Hirdetés

HTC U12 Life - élettelen

A HTC U12 Life a frissebb hardver ellenére is lényegesen szerényebb, mint a U11 Life, sokkal kevésbé hasonlít a csúcsmodellre, cserébe stabil és igen csinos eszköz. Viszont semmi emlékezeteset nem tud felmutatni.

Hirdetés

Multimédia

Kamerából összesen három lett, kettő a hátlapon és egy saját LED segédfénnyel ellátott, 13 megapixeles előlapi kamera. Az f/2 apertúrájú, 16 és 5 megapixeles szenzorokkal, PD autofókusszal és kéttónusú LED segédfénnyel dolgozó hátlapi rendszer tud portré módot, Rizzót egész szépen kiemelte, viszont rettenetesen alulexponált volt alapból, amit érintőfókusszal és fényméréssel lehet javítani, csak akkor meg kiég a háttér. A dinamika normál módban is problémás, a HDR viszont összekutyulja a fehéregyensúlyt és nem is működik automatikusan.


[+]

A felület saját, az alsó sorba került sorrendben a kameraváltó, a videofelvétel, az exponáló, a portré mód és a galéria gyors elérése, felül pedig a segédfényt, az időzítőt, a HDR-t és négy darab fényképmódot állítgathatjuk. Utóbbi nem tartalmaz kézi módot, csak automatikusat, éjszakait, sportot és tájképet. A beállításokban mindössze a képméretet és az expozíciót állíthatjuk, rendelkezhetünk a mentés helyéről és GPS adatok tárolásáról, illetve a hangerőgombok funkciójáról.


[+]

A képminőség alapvetően nem rossz, viszont a dinamika nagyon gyenge, amire ugye ott a HDR, viszont ez nem csak a sötét és világos részeket egyengeti ki, hanem láthatóan piszkálja a fehéregyensúlyt. Mivel nem működik automatikusan, jobbára bekapcsolva maradt, így viszont gépen visszanézve az összes felvételnek lett egy árnyalata, mintha valami nosztalgia filtert húztunk volna rá. Rosszul éppen nem néz ki, de jobb lenne, ha erről az effektről magunk dönthetnénk és főleg nem a dinamika kárára. A másik gond, hogy a HDR felvételek nagyon lassan készülnek, rengeteg esetben veszítette el a fókuszt, mert nyilván nem tartottuk stabilan a készüléket. Ezt viszont kényelmetlenül hosszú ideig kell. Úgy két, két és fél másodpercig minimum.

A fókusz eleve hektikus, meglepően sok homályos képet találtunk a galériában normál módban is. Cserébe kromatikus aberráció nem jellemző, lencsetorzítás a széleken viszont előfordul. A rendszer HDR nélkül durván alulexponál, a HDR tényleg kompenzál, viszont a fentebb részletezett, nem kívánt mellékhatások mellett. A kontraszt gyenge és minden sárgás. Ami mondjuk Szentendrének külön jól áll, csak éppen nem volt szándékos. A vonalélesség lehetne határozottabb, zaj nem jellemző, kivéve éjszaka, ha és amennyiben sikerül éles képet lőni. Két opció van, vagy belefulladunk a színes képzajba, vagy úgy ki van sikálva az egész, hogy nem marad egy gramm részlet sem. A dinamika itt is küszködik.

Videózni általában 1080 30/60 fps minőségben szokás, bár van lehetőség 4K 30 fps felvételek készítésére is. Az alapbeállítás nyilván FHD, itt ugyanazok a problémák adódnak, mint az állóképeknél. A színek sárgásak, a világos területek kiégnek, stabilizálás nincs, cserébe a fókusz nem olyan lusta. A gyári videolejátszó nagyon fapados, kisablakos megjelenítés és AC3 hang nincs, sem feliratok vagy hangsávok, olyan tartalomnál, ahol ilyenek lennének a lejátszás is akadozik, a H265-ös kódolás viszont 4K-ban is hibátlanul fut. Érdemes ab start leszedni egy rendes lejátszót Play Áruházból.


[+]

A zenelejátszót szintén a Google biztosította, hangszínszabályzó még fülhallgatóhoz sincs, fülhallgató viszont van a dobozban. Az így kinyert hangminőség meglepően kellemes, a kis műanyag füles egészen jól szól, van némi tér és mélység, határozottan dinamikus, nincsenek kiugróan felülreprezentált tartományok. Tök jól hallgatható. Az FM-rádió is, az is van. A multimédiás hangszórót ugyan kiegészíti a beszédhangszóró, de igen gyenge, nem sok különbség van, ha az előlapon letakarjuk a hangforrást. A megjelenítés nem rossz, nem kellemetlen, egy jobb minőségű, de átlagos hangzást kapunk, amilyet általában a kicsit jobb külső hangszórók tudnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • HTC U12+ - egy gombolat bánt engemet

  Mutatós küllem, por- és vízálló védelem, gyors működés, remek kamerák és elsőrangú multimédiás képességek – minden stimmelt, aztán a HTC megnyomta a digitális pánikgombot.

 • HTC U11 Life - életrevaló

  A HTC U11 sorozat középkategóriás modellje az Android One program keretében tiszta rendszert és legalább két éves terméktámogatást garantál, de az Edge Sense - szorongatós funkciók sem maradtak ki.

 • HTC U11 - újra a szorítóban

  Megrázta magát a HTC, fennállásuk 20. évfordulójára egy ütős csúcsmobilt raktak össze, amely tud újat is mutatni, de nem ezért lehet szeretni.

Hirdetés