Hirdetés

Huawei LTE CPE E5186s - a megosztó

Hirdetés

Bevezető

Amióta a mobilhálózatok adatátviteli tempója ugrásszerűen megnőtt egyre többen gondolkodnak úgy, hogy a mobilitás, a vezetékmentesség és az ilyen-olyan hűségnyilatkozatok helyett otthonra is inkább olyan netelérést keressenek, amely különösebb kötöttségek nélkül kielégíti egy átlagos háztartás online igényeit. Hogy ez valósággá váljon, ahhoz alapvetően két dologra van szükség: normális mobilnetes tarifára és egy combos routerre, amely sok eszközt ki tud szolgálni megfelelő sebességgel.


[+]

Ebből a mobilnetes tarifák kapcsán sokkal inkább van elmaradás, a jelenlegi technológia által biztosított sebesség már bőven elég arra, hogy akár Full HD videókat nézzünk online (helló, Netflix!), azonban a tarifacsomagban levő adatmennyiség finoman szólva is karcsú, ha elrugaszkodunk a sima levelezés-böngészés bűvkörétől. Persze évről évre egy kicsit több adatforgalom van az egyes csomagokban, a szolgáltatók is látják, hogy erre lenne igény, de egyelőre félnek korlátlan csomagokat piacra dobni, hogy a hálózat ne terhelődjön túl. Itt ugye nem elsősorban az a baj, hogy az adott szolgáltató infrastruktúrája nem bír el sok-sok júzert, akik folyamatosan csutkára járatják a netet, sokkal inkább a hálózat felépítéséből adódnak problémák. Ha ugyanis valaki ráugrik egy helyen a mobilnetre és kihajtja belőle a maximumot, akkor az adott bázisállomás vételkörzetében a többi felhasználónak sokkal kevesebb nafta jut és ennek a menedzselése kicsit összetettebb feladat, mint inkább adatforgalmi korlátokat felállítani.


[+]

Sok országban van olyan megoldás, hogy csak korlátozott sávszélességet adnak a szolgáltatók, itthon ez kevésbé jellemző, viszont vannak egyéb trükkök, például az éjszakai adatforgalom lehet sokkal combosabb, vagy kérhetjük, hogy bizonyos tartalmak elérése ne a havi adatkeret rovására történjen. Akárhogy is: azokon a területeken, ahol a vezetékes infrastruktúra elmaradott (és még Budapesten is bőven vannak olyan területek, ahol 2-5 Mbps sebesség csak az így elérhető) opció lehet az otthoni internetes igények kielégítésére a mobil megoldás, aminek az is előnye, hogy nem kell hozzá kábelezni és vihetjük magunkkal az ország területén belül. Mindehhez viszont nem árt, ha van egy megfelelő eszköz is, amely biztosítja, hogy egyidejűleg több készülék is fel tud csatlakozni a világhálóra, a Huawei LTE CPE E5186s router pedig pont ilyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Asus 4G-AC55U - univerzális osztogató

    Újabb mobilnetes routert próbálhattunk ki, az Asus megoldása azonban nem csak a SIM-kártyából facsar ki internetet, nincs baja a vezetékes megoldásokkal sem.

Hirdetés