Hirdetés

Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve

Sokkal többet tud a Redmi filléres GPS órája, mint amit az ára sejtet.

Hirdetés

Külső, kijelző, kezelés

380 ezer forintért jogosan vár az ember az Apple Watch Ultrától a mozgáskövetésen és az értesítéskezelésen túl teljes értékű okosrendszert és ökoszisztémát, órafizetést és UWB funkciókat, valamint EKG mérést és potenciális szívproblémák legalább minimális jelzését. A hasonló formájú Redmi Watch 4 ezekből az extrákból egyet sem tud, viszont egy rakás alapfunkciót kipipál, és a Watch Ultra árából tíz darab vásárolható belőle. Ez a vezérgondolat motoszkált a fejemben, amikor a Xiaomi belépőszintű GPS órájával sétáltam, kirándultam, kocogtam és tekertem, amikor jókora AMOLED paneljén az értesítéseket olvastam és amikor a mikrofon-hangszóró kombinációjával Bluetooth 5.3 kapcsolaton hívást fogadtam.


[+]

36 ezer forintért egy 5 ATM minősítésű, úszáshoz és zuhanyzáshoz is passzoló, műanyag házas kellék jár tiszta dizájnnal, edzett védőüveggel és alumíniumötvözet kerettel. A hatékony érintéses kezelés mellé jobb oldalon pedig könnyen lenyomható és precízen tekerhető korona passzol rozsdamentes acélból. Bár jómagam a kerek órákat kedvelem, ha pedig a kijelző téglalap alakú, legyen szögletes, mégis van valami megnyerő ebben az egyszerű formában, hátul egy-egy gombbal leválasztható TPU szíjjal, ami nem tűnik szabványszerűnek, ám biztos lehet majd cserepántokat vásárolni.


[+]

Az utóbbi nélkül az óra mindössze 31,5 grammot nyom, közli a féligazságot a termékoldal, ám azért a Watch 4-et is szíjjal fogjuk hordani, kedves Redmi, és úgy már 48 grammon vaskosabb, ha férficsuklómon kényelmesen is foglalt helyet. Kár, hogy a felvétel elég idétlen. Hagyományos kialakítás esetében ugyebár a hosszú szíjat kell átdugni a rövid végén lévő csaton, majd a tüskével a választott lyukban rögzíteni. Itt viszont előbb a rövid pántot kell a csuklóra nyomni, majd annak a kiálló bigyójába a hosszút ügyes tornászmozdulattal felülről ráhúzni és rányomni, ami tíz nap után is feleslegesen szenvedős mozdulatsor maradt.


[+]

A 41,1 x 47,5 milliméteres adatban nincs semmi kamu: tényleg ilyen széles és magas az óra, és a termékoldal 10,5 millimétere sem nagy füllentés szenzorpúp nélkül, mert vele együtt, 11,5 milliméteren a Redmi kellék még mindig kellően vékony. Mégsem kell lemondani a kitűnő üzemidőről: 470 mAh-s telepből bő két hét használat kijön az értesítések olvasgatásával, egy-egy nem GPS alapú edzéssel és néha a mobilhívás fogadásával Bluetoothon, ami a gyengécske hangszóróval és mikrofonnal azért csak zárt és csendes térben hatékony, de ott tényleg működik. Heti 2-3 GPS edzéssel is simán kijön tíz nap egy töltésből, egész napos pulzus- és véroxigén-méréssel, lépésszámlálással, valamint alvás- és stresszkövetéssel.


[+]

A mindig látható óra a fenti használatot nagyjából megfelezi, a csak óraként funkcionáló energiatakarékos mód a lépésszámlálóval viszont bő három hétre kitolja. A fehér csomagban az órán és a vaskos leíráson kívül csak a mágneses töltőbigyó van, sajnos USB-A túlvéggel a modernebb Type-C helyett. Oké: WiFi kapcsolat, eSIM, UWB, EKG, az európai modellben NFC és órafizetés nélkül a Watch 4-nek egy okosóránál jóval kevesebb a dolga, ahogy az alti-barométer, a hőmérő és a mobilos hangasszisztenssel való csevej is kimaradt. Megnyerő ugyanakkor a meglévő szenzorszett az optikai pulzoximéter mögött giroszkóppal, gyorsulásmérővel, iránytűvel és öt konstellációt használó műholdvevővel (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS).


[+]

A történetet az 1,97” átmérőjű, 60 Hz-es, mindig aktív kijelzővel akár 5 Hz-re leváltó és 600 nites fénysűrűségű LTPO AMOLED panel teszi kerekké. A fényerő minden kinti tevékenységre elég, bár az automata állítás néha késik: ha amikor például loholás közben hosszú ujjú öltözetem fölé lóg, és lerántom róla az adatokat csekkolni, kell pár másodperc, hogy kivilágosodjon. Utána viszont az OLED tökéletes feketéi és betekintési szögei, valamint kirobbanó színei és a rendszer méretes elemei mindenre elegendőek, a 390 x 450 pixel pedig tűéles rajzolatot jelent. Mindez hogyan fért bele 36 ezer inflációs, 27% magyar áfás forintba, nem tudom, mindenesetre így a Watch 4 az eddigi legjobb kijelzőjű és anyaghasználatú belépő óra, ami eddig nálam járt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Redmi

Előzmények

Hirdetés