Rendszerből az Android, márkából az Apple volt az ünnepek nyertese

2016 utolsó negyedévében 432 millió telefon jutott el a végfelhasználókhoz a Gartner kimutatása szerint, ami 7%-os növekedés a tavalyi megegyező időszakhoz képest. A Q4-re vonatkozó adatok alapján a legtöbb készüléket értékesítő gyártó az Apple volt 77 039 000 iPhone-nal, míg a Samsung 76 782 000 darabbal a második helyre szorult. Az egész éves időszakot vizsgálva 2%-kal csökkent a Samsung piaci részesedése, noha továbbra is 306 millió készüléken az ő logójuk díszeleg a közel másfél milliárd eladott okostelefonból. Piaci részesedés tekintetében még mindig szignifikáns előnnyel bír a 14,4%-kal bíró Apple-lel és a harmadik helyezett, 8,9%-on álló Huawei-jel szemben.


[+]

A Samsung eladásai 2016 harmadik negyedévében kezdtek csökkenni, a Galaxy Note7 visszahívása pedig szintén negatív irányba befolyásolta az eladásokat, amellett, hogy a Huawei, az Oppo és a BBK csoportba tartozó márkák minden negyedévben növelni tudták értékesített készülékeik számát. Az Apple és a Samsung között ugyanakkor soha nem volt ilyen minimális a különbség, a Q4-s számokat tekintve mindössze 250 ezer készülékkel került az élre az almás cég.


[+]

Anshul Gupta elemzése rámutat, hogy az Apple sikerének hátterében az iPhone 7 és iPhone 7 Plus népszerűsége mellett a fejlett piacokon a Samsung készülékei iránti kereslet csökkenése áll. Az Apple legutóbb 2014 utolsó negyedévében vezette a listát, ami az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus, mint az első nagy kijelzős Apple telefonok, kimagasló eladásának volt köszönhető, most pedig a konkurens gyártó visszaesése segített az elsőséghez. A Huawei szintén jól ütemezte a Mate 9 megjelenését, alig egy hónappal a Note7 visszahívása után azonnal képes volt érvényes ajánlattal előállni a kategóriában.


[+]

Az operációs rendszerek elterjedtségét tekintve nem történtek nagy változások, az Android és az iOS is minimálisan erősödött 2015 utolsó negyedévéhez képest, így a készülékek 81,7%-án a zöld robotos rendszer fut, míg az iOS 17,9%-os piaci részesedéssel a második. Ezzel szemben a BlackBerry rendszere 207 900 készülékkel a statisztikailag kimutathatatlan kategóriába esett.

Előzmények

  • Ismertették, mi okozta a Galaxy Note7 vesztét

    A Samsung ismertette tüzetes belső vizsgálatának az eredményeit, illetve új, nyolclépcsős biztonsági megoldását, hogy a jövőben az akkumulátorhibák ne fordulhassak elő.

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Hirdetés