Hirdetés

TDK blog: A legkisebb hangszóró is nagyot szól

A blog rendszeres olvasói (és a korábbi nyereményjátékok résztvevői) valószínűleg jól ismerik a TDK Life on Record hordozható hangszóróit. A portfólió első ránézésre nagyon logikusan van felépítve, a méretéhez képest elképesztő hangminőséget nyújtó A33 mellett találni igazi felsőkategóriás hangdobozt is a Q35 személyében. Azonban az olcsóbb árszegmensben egyelőre nem tettek le semmit, mivel az önmagában nézve nem rossz, de árához mérten kevésbé meggyőző A26 alatt sokáig nem volt semmi a portfólióban, holott más gyártók gondolnak azokra is, akik régen tenyérnyi Hama hangszórókat kötöttek a Walkmanekre. Mivel a fent említett modellek utódai a jelen állás szerint csak ősszel lesznek elérhetők, a gyártó részéről logikus lépés volt egy új méretkategóriát kipróbálni a nyári szünetben. Ennek eredményeként kerülhetett piacra a TREK Micro fantázianéven futó A12-es modell, mely az ultrakompakt kategóriában indul harcba a vásárlók kegyeiért.

TDK TREK Micro (A12) hordozható hangszóró
[+]

A 8,2 x 8,2 x 2,9 centiméteres méret és a 182 grammos tömeg alapján sejteni lehet, hogy itt nem egy házibuli kihangosítására alkalmas eszközről beszélünk, kimenő teljesítménye mindössze 3 watt, ami ehhez a mérethez képest egyébként elég korrekt. A dizájn megosztotta az ismerőseimet, egyesek kimondottan pofásnak találták az retro jellegű kiegészítőt, másokat nem győzött meg a régies külcsín, de ízlés kapcsán vitatkozni még mindig felesleges, a képek alapján mindenki el tudja dönteni, hogy jól néz-e ki a fekete, fehér és piros színekben is elérhető A12. A következő generációs modelleket elnézve egyébként tisztán látszik, hogy ez az eszköz még az előző család vonásait örökölte, kis túlzással olyan, mint egy harmadánál levágott A33. Vicces kiegészítő a dobozban megtalálható karabiner, aminek segítségével szinte bárhova rögzíthetjük az apróságot, de ha ezt nem tesszük meg, akkor is felfogható egy vizuális effektként, nagyobb hangerő mellett ugyanis az ütemre pattog rajta az apró fémdarab.

Időjárásálló TDK TREK Micro (A12) hangszóró
[+]

A gyártótól megszokott módon az A12 esetében is időjárásálló kialakításról beszélhetünk, az IP64-es minősítés a porral szembeni teljes védettséget és a fröccsenő vízzel szembeni ellenállást jelenti. Ha tehát ráborul az ásványvíz, nem lesz baja, de úszás közben nem akaszthatjuk a fürdőnadrágunkra, bár annak amúgy sem lenne sok értelme. Az összeszerelés minőségét az említett minősítés miatt nem érheti sok kritika, egy porálló kiegészítő nyilván jól össze van rakva. Az anyaghasználat is minőségi, elöl-hátul fémből készült hangszórórácsot találunk, az oldalsó rész műanyag. Alul a stabilitás miatt két gumibak található, a szemből nézve jobb oldalon található csatlakozókat (3,5 milliméteres kimenet, ugyanilyen bemenet, microUSB) és a csúszkás bekapcsológombot egy gumilap védi a víztől, a balra található három gomb (melyek közül kettő a hangerőt állítja) és az aprócska ledes jelzőfény szintén gumírozott köntöst kapott. Felül található egy NFC logó, ami alapján egyértelmű, hogy a párosítást ezzel a technológiával meg lehet gyorsítani.

A 3,5 milliméteres jack-bemenetnek köszönhetően egy megfelelő kábel segítségével bármilyen lejátszóról eljuttathatjuk a hangot az A12-re, de az igazi szabadságot a Bluetooth jelenti, mely a régebbi, 2.1-es verzióra épül. Ez is elég viszont a TDK által TrueWireless Stereo névre keresztelt technológia használatához, aminek köszönhetően két A12-t vezeték nélkül össze tudunk kapcsolni ahhoz, hogy egy sztereó hangrendszert kapjunk. Sokak számára hasznos funkció lehet a Bluetooth kapu (audio gateway) mód, aminek köszönhetően az apróságra egy hangfalat vagy egy fülhallgatót dughatunk és élvezhetjük a vezeték nélküli szabadságot. Ennek kialakítása a gyártó részéről egy okos gondolat volt, a kizárólag ezt a funkciót ellátó kiegészítők a vezetékes hangrendszerek vezetékmentessé varázsolása miatt viszonylag népszerűek és amúgy nagyjából fele annyiba kerülnek, mint az A12, ami viszont ugyebár egy hangfal is, nem csak egy kapu.

TDK Life on Record A12 Bluetooth hangszóró
[+]

Méghozzá hordozható hangfal, a microUSB-n keresztül tölthető akkumulátor a gyári adatok szerint 6 óra használatot tesz lehetővé, ami egy átlagos érték, többek között a hangerőtől függ, hogy el tudjuk-e érni vagy esetleg túl is haladunk rajta. Az okos funkciók tehát adottak, a nagy kérdés viszont az, hogy milyen a hangminőség. Ezzel kapcsolatban nehéz egzakt választ adni, mert az eszközt nyilván a méretéhez képest kell nézni. Az biztos, hogy nagyságrendekkel jobban szól bármelyik okostelefonnál vagy táblagépnél, továbbá a notebookokat is lenyomja. Tökéletesen alkalmas arra, hogy a konyhában ez szóljon a rádió helyett, a fürdőszobában is lehet hallgatni, miközben az ember teszt-vesz, vagy pancsol. A szerkesztőségben is tudott róla szólni a zene, egy féltucatnál több embert magába foglaló házibulit viszont már nem biztos, hogy érdemes az A12-vel megzenésíteni, ahogy egy komolyabb embermennyiséget vonzó tábortűznél is valószínű, hogy lenyomják a hangját. Méretéhez képest jól szól ugyan, a középtartomány tiszta és erőteljes, mélyebb hangok is jönnek belőle és a cineket is hallani, de összességében sajnos nem elég erős ahhoz, hogy egy szobát megtöltsön hangokkal. A TDK LoR TREK Micro akkor élvezhető igazán, ha valahol a közelünkben szól, ami nem hiba, csak tulajdonság. Egy 3 wattos hangszórót nyilván nem az otthoni hangrendszer kiváltására kell megvásárolni.

Ez a hangminőség viszont elég ahhoz, hogy a kategóriában az általunk látott hangszórók között a képzeletbeli trónra emelje bemutatónk tárgyát, az extra funkciókról nem is beszélve. A muzix.hu-n jelenleg közel 24 ezer forintot kell érte fizetni, de például a Telekom ajánlatában már 19 900 forintért hazavihető. Vásárlás előtt mindenképp mérlegelni kell, hogy mire is lesz használva, de ha az igények találkoznak a realitással, akkor bizony nagyon jó választás az A12.

Azóta történt

Előzmények