Huawei P10 - pisztácia nem is volt

Nagyon jól sikerült a Huawei új, kompakt csúcsmobilja, az előd eleve nagyon magasra tette a mércét, a változások pedig olyan pontokon érkeztek, ahol szükséges is volt.

Hirdetés

Doboz, külső, kijelző

A dobozt nem is kinyitni, hanem széttárni kell, odabenn pedig a telefonon kívül számos tartozék lapul. Örömteli módon minden P10-hez jár egy átlátszó, szilikon tok (úgy tűnik, hogy a hazai P10-ekhez nem fog járni), illetve megvan a SIM-tű, az USB Type-C kábel, az earbud kialakítású headset és a váltakozó feszültségű/áramerősségű Huawei SuperCharge töltő, ami villámgyorsan pumpálja a százalékokat az akkumulátorba. Előlapi védőfóliáért sem kell azonnal rohanni a boltba vásárlás után, a mobilon gyárilag lévő darabot gond nélkül használhatjuk.

Nem lehet panasz a felszereltségre
Nem lehet panasz a felszereltségre [+]

Alapvető méretek szempontjából nincs változás, a 145,3 x 69,3 x 7 milliméteres dimenziók ma már a kompakt, akár egy kézzel is használható kütyük táborába sorolják a P10-et, a 145 grammos tömeg sem nevezhető kiugrónak. Csökkent viszont a kijelző fizikai értelemben vett mérete, az előlapi IPS-NEO panel már csak 5,1 hüvelykes, így 71,2%-os kijelző/előlap arányt tud felmutatni. A visszalépés az alsó káva megvastagodásánál érhető tetten, ide tették ugyanis az ujjlenyomat-olvasót. Alapértelmezés szerint ugyanúgy virtuális gombok vannak, mint az elődnél, ám szoftveresen megoldható, hogy a gombként alapvetően nem funkcionáló, érintésérzékeny biometrikus szenzoron gesztusvezérléssel intézzük el a három fő opciót, így vizuálisan akár kisebbnek is tűnhet a káva.

A határozott élek helyén lágy ívek vették át az irányítást
A határozott élek helyén lágy ívek vették át az irányítást [+]

Nem csak az új funkciók hiánya miatt, hanem a külső iPhone-szerűségéért is érte kritika a kisebbik újdonságot, az viszont biztos, hogy a másolás tökéletesen sikerült az eszköz tömbszerűségét, összerakottság-érzetét és minőségét tekintve is, a P10-et kézbe fogni remek élmény. A készülékház a legjobb értelemben lett szappantartósabb: a határozott éleket finom ívek váltották fel, a kezelhetőség ilyen téren sokat javult, átérni is sokkal egyszerűbb az előlapot, mint az előd esetén. Ettől függetlenül az elő- és hátlap teljesen sík, így akár asztalra helyezve is jól kezelhető maradt a mobil, miközben nem lett vastagabb, de jutott bele optikai képstabilizátor is.

5,1 hüvelykes kijelzőjével már-már kompaktnak nevezhető
5,1 hüvelykes kijelzőjével már-már kompaktnak nevezhető [+]

Hangyányit javult a képpontsűrűség, hiszen 5,2 helyett 5,1 hüvelyken terül el a megszokott 1080 x 1920 pixel, a 432 ppi-s érték teljesen helytálló, a Gorilla Glass 5 védőüvegnek köszönhetően pedig remélhetőleg sokáig élvezhetjük karc- és repedésmentes előlapot. Maximális fényerőben érdekes módon elmarad a P9-től, viszont a minimum fényerő alacsonyabb, aminek áldásos hatásait érezhetjük vaksötétben, illetve a betekintési szögek is rengeteget javultak. Az érintésérzékelés kapcsán hangoztatott Ultra Response technológia pozitív hatásait tényleg lehet látni a villámgyors reakciókban, viszont minden valószínűség szerint a remek belső tároló és a rendkívül erős hardver is sokat segít abban, hogy a kijelző megérintése egy pillanaton belül változást idézzen elő.

Kijelző-teszt
Mérés Huawei P10 Sony Xperia X Honor 8 Huawei P9
Képátló 5,1 hüvelyk 5,0 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS-NEO IPS-LCD IPS-LPTS IPS-NEO
Fehér fényerő 522 nit 587 nit 495 nit 648 nit
Fehér fényerő (min.) 2,4 nit 5,4 nit 2,2 nit 8,4 nit
Fekete fényerő 0,36 nit 0,45 nit 0,36 nit 0,38 nit
Kontrasztarány 1450:1 1304:1 1375:1 1704:1
Színhőmérséklet 7990 K + kézi 7564 K + kézi 8432 K + kézi 7440 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A P10 sajnos nem kapta meg azt a vízlepergető nano-borítást, ami a P10 Plust védi a vízpermettől, így érdemes vele vigyázni, ha nedvesség közelébe kerülünk. Alul USB 2.0-s adatátvitelre képes Type-C csatlakozót, 3,5 milliméteres jack portot, illetve multimédiás, mono hangszórót láthatunk, jobb oldalra került a két darab hangerőállító, illetve a bekapcsológomb, ez utóbbit bordázott felületéről lesz könnyű tapintással felismerni. Elsőre megtévesztő lehet, de felül csak másodlagos mikrofont láthatunk, nem infraportot.

Bal oldalról tehetjük be a kártyákat
Bal oldalról tehetjük be a kártyákat [+]

Hozzánk a szimpla SIM-es változat jutott el tesztre, a bal oldalról előbújó fiókba tehát egy nanoSIM és egy microSD kártya kerülhet, ez utóbbiból akár 256 gigabájtost is képes kezelni. A hátlapon érhetjük tetten az iPhone 7-tel érkezett antennakilépő-stílust, ez azonban megbocsátható másolás, és funkciója is van, hiszen a unibody készülékház jelentős részben fém, csak a Leica kamerarendszer szigete kapott karcálló üvegfelületet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MWC 2017: Bemutatkozott a Huawei P10 és P10 Plus

    A Huawei eddig nem Barcelonában mutatta be a P-sorozat aktuális modelljeit, most számítani lehetett arra, hogy ez másképp lesz. Számos érdekességgel startol a két kütyü!

  • 10 millió felett jár a Huawei P9

    Komoly mérföldkővel zárja az évet az egyébként is remek 2016-ot produkáló Huawei: zászlóshajó párjából már nyolcszámjegyű darab került leszállításra.

  • Huawei P9 - 9 pont, feketén-fehéren

    A színes és monokróm szenzorral is rögzítő, dupla Leica kamerás P9 a Huawei eddigi legjobbja, és a Kirin 955-ös SoC is hozza a csúcssebességet a mutatós készülékházban.

Hirdetés