Egy csokornyi Moto Mod tesztasztalunkon

Kipróbáltuk a Moto mobilok hátlapra pattintható projektort, a hangszórót, a tokot, az akkumulátort és a fényképezős, optikai zoommal és képstabilizátorral megáldott modult is.

Style Shell, offGRID Power Pack

A Moto Z Play egy remek, felső-középkategóriás phablet a százezer forint körüli árkategóriában, ám ezzel nincs egyedül, rengeteg konkurens termék próbálja elvenni előle a rivaldafényt erősebb hardverrel, több memóriával, nagyobb felbontású kijelzővel vagy éppen egyedi szoftverfelülettel. A Moto Z-szériának azonban van egy olyan közös extrája, ami igazán egyedivé teszi ezeket a mobilokat: egy átgondoltan tervezett, remekül konstruált, kompromisszumokat nem igénylő moduláris rendszer. A Moto Modok jelenleg a Moto Z Play, Moto Z és Moto Z Force készülékekkel működnek együtt, mindhárom készüléken azonos csatlakozóval, azonos kialakítással működik a rendszer, az alábbi animáción lehet látni, hogy mennyire egyszerűen és gyorsan működik a mágneses kapcsolódás, amit szinte azonnali szoftveres reakció is követ.

Kipróbáltuk a Moto Z-szériához tartozó legérdekesebb Modokat
Kipróbáltuk a Moto Z-szériához tartozó legérdekesebb Modokat [+]

Diszkrétnek nem feltétlenül nevezhető a megannyi érintkező, viszont annál hasznosabb, hogy töltésre, megjelenítésre és adatátvitelre is képes, tehát rengeteg ötletet tudtak hatékonyan megvalósítani, ráadásul a modok használatához nem kell eltávolítani az akkumulátort, így némi rutinnal tényleg másodpercek alatt válthatunk köztük.

A legegyszerűbbek nyilvánvalóan a tokok, vagy ahogy a Moto hívja, a Style Shellek. Ezek védik a telefon hátlapját és a fennsíkszerűen kiemelkedő kamera üvegét, ám elsődlegesen nem ezt a célt szolgálják, inkább a mobil gazdájának stílusához, öltözködéséhez próbálnak igazodni, egy hagyományos feketét egyébként találunk is a Moto Z dobozában, és a hasonlóan egyszerű Shellek 5-6000 forint környékén megvehetők, viszont a valódi fából vagy bőrből darabok akár a 10000 forintot is elérhetik.

A különleges anyaghasználatot meg kell fizetni, egy ilyen hátlap 9000 forint körül vehető meg
A különleges anyaghasználatot meg kell fizetni, egy ilyen hátlap 9000 forint körül vehető meg [+]

A tokok mellesleg nem lötyögnek, stabilan felfekszenek, legfeljebb némi port kell törölgetni a két réteg közül, ha hosszabb idő után akarunk cserélni. 2 milliméterrel vastagítják meg a mobilokat, viszont előnyük, hogy használatukkal nem billeg asztalra, vagy hasonló sík felületre helyezve a készülék, és mivel elöl van az ujjlenyomat-olvasó, és közelítésre felvillan az aktív Moto Display, még az oldalsó gombokat sem kell nyomkodni az esetek többségében, ha így használnánk a mobilt.

Sokféle tartozék, egy dolog azonban közös: a csatlakozó
Sokféle tartozék, egy dolog azonban közös: a csatlakozó [+]

Egy szinttel feljebb lépve találjuk meg az elsődlegesen iPhone-tokokról ismert, amerikai Incipio gyártó modját, az offGRIP névre hallgató külső akkumulátort, ami 2200 mAh kapacitású teleppel egybeépítve valósítja meg a telefon védelmét, ennek megfelelően 6,2 milliméterrel vastagabbá és 80 grammal nehezebbé is teszi azt. A Moto állítása szerint ez akár 22 órányi extra üzemidőt jelenthet, ezt nyilvánvalóan a legtakarékosabb Z Play-re illesztve, a legvisszafogottabb használattal értelmezendő. Létezik hagyományos, és vezeték nélküli töltésre is alkalmas változata, ám ha nincs otthon Qi- vagy PMA-szabványú töltőpadunk, akkor ezt külön kell majd beszereznünk.

