Hirdetés

Huawei LTE CPE E5186s - a megosztó

Hirdetés

Beállítás, működés

Ha kapcsolódunk a megadott hálózathoz, akkor a 192.168.8.1-es IP-n érjük el a webes kezelőfelületet. Itt öt fül van felül, az első a statisztika, ahol látjuk, hogy mennyi adatforgalmat használtunk és beállíthatjuk a tarifacsomagunknak megfelelő mennyiséget, illetve azt, hogy hány százalék elérése után riasszon a rendszer. Az SMS fül szintén elég egyértelmű, küldeni és fogadni is tudunk, a frissítés menüpont alatt új firmware tehető fel, ha akad új verzió, a megosztás pedig a Samba protokollal kapcsolatos beállításokat takarja.


[+]

A lényeg a beállítások fül alatt található. Egyrészt különböző netes profilokat hozhatunk létre a szolgáltatónk paramétereit ide beírogatva. A Telenortól kapott router csak Telenor kártyákkal volt hajlandó működni, ami nyilván logikus, már magában a kezelőfelületben is ott ücsörög a bal felső sarokban a szolgáltató emblémája. Beállíthatjuk, hogy milyen hálózattípushoz kacsolódjunk, 4G-n elvileg Cat.6-os sebesség, azaz 300 Mbps érhető el, de ez csak a mesében létezik, mi a szerkesztőségben 56 Mbps-t mértünk lefelé és 21 Mbps-t felfelé. A hazai frekvenciák támogatása megvan, a doboz 800, 900 , 1800, 2100 és 2600 MHz-es LTE frekvenciákat ismer. Az Ethernet menüpontban a klasszikus, vezetékes kapcsolat beállítására van opciónk, a WLAN-ra bökve pedig a WiFi-hálózatot paraméterezhetjük (SSID, titkosítás, MAC-szűrés). Ez kicsit karcsú, legalábbis a DHCP menüpont alatt csak a tartományt adhatjuk meg, nem tudjuk piszkálni az egyes eszközöket és nem adhatunk azoknak fix IP-t, pedig ezt a korábbi Huawei router tudta. Ez egyébként akkor lényeges, ha van mondjuk NAS, vagy kamera a hálózatban, aminél nem árt, ha mindig ugyanazon az IP-n érhető el.


[+]

Külön menüpont van a VoIP szolgáltatásoknak (SIP protokoll), a biztonsági opciók között pedig szerencsére van egy sereg lehetőség. Egy alapszintű tűzfal mellett akad IP-szűrési lehetőség, tiltható a WAN port pingelése, létrehozhatunk virtuális szervert, bekapcsolható az UPnP, választható, hogy Cone, vagy szimmetrikus NAT-ot használunk, valamint beállítható domain-szűrés is. Ezeknek nyilván nem az otthoni felhasználás mellett van értelmük, de a nem szerkeszthető DHCP klienslista nagyon hiányzik. A termék 2,4 és 5 GHz-es hálózatot hoz létre, 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat ismer.


[+]

A Huawei LTE CPE nagyjából fél perc alatt üzemkész és szórja a netet. A jelerősség körülbelül azonos egy Netgear N600-as produkciójával, beltérben 2-3 szobával arrébb még látták a telefonok a router jelét, ami átlagosnak mondható. A termék a Telenornál a csirkébb netes tarifákat választval 25-30 ezer forintba kerül, combosabb csomagban ingyenesen hozzájuthatunk (ilyenkor a havidíj legalább 7290 forint), feltöltőkártyával pedig 52 ezer magyar valutát kérnek el érte. Ez egyébként egyáltalán nem barátságtalan, ha körülnézünk a weben, akkor 300 és 400 dollár között mozog az ára, ez nyilván a kártyafüggetlen verzióra értendő, de még így is kifejezetten kedvező áron kínálja a Telenor a terméket. Persze egyértelmű, hogy egy bizonyos felhasználói csoport fogja csak értékelni ezt a terméket, hiszen a mobilnetes árak még mindig elég borsosak, ha komoly adatforgalommal kalkulálunk, ugyanakkor bőven vannak olyan helyek az országban (Budapesten is), ahol egyszerűen nincs más, értékelhető alternatíva, ha az a cél, hogy normális sebességet érjünk el.

Bog

Azóta történt

  • Asus 4G-AC55U - univerzális osztogató

    Újabb mobilnetes routert próbálhattunk ki, az Asus megoldása azonban nem csak a SIM-kártyából facsar ki internetet, nincs baja a vezetékes megoldásokkal sem.

Hirdetés