Hirdetés

Apple blog: Cseppálló, hordozható hangszóró a Philipstől

Bár sosem célszerű egy bemutatót személyes érzések leírásával kezdeni, de ebben az esetben nem bírom megállni, hogy ne említsem meg a Philips felé irányuló kötődésemet. Pedig erre nincs is igazán okom, hiszen életem során sokkal kevesebb termékkel találkoztam tőlük, mint más gyártóktól, mégis mindig kellemes érzések fognak el, ha meglátom a holland cég logóját, mégis csak egy európai vállalatról van szó, akik sokszor egészen egyedi termékeket tesznek le az asztalra.

Épp ezért örültem, hogy az iCentre egy szép nagy csomagot küldött, tele a hollandok termékeivel. A legérdekesebb egyértelműen a jelenleg is tesztelés alatt álló M1X DJ nevű hangfallal egybeépített keverőpult, de a doboz alapján a P9 névre hallgató Bluetooth hangszóró is egy érdekes példánynak tűnik. A tesztek sorát azonban a kevésbé megkapó nevű SB2000-rel nyitjuk (amire DOT-ként is hivatkoznak), ez ugyanis egy manapság nagyon is menő kategóriának, a hordozható Bluetooth hangszóróknak a táborát erősíti.

Bár az árakat általában a bemutatók végére szoktuk hagyni, itt mindenképp érdemes már az elején tisztázni, hogy egy 19 990 forintos kiegészítőről van szó, ami egy kategória mondjuk a TDK TREK Micróval (A12), de a Philips megoldása egy kategóriával komolyabb kiegészítőnek néz ki, legalábbis a méreteit tekintve. A 123 x 92 x 123 milliméteres termék közel 600 grammot nyom, van benne anyag, valamint egy 3 hüvelykes meghajtó is, ami papíron 5 wattos teljesítményre képes. Mint az a képeken is látszik, a dizájn meglehetősen egyedi, a legtöbb ismerősöm egy autóba építhető hangszóróra asszociált, ami egyébként nem egy buta gondolat. A külső borítás az IPX4-es cseppállóságnak megfelelően gumiból készült, a köpönyeget kis munkával akár le is lehet fejteni a kütyüről, nincs ráragasztva, vagy ilyesmi.. Rossz ómen viszont, hogy nincs reflexnyílás, pedig még a gumiborítás alatt is kerestem.

A kütyü alapvetően 2.1-es Bluetooth-on keresztül képes csatlakozni a zene forrásához, de egy ajtócska mögött található rajta vonalbemenet is, ami viszont nem 3,5 milliméteres, hanem egy microUSB, ehhez egy speciális USB -> microUSB és 3,5-ös jack kábelt mellékel a gyártó. Ugyanitt kapott helyet egy csúszka is, ami nem a bekapcsolásra használatos, hanem a giroszenzoros érzékelést tudja aktiválni; ha ez megtörténik (tehát csúszka on állásba van), a kütyü kikapcsolásához elég megfordítanunk, azaz ráccsal az asztal felé elhelyeznünk.  Van persze egy normális bekapcsológomb is, ami sajnos egy apró gombnyomásra is kikapcsolja a hangszórót, ami viszonylag zavaró, mert elég rosszul hozzányúlva felemelnünk ahhoz, hogy vége legyen a mesének zenének. Mellette két hangerőszabályzó és egy hívásfogadó billentyű is helyet kapott, a kihangosított telefonálás a beépített mikrofonnak köszönhetően megoldható, átlagos élményt nyújt. Van továbbá rajta egy kis akasztó is, ami például az első képen látható használatot teszi lehetővé.

A beépített akkumulátor körülbelül 7-8 órás folyamatos működést tesz lehetővé, ami ebben a kategóriában kellemesnek mondható; a töltés a microUSB csatlakozón keresztül oldható meg. A hangminőség kellemes, a kategóriájához képest telten és tisztán, hangosan, de határain belül szólal meg az SB2000. Az első élmények viszont attól függnek, hogy milyen típusú zenét rakunk rá, az újdonság ugyanis a vokálokat adja a leginkább vissza, a középtartomány némileg el is nyomja az egyáltalán nem túl hangsúlyos felső- és alsó tartományokat, úgyhogy Mark Knopflerrel szerencsém volt, de egy Daft Punk számnál lehet, hogy elsőre kicsit csalódtam volna, az ugyanis kicsit dobozszerű a Philipsen. Én személy szerint egy ekkora hangszórónál egyébként jobban ki vagyok békülve ezzel a megoldással, mint azokkal a kiegészítőkkel, amik határaikon túl próbálják megszólaltatni a basszusokat, azok ugyanis egy efféle felépítésnél akkor sem fognak jól szólni, ha szoftveresen csavargatnak rajtuk; ettől függetlenül a magas hangok tényleg hiányoznak egy kissé, de azok megszólaltatásához is más felépítés kellene.

Ettől függetlenül a vásárlás előtt állóknak mindenképp érdemes meghallgatniuk a hollandok újdonságát is, amely a hordozható kategóriában árához képest elég testes és ennek megfelelően az apróságoknál jobban is szól. Formavilága egyedi, kinézete jópofa, strapabírásával nincs probléma, semmi nem szól ellene azokon a korlátokon kívül, amit maga ez a kialakítás jelent.

Azóta történt

Előzmények