Az akkumulátorcsomag kapacitása hozzáadódik a mobilban lévőhöz, egyéni töltöttségi szintjüket külön menüpontban láthatjuk
Az akkumulátorcsomag kapacitása hozzáadódik a mobilban lévőhöz, egyéni töltöttségi szintjüket külön menüpontban láthatjuk [+]

De mégis mivel több ez, mint egy hagyományos külső akkumulátor, ha a kialakításból származó kényelmet nem számítjuk? Lényegében sajnos semmivel, ha csak azt nem tekintjük extrának, hogy a telefon nem töltést jelez vissza, hanem a mod kapacitása szerint változtatja meg az akkumulátorok töltöttségeinek összesített állapotát, töltés közben pedig priorizál, és először a telefon, majd a Mod kapja meg a szükséges energiát, egyetlen töltő segítségével, kézi váltás nélkül. Mindazonáltal nehezen lehet megindokolni a sok helyen 20, itthon közel 30 000 forintos végfelhasználói árát, ha azt nézzük, hogy külső akkumulátorral ez a kapacitás nagyjából két gyorséttermi menü áráért megvásárolható.

Hirdetés

JBL SoundBoost

Nem csak beépített akkumulátor, hanem USB Type-C csatlakozó is van a 13 milliméter vastag JBL SoundBoost hangszórón, ám ez az 1000 mAh kapacitású telep semmiképp sem fogja a telefont tölteni, kizárólag arra alkalmas, hogy a jelentősebb zenei élményhez szükséges plusz energiát megadja, körülbelül 8-10 órán keresztül. A 6W-os sztereó hangszórópár értelemszerűen két darab azonos, 27 milliméteres, 3W-os membránból tevődik össze, a mélyeket 200 Hz-től közvetíti, és az emberi hallástartomány végéig, 20 kHz-ig is fel tud menni, ha a helyzet megkívánja. Nem telnek el percek a párosítással, ha hirtelen úgy érezzük, hogy a mobilba épített, túl jó minőségűnek nem nevezhető, monó multimédiás hangszórónál többre van szükségünk, akár lejátszás közben is felpattinthatjuk a különleges hátlapot, és azonnal átvált a rendszer.

Jól sikerült a kihajtható láb megoldása
Jól sikerült a kihajtható láb megoldása [+]

Jól kitalált a konstrukció, egy hibátlan minőségérzetű, kihajtható, a szükséges ponton gumibakkal ellátott láb támasztja fel a mobilt, és teszi lehetővé a zene akadálytalan terjedését, de kézben is gond nélkül használható, 145 grammos extra tömegével nem veti el a sulykot. Beépített mikrofonja nincs, de nincs is rá szükség, hiszen a Z-kbe épített, többmikrofonos, remekül zajszűrt rendszert tökéletesen teszi a dolgát kihangosítva is, tehát beszélgetésekhez jól használható, ám elsődlegesen nyilván zenei tartalmak fogyasztásához és filmezéshez lett tervezve. Ezeken a frontokon pedig abszolút megállja a helyét.

Ennek a dobozában sajnos nincs hordtáska
Ennek a dobozában sajnos nincs hordtáska [+]

Körülbelül negyedhangerőn hozza azt a hangerőt, amit a beépített hangkeltő alapvetően tud, ám a SoundBoost még teljes hangerőn sem torzít, noha a legmélyebb tartományokat lecsalja, és a magasban is hamar lekonyul. A sztereó megoldás ellenére ne számítsunk igazán komoly térhatásra, és nyilván a mai keverésekhez idomuló módon hangolták a zenei képét, ám aki a márkajelzés és a terméknév alapján egy hátlapról indítható basszusbombának képzeli el a kütyüt, az messze jár a valóságtól: meglepően részletes, tiszta és dinamikus összkép jellemzi a hangzásvilágát, tisztában kell lenni a korlátaival és nem fog csalódást okozni.

Kézben tartva is használható, persze így már nem annyira kényelmes
Kézben tartva is használható, persze így már nem annyira kényelmes [+]

30 000 forint alatti árával egyáltalán nem rossz vétel a JBL-féle Mod, ám ennyi pénzért akár ettől a gyártótól is vásárolhatunk nagyobb teljesítményű, több mozgásteret engedő vezeték nélküli hangszórókat, amiket ugyan körülményesebb párosítani, és nem is annyira menők, mint egy ilyen mod, viszont hasznosak lehetnek, főleg akkor, ha a moduláris csatlakozót épp egy projektor foglalja el.

