Hirdetés

Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű

A Qi töltésre váltott és prémium kivitelt kapott a Huawei óraszéria, ám okosabb nem lett.

Szoftver, sport, összefoglaló

A GT 2 Pro legalább 4.4-es Android vagy 9.0-s iOS-es eszközt igényel a beüzemeléshez, ami az Egészség mobilalkalmazás telepítése után pillanatok kérdése – kivéve, ha először indítjuk el, mert akkor fiók- és testadatokat meg kell adnunk. Az engedélyek, az értesítő alkalmazások listája és pár beállítás ugyanekkor ugrik fel. Tapasztalataim szerint egyébként a Huawei/Honor órák a két márka telefonjaival dolgoznak össze a leghatékonyabban, HMS-es mobilokon ez ugyanakkor minimum egy korlátozással jár: az Egészségben nem érhető el a Google térképfelülete, csak a TomTom-féle városi, ami gyakorlatilag használhatatlan terepen, lévén nem ismeri a turistautakat és ösvényeket.

[+]

Minimum egy OpenStreetMapset integrálni kellett volna, vagy ha már fellelhető a Here WeGo az AppGalleryben, annak domborzati és műholdas megjelenítését. Ha már térkép: elvileg létezik valamiféle vaktérképes navigáció vagy visszavezetés az órán a kezdőponthoz, ennek nyomát a kiadáskori, 10.1.0.66-os szoftververzión azonban nem találtam meg. Amúgy valamiféle alapvető offline térkép ráférhetett volna a Próra, óralapból viszont nincs hiány: vagy 150 darabból válogathatunk. Akad minimalista és információval agyonnyomott, analóg, digitális és hibrid, animált és mozdulatlan, sok esetben pedig némileg variálni lehet, hol milyen adatmezők jelenjenek meg.

[+]

Egy-egy esetben, ha rábökünk mondjuk az alti-barométer információra, megnyílik a kapcsolódó app, de az ritka és következetlen: az lenne az igazi, ha az időre bökve az óra, a dátumra a naptár, a hőmérsékletre az időjárás, a lépésekre pedig az edzések ugranának föl, és így tovább. Óralapot amúgy saját háttérképpel is létrehozhatunk, plusz van néhány mindig aktív darab, ha szeretnénk, hogy az analóg vagy digitális óra egész nap látható legyen – csakhogy ez napokkal megrövidíti az üzemidőt. Feleslegesen, mert csuklóemelésre az óra rendben felvillan, egyszeri alkalommal a képernyő pedig akár 20 percre bekapcsolva maradhat. Továbbra is hiba viszont, hogy az edzések teljes tartamára ezt nem kérhetjük, mert nem az igazi tekerés közben csuklót emelni vagy a másik kézzel a gombokat nyomogatni információszerzéshez.

[+]

Idő- vagy távintervallumonként persze felvillannak az adatok középerős rezgés kíséretében, plusz férfihangú asszisztens is beolvassa őket – annyira erélyesen, hogy a GT 2 Pro megijesztett az erdőben egy csapat nyugdíjast, amikor elhaladtam mellettük, ezért inkább lehalkítottam. Az óralapon felülről a kapcsolópanelt, alulról az értesítéseket vízszintesen simítva pedig a pulzusmérő, a stressz-szint, az időjárás, a zenelejátszó és a napi aktivitások widgetjét érjük el. A felső gombra bökve a következő alkalmazásokból választhatunk: edzések, edzésbejegyzések, edzésállapot, pulzusszám, véroxigén-telítettség, tevékenységbejegyzések, alvásadatok, stressz-szint, légzőgyakorlatok, hívásnapló, névjegyzék (öt kedvenccel), zene, távoli felvételkészítés (exponálás), légnyomás- és magasságmérő, iránytű, értesítések, időjárás, stopper, időzítő, ébresztő, zseblámpa és beállítások.

[+]

Felbukkant az Egészségben egy alkalmazások menüpont, abban pedig egy fapados szójáték (Wordpuz) és egy logikai (Infinity Loop) – komolyabb szoftvereket és nyílt rendszert azonban továbbra sem várunk, talán majd jövőre, ha a széria HarmonyOS-re vált. A tudáslista mindazonáltal tekintélyes, bár mondjuk egyszerűbb lett volna navigálni, ha a gombok és az érintések mellé virtuális lünetta is jár. A tevékenységkövetésre nem lesz panasz, lévén százféle mozgásforma választható a szokásos lista mellett olyan különlegességekkel, mint a taekwondo, a latin tánc, a frizbi, vagy a horgászat(!). A síeléshez, a snowboardhoz és a golfhoz jár pár extra funkció, plusz elérhetők futó edzéstervek.

[+]

A kiadáskori szoftververzióval még nem sikerült letisztáznia a Huawei-nek az aktivitásadatokat: a GPS jel ugyan hamar megvan, egy 4,9 km-es futószakaszon az óra 5,12 km-t mért, egy 6,8 km-es kerékpáredzésen pedig 7,1-et. Ergo jobban össze kellene simítani a nyers adatokat útvonalra levetítve, a térképen ugyanis jól látható pár kacskaringós szakasz, ahol nyílegyenesen mozogtam. Egyébként simán lehet, hogy a fémváz csökkenti a GPS hatékonyságát, a plasztikházas órák kevésbé árnyékolják a jelet. Ami a pulzusszámokat illeti, a GT 2 Pro a Garmin Instinct Solarnál valamivel alacsonyabb értékeket mutatott, viszont nagyjából egyszerre emelkedtek a számok emelkedőhöz érve. Továbbra is a pulzuspánt a legprofibb komoly teljesítménykövetéshez, ilyesmit azonban nem tudunk a Huawei eszközeivel társítani. A magasságemelkedést a kütyü hozzávetőleg eltalálja, az Egészség ezen saját térkép adatbázisból nem pontosít.


[+]

Az árat és a testmozgásra fektetett hangsúlyt figyelembe véve megbocsáthatatlan az edzésexport teljes hiánya – világos, hogy a Huawei saját ökoszisztémájában tartaná a felhasználót, csak akkor pakoljon mellé terepen értelmezhető térkép- és túraszolgáltatást, és kínáljon összekapcsolt kiegészítőket. Az alvásstatisztikák gyártó szerint változnak, és én nem igazán követem őket figyelemmel, mindenesetre következetes a rendszer, plusz felismeri, amikor felkelek. A stressz és a véroxigén szint mérése kapóra jöhet.


[+]

A Watch GT 2 Pro egyszerűen gyönyörű. Egyszerű az értesítés- és alkalmazáskezelés, mint a faék, komolyabb bővítés, WearOS-féle telefonos mélyintegráció vagy Garmin Connect-féle sport háttérszolgáltatás nélkül, az EKG és társainak kimaradásáról nem is beszélve. 112 ezer forinton nyitva ezzel magára csukja a termék az ajtót a teljesértékű okos- és sportórák között, legyen szó valamelyik Apple Watch, Galaxy Watch vagy egy Forerunner / Fenix modellről. Viszont elvitathatatlanul gyönyörű az újdonság prémium anyaghasználattal és 5 ATM védelemmel, amihez jófajta üzemidő és kellő mennyiségű aktivitásforma követésé társul. Innentől az Olvasónak kell döntenie – az egyik oldalon az árhoz mért, szűk tudáslista áll, a másikon pedig egy mutatós óra, amiből sokkal butább is létezik, jóval drágábban.

Bone123

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés