Moto Z Play - nem (csak) játékra

A legolcsóbb moduláris Moto is százezer forint fölött startol, a felszereltségéhez képest viszont ez egyáltalán nem tűnik soknak, a konkurencia viszont rendkívül erős. Majdnem annyira, mint az üzemidő.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

A moduláris okostelefonok története nem az LG G5-tel kezdődött. A meglehetősen öreg modu T persze inkább egy jobb vicc volt, mintsem releváns eszköz, viszont az első komoly koncepció is három éves ezzel kapcsolatban, és nem dél-koreai vállalathoz, hanem az akkor éppen Google-kézben lévő Motorolához kötődik. A Project Ara éveken át futott, hol hangosabban, hol csendesebben próbálták a kíváncsi szemek elé tárni a fejlesztés állapotát, időközben pedig a Motorola mobilos részlege a Lenovóhoz került, a modulos próbálkozást pedig egyedül a Google vitte tovább, hiszen a kutatórészleg és a megannyi szabadalom nem került át a kínai óriáscéghez.

Három éve ilyen koncepcióképek merültek fel a moduláris telefonokról
Három éve ilyen koncepcióképek merültek fel a moduláris telefonokról [+]

Teltek az évek, kiállítások jöttek-mentek, és valahogy már mindenhol majdnem ott volt egy működő prototípus, és folyamatosan a levegőben lógott a piacra kerülés végleges dátuma. Ez a dátum azonban egyre csak tolódott, az utóbbi időben pedig már a lényegét is elvesztette a megoldás, így hát kevesebbeknek fájt annyira, hogy a fejlesztés végül teljesen leállt, és sosem fog piacra kerülni a Project Ara. Piacra került azonban az LG G5, az ismerősöknek becézett modulok megoldása azonban igényelt volna némi átgondolást, így a jelenlegi állás szerint inkább visszakoznak a dél-koreaiak, és a vízállóságot részesítik előnyben a cserélhető komponensekkel szemben.

Hatalmas doboz, szűkös tartozékkínálat
Hatalmas doboz, szűkös tartozékkínálat [+]

Itt van azonban a Lenovo, aki végül lehetővé tette, hogy moduláris telefonok kerüljenek piacra Moto márkanév alatt, a csúcskategóriás Moto Z után pedig máris itt van egy olcsóbb, és sok szempontból életképesebb kivitel, ami jó eséllyel lesz igazán népszerű a közeljövőben. A Moto Z Play hardveresen, méretek szempontjából és árazás tekintetében a házon belüli Lenovo P2, rengeteg apró különbség azonban mégis egy teljesen más felhasználói élményt eredményez.

USB-kábel? Vegye meg külön a kedves felhasználó!
USB-kábel? Vegye meg külön a kedves felhasználó! [+]

A doboz felszereltsége például máris folytatja a Moto-hagyományt: spártai a tartozéklista. A telefon mellé a SIM-tűn kívül egyetlen töltőt kapunk, ami ráadásul nem is adapterből és USB-kábelből tevődik össze, hanem egy egységet képvisel. Adatátvitelre használjunk vezeték nélküli technológiát, vagy vásároljunk méregdrága, biztonságos Type-C kábelt, ha már a headset, a kijelzővédő fólia és a többi kellék miatt úgyis a boltban járunk. Miközben a telefonért már eleve kifizettünk 110 000 forintot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés