Hirdetés

Evolve Raptor 2.0 - két kártyára vadászik

Adatkommunikáció, akkumulátor, verdikt

A strapamobilok esetében az adatkommunikációs képességek jellemzően a perifériára szorulnak, a Raptor 2.0 esetében sincs ez másképp. Mindössze egy kétsávos GSM-modult (900/1800 MHz) és egy Bluetooth 2.0-chipet kapunk, utóbbi rendelkezik A2DP-támogatással. Bár a menüben találunk egy böngészőt, sok jóra nem szabad számítani, a szoftveres limitációk mellett a GPRS adatátvitel sebessége sem acélos. A számítógéphez microUSB-kábellel csatlakoztatható a mobil, ekkor a rendszer kapásból rá is kérdez a kapcsolat módjára (adattár vagy COM port).

Evolve Raptor
[+]

A hátlap alatt egy 1200 mAh kapacitású lítium-ionos akkumulátor lapul, amely viszonylag korrektnek mondható rendelkezésre állási idővel kecsegtet. Sajnos hivatalos adatokat nem kaptunk, ám a teszt során nem nagyon merült a masina, egy nap alatt körülbelül egy egységet csökkent az öt csíkot felvonultató indikátor. Ez igen jó érték az alig egy napot kibíró okostelefonos világban, ám az igazsághoz hozzá tartozik, hogy készülék nem tartalmaz energiaéhes komponenseket.

Evolve Raptor
[+]

Értékelés: Evolve Raptor 2.0
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 3 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 1 pont
Felhasználói felület élménye 2 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8
PIM funkciók 2 pont
Adatkommunikációs képességek 5 pont
Multimédia
Vizuális 2 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az Evolve újdonsága esetében hasonló érzésem támadt, mint a cég Gladiator névre hallgató modellje esetében. Bár egy strapamobilnál a szoftveres és multimédiás oldal a háttérbe szorul, a Raptor 2.0 esetében ezek az átlagnál is visszafogottabb módon vannak jelen. A lokalizáció ismét nem tökéletes, a kamera csak jelzésértékű, egy 3G-modem pedig ismét jól jönne. A két kártya egyidejű kezeléséért persze jár a piros pont, ám a mai tesztalany strapabírása is elmarad a kategória átlagától, a telefon mindössze IP54 védelemmel rendelkezik.

A hiányosságok felett persze könnyen szemet lehetne hunyni egy megfelelő árcédula mellett. A Raptor 2.0 kártyafüggetlen konstrukcióban 30 ezer magyar forintba kerül, amely nem rossz ár egy két SIM-kártyát kezelő strapamobilért, ám ha az ember kibírja egy kártyával is, könnyedén találhat jobb ajánlatot. Utóbbira példa hasonló áron a komolyabb teherbírással, ám 3G-egységgel is rendelkező Samsung Xcover2710, házon belül pedig a Phantom lehet nyerő az egykártyás mezőnyben. Összességében az irány jó, ám a telefónia jó néhány aspektusában van még hova fejlődni az Evolve-nak.

dr. Kind

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • SynQe Q2 - katona dolog

    A SynQe Q2 keményfejű, ám mégis okos, kétkártyás, ráadásul igencsak ellenálló. Az IP67-et lazán megugorja, de még a katonai szabvány sem kihívás számára.

  • Evolve Gladiator - harcra készen

    Az Evolve legújabb strapamobilja IP68-as minősítéssel van felvértezve, szoftveres oldalon viszont nem sokat kínál.

  • Evolve Predator 2 - ugrásra kész

    Kiköpött Sonim, csak éppen olcsóbb, két SIM-et kezel, adóvevő is van benne és érintőkijelzős. Igen gazdag az alapcsomag is.

Hirdetés