Hirdetés

Evolve Raptor 2.0 - két kártyára vadászik

Bevezető, strapabírás, tartozékok

Az Evolve komolyan gondolja a strapamobilok piacát, a cseh illetőségű cég alig fél év alatt négy modellt dobott piacra a kategóriában. Bár a gyártó újdonságának neve egy, már meglévő modell új változatára utal, erről szó sincs. Mint anno a szintén Evolve gyártmányú Predator 2 esetében, a mai tesztalanynál is a két SIM-kártya befogadására utal a név mögötti szám. A névadás egyébként maximálisan beleillik a gyártó jelenlegi palettájába, a már említett Predator mellett volt már Gladiator és Phantom is, kíváncsian várjuk a Terminator és Hulk modellek érkezését.

Evolve Raptor
[+]

A strapamobilok esetében kardinális kérdés, hogy az adott modell pontosan mennyire is bírja a fizikai igénybevételt. A Raptor 2.0 esetében az IP54 szabványnak megfelelő védelmet kapunk, ahol az első szám a porral, a második a vízzel szembeni ellenállást jelöli. A por esetében hat a maximum, az ötös érték jelentése alapján a szemcsék bár néhol bejuthatnak a borítás alá, az elektronikában nem tudnak kárt tenni. Víz esetében nyolc a maximum, a négyes érték a cseppállóságot jelenti. Emellett a készülék ütés- és rezgésálló borítást is kapott, ám ennek mértékéről nincs hivatalos információ.

Evolve Raptor
[+]

A készülék egy közepes méretű fekete kartondobozban érkezett a szerkesztőségbe, melyet a Gladiator csomagolásához hasonlóan néhány lángcsóva díszít. A doboz a szokásos tartozékokat rejti, a kézikönyv mellett egy töltőfejet, egy microUSB-kábelt és egy sztereó headsetet kap az ember. Utóbbi minőségéről nem lehet ódákat zengeni, a kemény műanyag fejek kissé kényelmetlen kialakítással rendelkeznek, a hangzás élettelen és tompa.

Hirdetés

Külső

A Raptor 2 strapamobil mivolta első ránézésre megállapítható, az érzés a készüléket kézbe fogva tovább erősödik. A masszív igénybevételt bíró telefonok legtöbb ismérvét felvonultatja a formaterv: a borítás kemény gumiból és műanyagból áll, a hátlapot két csavarral kell rögzíteni, az oldalsó aljzatokat egy-egy ajtócska védi, a vastagság pedig majdnem eléri a két centimétert. A 118 x 55 x 19 milliméteres dimenziókkal rendelkező készülék 119 grammos tömege viszont kevesebb a vártnál, a riválisok esetében ez az érték könnyen felkúszik akár 150 gramm fölé is. Az összeszerelési minőség rendben van, első blikkre tényleg bírja a strapát az Evolve újdonsága, ám nem árt észben tartani, hogy vízállóság helyett csupán cseppálló a mobil.

Evolve Raptor
[+]

Az előlap tetején a hangszóró látható, alatta a kijelző feszít, melyet egy apró keret fut körbe, így arccal lefelé a földre helyezve sem találkozik a talaj és a képernyő. Maga a megjelenítő TFT-LCD technológiával operál, a képátló két hüvelyk, a felbontás 240 x 320 képpontos, a megjelenített színek száma eléri a 262 ezret. A betekintési szögek oldalról közepesek, alul és felül viszont kicsik, a színek pedig lehetnének egy fokkal élénkebbek, ám a strapamobilok között nagyjából vállalható a Raptor 2 ilyen irányú teljesítménye. A panel alatt egy ezüst színű Evolve felirat olvasható, alul a fizikai gombsor feszít. A klaviatúra a szokásos számbillentyűk mellett egy négyirányú vezérlőt, fizikai híváskezelőket és egy-egy dedikált elemlámpa- és rádióindító gombot tartalmaz. Utóbbi kettő valamiért csak a főképernyőn működik, a billentyűket a menüben taperolva egy cseh nyelvű hibaüzenettel jelez a telefon. A billentyűzet minőségére nincs panasz, a gombok mérete megfelelő, a nyomáspont korrekt, a háttérvilágítás miatt éjszaka is biztos a gépelés.

Evolve Raptor
[+]

A hátlap tetejére a kamera került, mely mellett a külső hangszóró trónol. Utóbbi minőségétől nem estem hanyatt, a magasabb hangerőn hajlamos recsegni, ám beszélgetések kihangosítására teljes mértékben alkalmas. A hátlapot két csavarral lehet rögzíteni, a lefejtés után az akkumulátorhoz, valamint a SIM- és microSD-kártya foglalataihoz jut az ember. Utóbbi cseréjéhez szükség van az akkumulátor kivételére is, így nem elérhető az úgynevezett hot swap funkció.

Evolve Raptor
[+]

A telefon oldalán csak a legszükségesebb interfészek és gombok kaptak helyet. A hangerőszabályzó billentyűk a jobb oldalra kerültek, a 3,5 milliméteres kimenet és a microUSB-aljzat a bal oldalról kacsint vissza; utóbbi kettőt egy gumiajtó védi a szennyeződésektől. Felül a már említett LED lámpácska árválkodik, a fényerejétől nem fog megvakulni az ember, ám a kulcslyuk keresgéléséhez bőven elegendő.

Evolve Raptor
[+]

Szoftverek, fényképező

Az eddigi Evolve modellekhez hasonlóan a Raptor 2.0 is az MTK platform köré épül. A viszonylag nagy mértékben átformálható rendszert előszeretettel alkalmazzák a strapamobilok és feature phone-ok megalkotásakor, hiszen az említett kategóriák esetében nem jelentenek problémát az MTK hiányosságai. A testre szabhatóság tesztalanyunk esetében a háttérkép, a képernyőkímélő és a csengőhang megadásában ki is merül, illetve a négyirányú vezérlő viselkedését is át lehet írni. Az Evolve újdonsága magyarul is tud, ám a lokalizáció nem mindig tökéletes, néhol cseh nyelvű üzenetekkel szembesül az ember. A menü felépítése néhol ésszerűtlen, a háttérvilágítás tulajdonságai például a beállítások menü vegyes beállítások fejezetében találhatóak, holott a kijelző almenüben lenne a helyük.

Evolve Raptor Evolve Raptor

A szoftveres oldalon nem túl erős a készülék, az alapfunkciók mellett néhány multimédiás képességgel rendelkezik a Raptor 2.0. A telefonkönyv pofonegyszerű, a név és telefonszám kombó mellé egyedi csengőhangot vehetünk fel, a mobil háttértárán (ami egyébként 45 KB méretű) 500 bejegyzést tárolhatunk, a nem kívánatos ismerősöket felvehetjük a feketelistára. Telefonálás közben a hangminőség megfelelő volt, ám érdemes megjegyezni, hogy bár a mobil két SIM-kártyát kezel, az úgynevezett dual standby funkciótól könnye búcsút kell venni, azaz bejövő hívás esetén a nem használt kártyát a beszélgetés idejére letiltja a rendszer. Az üzenetkezelő időrendi sorrendben jeleníti meg az SMS-eket, a háttértár 300 férőhelyes. A szervezőfunkciókat egy hívásnapló, egy hangrögzítő, egy naptár, egy világóra, egy alapműveletes számológép és egy ébresztő erősíti, a szórakozni vágyók számára pedig három játékkal kedveskedett az Evolve.

Evolve Raptor Evolve Raptor

A multimédiás oldalon egy zenelejátszót és egy FM-rádiót vonultat fel a Raptor 2.0. Előbbi nagyon egyszerű, a funkciólistában a véletlenszerű lejátszás és az ismétléses mód a húzónevek. A rádió már egy fokkal jobb, az állomások automatikus feltérképezése mellett az aktuális műsor rögzítésére is van lehetőség. Bár a Multimédia menüpont alatt egy videólejátszó is helyet kapott, itt sem szabad csodára számítani, mindössze a kamerával rögzített felvételeket viszi a szoftver.

A hátlapon egy fixfókuszos kamera látható, mellyel legfeljebb 640 x 480 képpontos felbontású képeket lőhetünk, a minőség az alacsony, normál, jó mesterhármasból kerülhet ki. A kameraszoftver nem sok testre szabási lehetőséggel kecsegtet, mindössze a fehéregyensúlyon, a kontraszton és a fényérzékenységen állíthatunk, aktiválhatjuk az önkioldót és az éjszakai módot, illetve öt effektet húzhatunk a fotókra. A képminőség az előzetes elvárásoknak megfelelően igen gyenge, nem is nagyon vesztegetném a szót a fotók elemzésére, a fenti tesztfelvételek magukért beszélnek. Mozgóképek esetében is hasonló a helyzet, ám itt a felbontás csupán 320 x 240 pixeles lehet.

Evolve Raptor Evolve Raptor

Adatkommunikáció, akkumulátor, verdikt

A strapamobilok esetében az adatkommunikációs képességek jellemzően a perifériára szorulnak, a Raptor 2.0 esetében sincs ez másképp. Mindössze egy kétsávos GSM-modult (900/1800 MHz) és egy Bluetooth 2.0-chipet kapunk, utóbbi rendelkezik A2DP-támogatással. Bár a menüben találunk egy böngészőt, sok jóra nem szabad számítani, a szoftveres limitációk mellett a GPRS adatátvitel sebessége sem acélos. A számítógéphez microUSB-kábellel csatlakoztatható a mobil, ekkor a rendszer kapásból rá is kérdez a kapcsolat módjára (adattár vagy COM port).

Evolve Raptor
[+]

A hátlap alatt egy 1200 mAh kapacitású lítium-ionos akkumulátor lapul, amely viszonylag korrektnek mondható rendelkezésre állási idővel kecsegtet. Sajnos hivatalos adatokat nem kaptunk, ám a teszt során nem nagyon merült a masina, egy nap alatt körülbelül egy egységet csökkent az öt csíkot felvonultató indikátor. Ez igen jó érték az alig egy napot kibíró okostelefonos világban, ám az igazsághoz hozzá tartozik, hogy készülék nem tartalmaz energiaéhes komponenseket.

Evolve Raptor
[+]

Értékelés: Evolve Raptor 2.0
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 3 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 1 pont
Felhasználói felület élménye 2 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8
PIM funkciók 2 pont
Adatkommunikációs képességek 5 pont
Multimédia
Vizuális 2 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az Evolve újdonsága esetében hasonló érzésem támadt, mint a cég Gladiator névre hallgató modellje esetében. Bár egy strapamobilnál a szoftveres és multimédiás oldal a háttérbe szorul, a Raptor 2.0 esetében ezek az átlagnál is visszafogottabb módon vannak jelen. A lokalizáció ismét nem tökéletes, a kamera csak jelzésértékű, egy 3G-modem pedig ismét jól jönne. A két kártya egyidejű kezeléséért persze jár a piros pont, ám a mai tesztalany strapabírása is elmarad a kategória átlagától, a telefon mindössze IP54 védelemmel rendelkezik.

A hiányosságok felett persze könnyen szemet lehetne hunyni egy megfelelő árcédula mellett. A Raptor 2.0 kártyafüggetlen konstrukcióban 30 ezer magyar forintba kerül, amely nem rossz ár egy két SIM-kártyát kezelő strapamobilért, ám ha az ember kibírja egy kártyával is, könnyedén találhat jobb ajánlatot. Utóbbira példa hasonló áron a komolyabb teherbírással, ám 3G-egységgel is rendelkező Samsung Xcover2710, házon belül pedig a Phantom lehet nyerő az egykártyás mezőnyben. Összességében az irány jó, ám a telefónia jó néhány aspektusában van még hova fejlődni az Evolve-nak.

dr. Kind

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikációk

Evolve Raptor 2.0
Evolve Raptor 2.0 Általános
Technológia GSM
Méret 118 x 55 x 19 milliméter
Tömeg 119 gramm
Színvariációk fekete-sárga
SIM-foglalat normál méretű SIM
Kijelző
Kijelző átlója 2 hüvelyk
Kijelző felbontása 240 x 320 pixel (200 ppi)
Kijelző típusa TFT-LCD
Színárnyalatok száma 262 ezer
Hardver
SoC típusa nincs adat
Processzor típusa nincs adat
Processzor csíkszélessége nincs adat
Processzor utasításkészlete nincs adat
Grafikus chip nincs adat
RAM mérete nincs adat
Memória
Telefonkönyv kapacitása 500 bejegyzés
SMS memória 300 üzenet
Szabadon felhasználható belső tárhely 45 KB
Memória bővíthetősége microSD-kártyával
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM (900/1800)
GPRS / EDGE class 12 / nincs
UMTS / HSDPA / HSUPA nincs / nincs / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 2.0 (A2DP)
WiFi nincs
USB microUSB
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő nincs
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform MTK
WAP / HTML böngésző van / nincs
E-mail kliens nincs
Java ?
Játékok vannak
Valutakonverter nincs
Extra szoftverek fájlkezelő
Multimédia
Fő kamera 640 x 480 képpontos felbontás, fixfókusz
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel 240 x 320 pixeles felbontás
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1200 mAh kapacitású lítium-ionos
Készenléti idő nincs adat
Beszélgetési idő nincs adat
Egyebek
ütés és rezgésálló borítás, IP54 ellenállás

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • SynQe Q2 - katona dolog

    A SynQe Q2 keményfejű, ám mégis okos, kétkártyás, ráadásul igencsak ellenálló. Az IP67-et lazán megugorja, de még a katonai szabvány sem kihívás számára.

  • Evolve Gladiator - harcra készen

    Az Evolve legújabb strapamobilja IP68-as minősítéssel van felvértezve, szoftveres oldalon viszont nem sokat kínál.

  • Evolve Predator 2 - ugrásra kész

    Kiköpött Sonim, csak éppen olcsóbb, két SIM-et kezel, adóvevő is van benne és érintőkijelzős. Igen gazdag az alapcsomag is.

Hirdetés