Huawei Ascend Mate7 - figyeljék a kezemet

Hardver, szoftverezettség

A Mate7-ben a Huawei saját gyártású chipsetje, a 28 nanométeres csíkszélességű HiSilicon Kirin 925 teljesít szolgálatot. Az SoC-ben egy ARMv7 (big.LITTLE) architektúrájú nyolcmagos processzor található. A CPU-ban négy darab 1,8 GHz-re skálázott, nagy teljesítményű Cortex-A15 mag és ugyanennyi, viszont már kisebb fogyasztású és erősségű Cortex-A7 mag található. A magok külön-külön és egyszerre és képesek működni, így amíg például a levelezéshez csak egy Cortex-A7 magot működtet a telefon, addig a fényképezéshez már mind a négy Cortex-A15 mag bekapcsol. Az előbbiek mellett még egy i3 névre keresztelt segédprocesszort is beszereltek a kínaiak, ez ultra alacsony fogyasztású (0,009 mW), és csak a giroszkóp, a gyorsulásmérő és az iránytű használata esetén kapcsol be. A grafkus gyorsítás szerepköre a Mali-T628-ra hárul. A belső tárhely 16 vagy 32 GB-os lehet, ennek függvényében változik a rendszermemória is, a kisebbik modellben 2, a nagyobbikban pedig 3 GB RAM található. Az adattároló mérete a microSD kártya foglalat jelenlétének köszönhetően még tovább bővíthető, méghozzá maximum 128 GB-tal.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Huawei Ascend Mate7 LG G3 Oppo Find 7a Samsung Galaxy S5
Quadrant Standard 10854 pont 22290 pont 22079 pont 24682 pont
Linpack for Android (single) 191,400 MF / 0,44 s 388,117 MF / 0,22 s 460,623 MF / 0,18 s 401,324 MF / 0,21 s
Linpack for Android (multi) 400,633 MF / 0,42 s 743,525 MF / 0,22 s 1109,649 MF / 0,15 s 997,526 MF / 0,17 s
Smartbench 2012 Prod. 6260 pont 8483 pont 9644 pont 9037 pont
Smartbench 2012 Games 4378 pont 3941 pont 4623 pont 4462 pont
AnTuTu 4.x Benchmark 39366 pont 33851 pont 37136 pont 36509 pont
AnTuTu 5.x Benchmark 42516 pont N/A N/A N/A
Geekbench 3 (single) 898 pont 967 pont 1013 pont 950 pont
Geekbench 3 (multi) 3256 pont 2363 pont 3016 pont 2880 pont

A pontszámokból egy dolog kiválóan látszik: a Smartbench és a Quadrant kezd már elavulttá válni, annyira alacsony pontszámot adtak, mintha nem tudnák rendesen felismerni, illetve kihasználni a Mate7-ben lévő SoC-t. Az AnTuTu pedig frissült, ám szerencsére még a régi verzió is működik, itt már kijött a készülékben rejlő erő. A Huawei terméke ugyanis rendkívül gyors rendszersebességgel kecsegtet, és ez nem csak a főoldalak közötti lapozgatásra, valamint a programok megnyitására igaz, hanem a komplexebb, erősebb grafikai igényeket támasztó játékokra is. A Huawei nagyjából száz gyári programot próbált a végletekig optimalizálni, nem véletlen, hogy a sajtón ennek bemutatására majdnem negyedórát szántak.

Huawei Ascend Mate 7 Screen Shot Huawei Ascend Mate 7 Screen Shot

A Mate7-tel az Android 4.4.2 KitKat operációs rendszerre épülő Emotion UI 3.0-s felület debütált, amit a felhasználók visszajelzései alapján fejlesztettek. Továbbra sincs viszont klasszikusnak mondható menü, vagyis minden ikont a maximum kilenc lapból álló főképernyőre kell helyeznünk. Innen egyébként, ha eltávolítunk egy programot, akkor az törlődik is a telefonról, nem árt vigyázni erre. Csíptető mozdulattal áttekintő nézetet kapunk, így tudjuk változtatni a hátteret, az átmenetet, az elrendezést és a minialkalmazásokat, ismertebb nevükön a widgeteket is. Az alsó vezérlőgombok személyre szabhatók, már az L Previewból ismert dizájnt kapták meg. A Huawei nem csak a kijelzőnél, hanem a szoftvereknél is törekedett a helykihasználásra, számos esetben például, ha fentről lehúzzuk az ujjunkat, akkor nem csak az értesítési sávba botlunk, hanem plusz almenüpontokat varázsolhatunk elő. Az információs sávban külön időpontok szerint láthatjuk az elmulasztott eseményeket, a parancsikonok fülre nyomva pedig a gyorsbeállítások kapcsolóit érhetjük el. A tárcsázóképernyőről számok és betűk szerint érhetjük el a névjegyeket, a címtár fülről lefelé legyintve pedig saját adatainkat egy QR-kód segítségével tekinthetjük meg.

