akik nem tehetik meg (vagy csak nem látják érdemesnek), hogy a legújabb csúcsmodellek közül válogassanak, nem véletlenül száll be egyre több cég ebbe a történetbe.


[+]

Noha egy ilyen december eleji összefoglaló remélhetőleg sokaknak hasznos, mégis lehet az olvasóknak hiányérzetük. Készülhetne hasonló a táblagépekről, az okosórákról és a headsetekről is, ám sajnos mi is véges számú terméket tudunk kipróbálni egy évben, az említett kategóriákban közben százával vannak elérhető készülékek a filléres, 750 forintos headsettől a csillagos eget ostromló TAG Heuer órákig bezárólag. Úgyhogy maradunk a telefonoknál — ezeket ismerjük a legjobban.

Bog

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés