Hirdetés

Egy csokornyi Moto Mod tesztasztalunkon

Kipróbáltuk a Moto mobilok hátlapra pattintható projektort, a hangszórót, a tokot, az akkumulátort és a fényképezős, optikai zoommal és képstabilizátorral megáldott modult is.

Hirdetés

Style Shell, offGRID Power Pack

A Moto Z Play egy remek, felső-középkategóriás phablet a százezer forint körüli árkategóriában, ám ezzel nincs egyedül, rengeteg konkurens termék próbálja elvenni előle a rivaldafényt erősebb hardverrel, több memóriával, nagyobb felbontású kijelzővel vagy éppen egyedi szoftverfelülettel. A Moto Z-szériának azonban van egy olyan közös extrája, ami igazán egyedivé teszi ezeket a mobilokat: egy átgondoltan tervezett, remekül konstruált, kompromisszumokat nem igénylő moduláris rendszer. A Moto Modok jelenleg a Moto Z Play, Moto Z és Moto Z Force készülékekkel működnek együtt, mindhárom készüléken azonos csatlakozóval, azonos kialakítással működik a rendszer, az alábbi animáción lehet látni, hogy mennyire egyszerűen és gyorsan működik a mágneses kapcsolódás, amit szinte azonnali szoftveres reakció is követ.

Kipróbáltuk a Moto Z-szériához tartozó legérdekesebb Modokat
Kipróbáltuk a Moto Z-szériához tartozó legérdekesebb Modokat [+]

Diszkrétnek nem feltétlenül nevezhető a megannyi érintkező, viszont annál hasznosabb, hogy töltésre, megjelenítésre és adatátvitelre is képes, tehát rengeteg ötletet tudtak hatékonyan megvalósítani, ráadásul a modok használatához nem kell eltávolítani az akkumulátort, így némi rutinnal tényleg másodpercek alatt válthatunk köztük.

A legegyszerűbbek nyilvánvalóan a tokok, vagy ahogy a Moto hívja, a Style Shellek. Ezek védik a telefon hátlapját és a fennsíkszerűen kiemelkedő kamera üvegét, ám elsődlegesen nem ezt a célt szolgálják, inkább a mobil gazdájának stílusához, öltözködéséhez próbálnak igazodni, egy hagyományos feketét egyébként találunk is a Moto Z dobozában, és a hasonlóan egyszerű Shellek 5-6000 forint környékén megvehetők, viszont a valódi fából vagy bőrből darabok akár a 10000 forintot is elérhetik.

A különleges anyaghasználatot meg kell fizetni, egy ilyen hátlap 9000 forint körül vehető meg
A különleges anyaghasználatot meg kell fizetni, egy ilyen hátlap 9000 forint körül vehető meg [+]

A tokok mellesleg nem lötyögnek, stabilan felfekszenek, legfeljebb némi port kell törölgetni a két réteg közül, ha hosszabb idő után akarunk cserélni. 2 milliméterrel vastagítják meg a mobilokat, viszont előnyük, hogy használatukkal nem billeg asztalra, vagy hasonló sík felületre helyezve a készülék, és mivel elöl van az ujjlenyomat-olvasó, és közelítésre felvillan az aktív Moto Display, még az oldalsó gombokat sem kell nyomkodni az esetek többségében, ha így használnánk a mobilt.

Sokféle tartozék, egy dolog azonban közös: a csatlakozó
Sokféle tartozék, egy dolog azonban közös: a csatlakozó [+]

Egy szinttel feljebb lépve találjuk meg az elsődlegesen iPhone-tokokról ismert, amerikai Incipio gyártó modját, az offGRIP névre hallgató külső akkumulátort, ami 2200 mAh kapacitású teleppel egybeépítve valósítja meg a telefon védelmét, ennek megfelelően 6,2 milliméterrel vastagabbá és 80 grammal nehezebbé is teszi azt. A Moto állítása szerint ez akár 22 órányi extra üzemidőt jelenthet, ezt nyilvánvalóan a legtakarékosabb Z Play-re illesztve, a legvisszafogottabb használattal értelmezendő. Létezik hagyományos, és vezeték nélküli töltésre is alkalmas változata, ám ha nincs otthon Qi- vagy PMA-szabványú töltőpadunk, akkor ezt külön kell majd beszereznünk.

Az akkumulátorcsomag kapacitása hozzáadódik a mobilban lévőhöz, egyéni töltöttségi szintjüket külön menüpontban láthatjuk
Az akkumulátorcsomag kapacitása hozzáadódik a mobilban lévőhöz, egyéni töltöttségi szintjüket külön menüpontban láthatjuk [+]

De mégis mivel több ez, mint egy hagyományos külső akkumulátor, ha a kialakításból származó kényelmet nem számítjuk? Lényegében sajnos semmivel, ha csak azt nem tekintjük extrának, hogy a telefon nem töltést jelez vissza, hanem a mod kapacitása szerint változtatja meg az akkumulátorok töltöttségeinek összesített állapotát, töltés közben pedig priorizál, és először a telefon, majd a Mod kapja meg a szükséges energiát, egyetlen töltő segítségével, kézi váltás nélkül. Mindazonáltal nehezen lehet megindokolni a sok helyen 20, itthon közel 30 000 forintos végfelhasználói árát, ha azt nézzük, hogy külső akkumulátorral ez a kapacitás nagyjából két gyorséttermi menü áráért megvásárolható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Moto Z Play - nem (csak) játékra

    A legolcsóbb moduláris Moto is százezer forint fölött startol, a felszereltségéhez képest viszont ez egyáltalán nem tűnik soknak, a konkurencia viszont rendkívül erős. Majdnem annyira, mint az üzemidő.

  • Moto Z – innováció, kecses vonalakkal

    A Moto Z különleges phablet, amely annyiszor borzolja a kedélyeket, ahányszor csettintést kíván. Papírvékony, értelmesen moduláris és értelmetlenül spórolós.

  • Két új Moto Mod érkezett

    Tovább bővült a Moto Z család moduláris kiegészítőinek listája.

Hirdetés