Huawei P10 - pisztácia nem is volt

Nagyon jól sikerült a Huawei új, kompakt csúcsmobilja, az előd eleve nagyon magasra tette a mércét, a változások pedig olyan pontokon érkeztek, ahol szükséges is volt.

HiSilicon Kirin 960 + EMUI 5.1

Az P9-ben lévő HiSilicon Kirin 955 alapján nem volt nehéz kitalálni, hogy a P10 megkapja a Mate 9-ből már alaposabban megismert Kirin 960-at, a típusszámok közötti differencia azonban nem fejezi ki eléggé, hogy mekkora előrelépés történt. A nyolcmagos rendszerchip négy, 2,4 gigahertzen maximalizált Cortex-A73 magot vet be a legkomolyabb kihívásokhoz, egyébként pedig négy, 1,8 gigahertzen pörgetett Cortex-A53-at használ, a megszokott big.LITTLE heterogén többmagos dizájnnal. Mindezt a folyamatosan futó, alacsony fogyasztású i6 koprocesszor egészíti ki a szenzorok működtetésére, ami remek hatással van a készenléti üzemidőre.

A fejlődés oroszlánrésze azonban mégsem a számítási kapacitásban, hanem a grafikai képességekben és a villámgyors tárolóban keresendő: a 900 MHz-re skálázott Mali-G71 MP8 villámgyorsan kommunikál a processzorral, köszönhetően a CoreLink CCI-550-es összeköttetésnek és a továbbfejlesztett memóriavezérlésnek. LPDDR4-es rendszermemóriából 4 GB jár, a Huawei állítása szerint ez több mint elég, sőt, egyenesen fölösleges erőfitogtatásnak nevezték a szaporodó gigabájtokat. Belső tárolóból természetesen a szélsebes, UFS 2.1-es szabványú jutott bele (legalábbis a tesztkészülékbe, ez sajnos lehet másképp), 32 vagy 64 gigabájtos méretben. Többek közt az F2FS fájlrendszer miatt gyakorlatilag mindenhol villámgyors a betöltés, legyen szó galériáról, vagy akár hatalmas adatcsomagokkal dolgozó játékokról. A rendszer sokat, közel 12 gigabájtot foglal el, így érdemes lehet megfontolni a kövérebb verzió megvásárlását, hiszen hiába a bővítési lehetőség, a microSD-k sebességhátrányát sokszor érezhetjük. A Machine Learning algoritmus pedig a hab a tortán: természetesen nem árultak el komoly részleteket a működésével kapcsolatban, viszont a felhasználói viszonyoknak megfelelően rendezi a tároló elemeit, így javítja még jobban a betöltési időket és garantálja, hogy a rendszersebesség hónapok elteltével is hibátlan legyen. A Mate 9 esetén már hosszabb távon tudtuk tapasztalni, hogy működik a dolog.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Huawei P10 LG G6 prot. Huawei P9 Sony Xperia X
Rendszerchip HiSilicon Kirin 960 Snapdragon 821 HiSilicon Kirin 955 Snapdragon 650
AnTuTu Benchmark 6.x 140435 pont 140566 pont 98904 pont 74676 pont
Vellamo Browser 4859 pont 5418 pont 6711 pont 4870 pont
Vellamo Metal 2728 pont 3463 pont 2885 pont 2514 pont
Geekbench 4 (single / multi) 1922 / 5746 pont 1725 / 4083 pont 1742 / 5207 pont na
GFXBench Manhattan onscreen 45 fps 28 fps 19 fps 16 fps
GFXBench Manhattan offscreen 38 fps 38 fps 18 fps 15 fps
GFXBench T-Rex onscreen 60 fps 55 fps 42 fps 34 fps
GFXBench T-Rex offscreen 59 fps 95 fps 40 fps 31 fps

Akit ennél részletesebben érdekelnek a Kirin 960 részletei, itt és itt megteheti, a továbbiakban elég annyi, hogy a P10 elképesztően gyors készülék. Az alkalmazások közt egy pillanat alatt ugrál, nem gondolkodik, ha váratlanul megnyitjuk a zenelejátszót és elkezdünk benne görgetni, a böngészés élményét pedig kizárólag a sávszélesség határozza meg. Benchmark-eredmények szempontjából mindezek ellenére nincs az abszolút csúcson, ezt főleg a legjobbaktól elmaradó grafikai egység miatt kell tudomásul vennünk, ezen a szinten viszont ez jelenleg részletkérdésnek tűnik, sokkal fontosabb, hogy komolyabb terhelés alatt sem melegszik fel durván a gép, akár töltés közben is mehet a Real Racing 3.

Remekül teljesített a teljesítmény-teszteken is Remekül teljesített a teljesítmény-teszteken is
Remekül teljesített a teljesítmény-teszteken is [+]

A P9 is megkapta a Nougat főverziót, EMUI szempontjából viszont 5.0-t kapott, ellenben a P10-zel, ami 5.1-gyel kezdett, és a teszthét alatt is érkezett rá egy kisebb, hibajavító jellegű frissítés. Az Android 7.0-ra épülő, februári biztonsági csomaggal futó rendszerben beállíthatunk főmenü nélküli, illetve függőlegesen görgethető alkalmazásmenüvel ellátott megjelenítési formát is, nagyobb betűméretet alkalmazva pedig a gyengébben látók is kiigazodhatnak a kezelőfelületen. A kisegítő lehetőségek közt színtévesztők is megtalálják a nekik megfelelő korrekciót.