Huawei Ascend Mate 7 Screen Shot Huawei Ascend Mate 7 Screen Shot

Érdemes kielemezni a beállítások menüt, hiszen rejteget néhány extra funkciót. A vezeték nélküli hálózatok részleg alatt a WiFi-t, a Bluetooth-t, a mobilhálózatot, valamint az NFC-t tudjuk bekapcsolni. A kezdőképernyő stílusát már a készülékről szóló szekció alatt tudjuk módosítani, az egyszerű módra kattintva hatalmas kártyalapokra rajzolva láthatjuk a fő funkciókat, ez mondjuk a gyengébben látóknak, vagy autóvezetés közben lehet hasznos funkció. A töltő kiegészítő fül alatt az energiaellátás esetén aktiválódó szolgáltatásokat választhatjuk ki, digitális képkeretet készíthetünk például a telefonból, vagyis az albumban tárolt fotók a zárolt képernyőn váltakozva jelennek meg. Találunk még egykezes módot, melyen keresztül jobbra vagy balra tolódnak a fő gombok, megkönnyítve ezzel az egy ujjas használatot. Külön sávot kapott a svéd FPC céggel közösen fejlesztett ujjlenyomat-olvasó szoftvere, melynek igénybe vételéhez először egy jelszót vagy egy PIN-kódot kell megadni biztonságképpen. Az azonosítók felvételéhez több szögben kell az érzékelőre helyeznünk az ujjunkat, maximum öt minta menthető el. A Huawei kiemelte, hogy az ő eljárásukkal egy érintés után fel tudjuk oldani a képernyőt, vagyis szenzorra tapintunk ujjunkkal, és máris a főképernyő ugrik elő. Az olvasó nem működik rosszul, bár azért nem annyira jó hatásfokkal teszi a dolgát, mint az Apple megoldása. Ettől függetlenül kiválóan használható, egyedül arra kell, figyelni, hogy a leolvasásnak megfelelő szögben érintsük meg a szenzort. A leolvasó a hardverben tárolja a mintákat, amiket egy SecureOS szoftver véd a külső támadásoktól.

Huawei Ascend Mate 7 Screen Shot Huawei Ascend Mate 7 Screen Shot

Az applikációkínálat a szoftveres repertoár nagyságához igazodik, alap esetben természetesen a gyári androidos programokat tudjuk használni. A telefonáláson és az üzenetküldésen kívül emailezni is tudunk, a beépített klienshez többféle fiókot tudunk hozzáadni, és ami lényeges, a telefonon nem tárolt emaileken kívül a szerveren is kereshetünk a további találatokat. Nem maradtak ki a Google appok sem, a Gmail, a YouTube, a Térkép, a Navigáció, a Drive és a Google+ mind-mind előre telepítve érkezik. Az előbbieken kívül van még hangrögzítő, ébresztőóra, fájlkezelő, FM-rádió, galéria, jegyzettömb, zene- és videolejátszó.

Huawei Ascend Mate 7 Screen Shot Huawei Ascend Mate 7 Screen Shot

Néhány extrával is szolgál a kínai gyártó, a legjobb alkalmazások mappába került például a Facebook, a Twitter, a Zinio zeneletöltő, a Huawei Hub és a ToDoist, ami emlékeztetők felírására szolgál. Az eszközök albumba az előlapi kamerát használó tükör, a hátlapi fényképező bezoomolt módját alkalmazó nagyító, az időjárás, valamint a zseblámpa került. A telefon-kezelő alatt az alkalmazásokhoz tartozó engedélyeket adhatjuk meg, plusz itt tudjuk eltávolítani a feleslegesen felgyülemlett töredékfájlokat. A játékok szerelmeseinek sem kell nyugtalanul aludni, habár csak demó programként (azaz ötször lehet maximum 180 másodpercig játszani) előre felinstallálva érkezik a többek között a Real Football 2015 vagy a Spider Man is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés