Hirdetés

Apple Blog: FitBit Charge HR teszt

A minap járt a tesztasztalunkon a FitBit Charge aktivitásmérő karperec, amely külsőleg nem ígért forradalmit, a szoftveres felhozatal azonban hozta a FitBittől megszokott remek színvonalat. A számos funkció mellett akadt azonban egy olyan hiányosság, ami a sportoló vásárlóréteget érintheti kellemetlenül: kimaradt a pulzusszám mérő. A FitBit Charge HR pont ennyivel tud többet, ezt is megkaptuk az iCentre jóvoltából.

Egy aktivitásmérő karperec akkor jó, ha könnyen felcsatolható, észrevétlenül viselhető és a kapcsolódó mobil vagy asztali eszközzel egyszerűen összekapcsolható, és mint az a Charge tesztjében kiderült, ezeknek megfelelnek a FitBit termékei. A Charge HR ugyancsak keskeny, vízlepergető, antiallergén műanyag kivitelt kapott vékony és alacsony felbontású kijelzősávval, ami ezúttal fehér fénnyel villan fel, és az idő, a napi megtett lépések, a kilométerek, az elégetett kalóriák és a megmászott emeletek mellett a pillanatnyi pulzusszámot is kijelzi, azt ugyanis a Charge HR állandóan méri, és 4-5 napig így is simán bírja egy töltéssel.

A készülék mindössze egy gombot kapott, méghozzá az eszköz bal oldalán, amivel a fenti információk között lehet léptetni, illetve hosszan lenyomva a stopperórát lehet elindítani. A Charge HR szíja annyiban különbözik a sima változatétól,  hogy hagyományos óraszíj módjára lehet felcsatolni, ami jóval kényelmesebb feladat, mint a csatrészt erős lenyomással bepattintani. Én mindkét eszközt kényelmesnek találtam nappali és éjjeli viselet során egyaránt.

A Charge HR-t a gyártó webes, Windows Phone-os, iOS-es vagy androidos szoftverével együtt kell használni, ami regisztrációt és alapvető adataink megadását igényli. Utána a bluetoothos párosítás következik, ami pillanatok kérdése (asztali géphez USB-s modul is jár), és máris megkezdődhet a használat és a statisztikák elemzése. A Charge tesztjében már kitértem a szoftveres funkciókra, amit erre a linkre kattintva lehet megtekinteni, most a különbségekről beszélnék.

Nyilván a legfontosabb eltérés a pulzusszámmérő, ami a készülék hátulján kapott helyet, és dupla zöld ledes villanójával állandóan pislákol. A töltőkábelt is itt kell csatlakoztatni egyébként. A könnyen átlátható alkalmazás nem meglepő módon pulzusszám menüponttal bővült, és a Charge-hoz hasonlóan nem csak az aktuális, élőben követhető értékek tekinthetők meg, hanem számszerűsítve és grafikonokon az elmúlt nap és hosszabb időszakok statisztikái is. A pulzusszám követése pedig nagyon jól jön sport közben és nyugalmi állapotban is.

A Fitbit Charge HR 53 ezer forintba került, 8 ezer forinttal többe, mint a sima Charge, pulzusszám mérő nélkül. Mivel mind a két eszközt kényelmes használni, jó szoftveres támogatást kapott, összedolgozik a többi FitBit eszközzel (mondjuk az Aria okosmérleggel) és több napig bírja az akkumulátoruk, a választás azon múlhat, hogy a felhasználónak fontos-e a HR extra szolgáltatása. Akik sokat sportolnak, azoknak mindenképpen érdemes elgondolkodni a pulzusszám mérős variánson, de egyébként sem rossz, ha az ember a szokásos aktivitási statisztikák mellett az említett paramétert is jegyzi.

Azóta történt

Előzmények