A teszt közben érkezett frissítés, illetve a Telefonklónozó is tökéletesen működött A teszt közben érkezett frissítés, illetve a Telefonklónozó is tökéletesen működött
A teszt közben érkezett frissítés, illetve a Telefonklónozó is tökéletesen működött [+]

Nem volt egyértelműen pozitív fogadtatása annak, hogy a Huawei a jól megszokott, hátul elhelyezett ujjlenyomat-olvasót előlapira cserélte, viszont ekkora méretben még nem különösebben kényelmetlen minden feloldásnál a kijelző alá nyúlni, autós tartón is kifejezetten szerencsés ez a megoldás, a gyakorlatban megnőtt kávákat pedig optikailag csökkenti, hogy a virtuális gombokat akár el is tüntethetjük: az ujjlenyomat-olvasót ilyenkor röviden megérintve visszalépünk, hosszan megérintve a kezdőoldalra jutunk, ujjcsúsztatással pedig az alkalmazásváltót fogjuk magunk előtt látni. A technológia hibátlanul működik, és a gyártóra jellemző módon a biometrikus azonosítás is egy pillanat alatt, elképesztő sebességgel történik meg. Ujjunk egyéni azonosítójával egyébként védhetünk alkalmazásokat, mappákat és egyéb privát adatokat is. Ha ennél is mélyebbre mennénk, a felhasználói fiókok között komplett privát teret hozhatunk létre, így történhet meg az a varázslat, hogy ha a bal kezünkkel oldjuk fel a mobilt, teljesen más rendszert látunk magunk előtt, mintha a jobb kezünkkel tesszük ugyanezt.

Az egygombos vezérlést a Meizutól láttuk sokszor, de a megvalósítás itt még ügyesebb Az egygombos vezérlést a Meizutól láttuk sokszor, de a megvalósítás itt még ügyesebb
Az egygombos vezérlést a Meizutól láttuk sokszor, de a megvalósítás itt még ügyesebb [+]

Nem maradhat el a Ne zavarj mód, ami értelemszerűen a bejövő értesítéseket hallgattatja el, és ahogy az lenni szokott, nem csak kézzel kapcsolgathatjuk, hanem időzíthetjük, akár naptáreseményhez is. Hasznos extra az Iker-alkalmazás, amivel bizonyos alkalmazásokat tudunk megduplázni, így ha magán és céges fiókkal is jelen vagyunk egy-egy felületen, akkor nem kell rendszeresen ki- és bejelentkeznünk. Megmaradt a témázhatóság, az egyéni felületek letöltéséhez azonban továbbra is Huawei azonosítóra lesz szükség. Variálható a kezdőoldalak ikonrendezése is, 5 x 5, 5 x 4 vagy 4 x 4-es rácsméretet választhat a felhasználó.

Fejlődött a gyorskapcsolók táblája is Fejlődött a gyorskapcsolók táblája is
Fejlődött a gyorskapcsolók táblája is [+]

Az új telefonba való beköltözést segíti a Telefonklónozó, amivel Android és iOS rendszerű kütyükről vehetjük át az összes alkalmazást, névjegyet, előzményt és multimédiás tartalmat, a P9-ről egy-két bejelentkezési adaton kívül gyakorlatilag mindent fél órán belül leszinkronizált, természetesen Wi-Fi Directet használt a művelethez. A Nougattal együtt természetesen megérkezett az osztott képernyős nézet, ami 5,1 hüvelykes képátló mellett is nagyon hasznos tud lenni, a fentről lehúzható gyorskapcsolók pedig a korábbinál sokkal részletesebb lehetőségeket adnak, szinte minden ki- és bekapcsolható funkció eljutott ide, ráadásként pedig van kékfény-szűrő, képernyőfelvétel, levegő gomb és Huawei Share is, ez utóbbihoz egyébként a Bluetooth és a Wi-Fi Direct is bekapcsolt állapotba kerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MWC 2017: Bemutatkozott a Huawei P10 és P10 Plus

    A Huawei eddig nem Barcelonában mutatta be a P-sorozat aktuális modelljeit, most számítani lehetett arra, hogy ez másképp lesz. Számos érdekességgel startol a két kütyü!

  • 10 millió felett jár a Huawei P9

    Komoly mérföldkővel zárja az évet az egyébként is remek 2016-ot produkáló Huawei: zászlóshajó párjából már nyolcszámjegyű darab került leszállításra.

  • Huawei P9 - 9 pont, feketén-fehéren

    A színes és monokróm szenzorral is rögzítő, dupla Leica kamerás P9 a Huawei eddigi legjobbja, és a Kirin 955-ös SoC is hozza a csúcssebességet a mutatós készülékházban.

Hirdetés