Insta-Share Projector

Menők a tokok, hasznos lehet a külső akkumulátor és van értelme a hangszórónak is, ám az igazi érdekességek még hátravannak. Az Insta-Share Projector szintén a Moto tervezőit dicséri, az azonnali asszociációkat szülő képmegosztós alkalmazáshoz pedig valójában semmi köze. Egy teljesen egyszerű DLP-projektorról beszélünk, a 854 x 480-as felbontása sem túl komoly, viszont a mobilt alig egy centivel vastagítja meg, és le sem kell teljesen sötétíteni a szobát ahhoz, hogy maximum 50 hüvelykes képátló mellett értékelhetően jelenítsen meg tartalmakat.

A fókuszt kézzel kell tekergetni és a bekapcsolás is különállóan történik
A fókuszt kézzel kell tekergetni és a bekapcsolás is különállóan történik [+]

A hivatalos specifikáció szerint maximum 70 hüvelyken érdemes használni, ahhoz viszont, hogy ezt nagyjából teljesíteni tudja, tényleg hibátlan körülményekre lesz szükség, és ott már a képe sem az igazi, a technológiára jellemző szivárványosodás, az alacsony kontrasztarány (400:1) és fényerő (50 lumen), illetve a sovány pixelszám érezteti hatását. Tízezer órára minősítették a fényforrás élettartamát, ha külső energiaforrás nélkül használjuk, akkor egy töltéssel (1100 mAh kapacitású akkumulátor került bele) körülbelül 60 percig tud vetíteni közepes fényerőn, maximális teljesítmény mellett ez drasztikusan csökken.

Mindössze ennyivel vastagítja meg a mobilt
Mindössze ennyivel vastagítja meg a mobilt [+]

A trapézkorrekciót -40-től +40 fokig tudja állítani, akár automatikusan, akár manuálisan, a fókuszt viszont mindenképpen mi tekergetjük a kütyün elhelyezett fizikai megoldással, a bekacsológomb közelében. A kialakítása egyébként meggyőző, a talpán stabilan áll, pontosan beállítható a helyzete és a rendkívül kicsi, ezt kompenzálandó magas fordulaton pörgő ventilátor zajszintje sem vészes, adott esetben még a telefon beépített hangszórója is elnyomja zúgását.

Pici és sokat pörög, de nem idegesítő hangú a ventilátora
Pici és sokat pörög, de nem idegesítő hangú a ventilátora [+]

Működése egyszerű: ha bekapcsoltuk, a telefon képét vetíti a falra, nézzünk épp filmet, vagy legyünk akár a tárcsázóban. Semmilyen extra alkalmazás nem nehezíti a dolgunkat, nem vagyunk semmiben korlátozva, és ha a telefon kijelzőjét kikapcsoljuk, a kivetítő addig fogja játszani az elindított filmet vagy játékot, amíg azt külön ki nem kapcsoljuk vagy nem ér utol minket a merülés. A projektoron lévő Type-C csatlakozóhoz hozzáférünk akkor is, ha a mod épp a telefont szolgálja, de a mobil csatlakozóján keresztül nem tud energiát felvenni a kivetítő, ellentétben az extra akkumulátorral vagy a hangszóróval. Közel 100 000 forintos árával értelemszerűen nem mindenkinek ajánlható, viszont hobbi célra, kisebb vetítésekhez remek szolgálatot tehet, és egy teljes értékű projektorhoz képest döbbenetesen kis helyen elfér. Védőtok is jár hozzá!

Hasselblad True Zoom

Nem túlzás azt állítani, hogy az okostelefonok fényképezési képességei elképesztő mértékben fejlődtek az utóbbi néhány évben, rengeteg, korábban komoly fényképezőgépekből ismert technológia jutott el a mobilok szintjéig, és egyre többet tudnak kihozni a fotós szemmel nevetségesen apró szenzorokból és optikákból, a régóta ismert optikai zoom azonban nagyon kevés mobilba került bele, helytakarékossági okokból. A Samsung időről időre próbálkozott, az Asus is bemutatta saját megoldását, az Apple pedig egy normál látószögű és egy teleoptikával igyekezett megoldani a hardveres nagyítást az iPhone 7 Plus esetén.

Minden fontos extra megvan, egyedül az állványhely hiányzik, de az nagyon
Minden fontos extra megvan, egyedül az állványhely hiányzik, de az nagyon [+]

A komoly múltra visszatekintő svéd Hasselblad nevével fémjelzett True Zoom mod azonban ezeknél többet ígér, és inkább a Panasonic CM1 méltó fotós konkurense akar lenni. Felhelyezése után a felhasználó egy xenon vakus, 10-szeres optikai nagyításra képes fényképezőt varázsolhat mobiljából, értelemszerűen nagyobb méretű, de kisebb felbontású szenzorral, hardveres képstabilizálással, RAW-mentéssel és beépített mikrofonnal. A látószög egészen széles skálán, 25-től 250 milliméteres gyújtótávolságig állítható, előbbi esetben akár 5 centiről is készülhetnek az éles makrók.

Méretes optikát takar a porvédő
Méretes optikát takar a porvédő [+]

A szoftveres háttér egyszerű, a Z Play funkcionalitását új módokkal és DNG-mentéssel egészíti ki a vaskos hátlap, a fotók 12 megapixelesek lehetnek, videót pedig 1080p-s HD-ben vehetünk fel. Bukjuk tehát a 4K videózást, de nincs HDR sem, állványt csatlakoztatni pedig megfelelő menet híján igen körülményes, hiszen a legtöbb hagyományos mobiltartóba bele sem fél rendesen, ha pedig véletlenül igen, akkor vagy valamelyik kezelőgombot, vagy a vakut takarjuk ki.

Nagyítani fizikai kallantyú segítségével tudunk, az exponálógomb pedig kétállású, elsőként a fókuszálás történik meg, utána pedig elsüthetjük a képet. A végeredmény elég korrekt, jó a vonalélesség, 12 megapixelen bőven elég a részlet, jó a JPG-tömörítés, megbízható a fehéregyensúly és elképesztően nagyot villan a vaku, viszont teljes nagyítás mellett nappal is előfordul kromatikus aberráció, illetve megannyi zaj, ráadásul a fókuszt sem mindig képes elsőre megtalálni. A nagyított képek mellett, az összehasonlítás kedvéért bal oldalon látható a teljes látószöggel készült változat. A Full HD tesztvideónk ide kattintva nézhető, és a tesztfotók némelyikét DNG-ben is letölthetővé tesszük: 1, 2, 3, 4. Alant az általunk feldolgozott végeredmények láthatók, a zajosabb, de részletgazdagabb felvételeken lehet látni a lencseívet, amibe belevág (és alighanem perspektivikusan korrigál) az automatika, ha jpg-ben készíti a képet.

A Hasselblad True Zoom szintén tesztünk drágábbik alanyai közé tartozik, közel százezer forintba kerül, amiért biztosan kapunk hasonló átfogású, jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas fényképezőgépet, ráadásul a zoom használata nélkül nem is biztos, hogy túl nagy különbség tűnne fel képeinken a Z-széria eredeti kamerarendszeréhez képest, viszont a jelenlegi mobilos kínálatban nem lehet olyan konkurenst mondani, ami hasonló méretekkel, ennyire kevés egyéb áldozattal kínál ennyire nagy teleoptikát.

Ezzel véget is ért a legérdekesebb Moto Modok bemutatása: természetesen nem tudtunk kipróbálni mindent, van még egy Android Auto-kompatibilis mobilos tartó és egy komolyabb akkumulátor is a jelenlegi kínálatában, a lista azonban jelenleg itt véget ér. Egy megfelelő ötlettel a lelkes fejlesztők komoly támogatásban részesülhetnek (részletek itt), és minden bizonnyal érdekes dolgok sülhetnek ki még ebből, az viszont már most tisztán látszik, hogy a jelenlegi piacon a Lenovo égisze alatt tevékenykedő Moto tudta felmutatni a legéletképesebb moduláris megoldást. A mágneses csatlakozás fix, lötyögésmentes, valamint gyors és hatékony módja a modulok cserélgetésének, és a legegyszerűbb hátlapoktól a legkomolyabb rendszerekig mindent megkapunk, ráadásul jó minőségben. Az árazást persze idővel érdemes lehet átgondolni, hiszen jó eséllyel nem sokan fogják a telefonjuk árát még kétszer-háromszor rákölteni a különböző kiegészítőkre, ettől függetlenül a Moto Modok együtt megérdemelnek egy szép plecsnit!

Moto Modok

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

  • Moto Z Play - nem (csak) játékra

    A legolcsóbb moduláris Moto is százezer forint fölött startol, a felszereltségéhez képest viszont ez egyáltalán nem tűnik soknak, a konkurencia viszont rendkívül erős. Majdnem annyira, mint az üzemidő.

  • Moto Z – innováció, kecses vonalakkal

    A Moto Z különleges phablet, amely annyiszor borzolja a kedélyeket, ahányszor csettintést kíván. Papírvékony, értelmesen moduláris és értelmetlenül spórolós.

  • Két új Moto Mod érkezett

    Tovább bővült a Moto Z család moduláris kiegészítőinek listája.

Hirdetés