Hirdetés

CAT B26 - mi nem világos?

A kijelzőn kívül nyilvánvalóan a strapatelefon gyártóknak az a néhány nagyon alapszintű elvárás, amit a fő felhasználói bázisuk megfogalmaz egy ilyen jellegű készülékkel kapcsolatban.

Bevezető, kialakítás

Nem tudom, hányszor kell még elmondani a t. strapatelefon gyártóknak, hogy a felhasználói szegmens mit vár el egy ilyen készüléktől. A CAT a legújabb modellje kapcsán komplett piackutatást végzett, az eredményeket persze bárki megmondhatta volna puszta logikai alapon, erre ők arra lyukadtak ki, hogy kell egy csinos strapatelefon. Jó, nem árt, ha az ing és a gatya mellett nem kell telefont is cserélni egy elegánsabb vacsora miatt, de nagyon nem ez a lényeg. Előbb talán a saját műfajukban illene megfelelő kínálatot teremteni.


[+]

Mert a CAT B26 még mindig nem az, amire a harminc pluszos, valamilyen terepen dolgozó (a statisztika alapján jobbára) férfiak vágynak. Elmondjuk még egyszer. 1.) Legyen mindenálló. Ezt a CAT mindig maradéktalanul teljesíti. A B26 kialakítása egyszerű, hagyományos nyomógombos; a 139 x 60 x 16 milliméteres, 150 grammos ház rendelkezik MIL-STD 810G hitelesítéssel (bírja az extrém hőkülönbségeket: -25°C és 55°C közötti hősokkot akár 4 órán keresztül, ellenáll a rázkódásnak, rezgésnek és sós párának is) és IP68-as védettséggel bír. A 3,5 milliméteres jack és a microUSB csatlakozó szigetelt, viszont bármilyen normál kialakítású kábellel működik, annyira nincs mélyen, hogy hosszított csatlakozófejre legyen szükség.


[+]

2.) Mivel a célcsoport jó eséllyel főleg a szabad ég alatt használja a készüléket, meg úgy egyébként is, a panel legyen látható hajnalhasadás után is. És itt kezdődnek a gondok. A CAT B26 2,4 hüvelykes, QVGA (240 x 320 pixel) kijelzője a lehető leggyengébb fajtából való. Ha nem egy adott, tökéletes szögben nézünk rá, a kontraszt rohamosan torzul, a színek a láthatatlanságig invertálódnak, a fényerő pedig a pislogástól is ingadozik. Ha erre még a nap is rásüt, teljesen esélytelenek vagyunk. A fényerőt állítani elvileg nem lehet, gyakorlatilag viszont igen, csak valamiért Kontrasztnak hívják.


[+]

3.) Legyen benne WiFi HotSpottal. Nyilván nem azért, mert ekkora kijelzőn óhajtunk netezni vagy videózni, de nem árt, ha egy kompetensebb eszközzel, mondjuk táblagéppel meg tudjuk osztani az internetet. De legyünk realisták. Még csak a net sem létszükséglet, persze akkor kelleni fog egy mobilnetre fogékony második eszköz is, de elég lenne, ha a hálózati stabilitás és a hívás hangminőségének érdekében legalább 3G képes lenne a készülék. A CAT B26 nem az. A készülék 850/900/1800/1900 MHz-es sávokon dolgozik.


[+]

Ennyi. Ezek lennének a legfontosabb kritériumok, ebből a kijelzőt hagyományos nyomógombos kivitel mellett nagyjából még egyetlen gyártónak sem sikerült olyan szintre fejleszteni, hogy megközelítőleg használható legyen, a 4G-hez meg rendre valami félig nyitott, legrosszabb esetben megerőszakolt Android rendszert adnak, ami a felhasználói élményt barmolja szét. Olyasmit már csak félve említünk meg, hogy (4.) a kamera minősége (ha már minden ilyen eszközre kényszeresen raknak egyet) üsse meg azt a szintet, hogy egy kapcsolási rajzot, termékkódot vagy anyagsérülést hitelt érdemlően meg lehessen örökíteni vele. Mert jelenleg jobban járunk, ha megkíséreljük lerajzolni.


[+]

A CAT B26 a fentiek közül a korrekt rendszert, illetve a hitelesített és remek kialakítást hozza, jól használható, egyszerű, numerikus fizikai billentyűzettel, kulturált méretben, jó fogásbiztonsággal, egy irtó nagy, de meglepően szerény képességű LED lámpával a felső élen. Az akkumulátorfedél levételéhez mellékelnek célszerszámot, a csavarokat viszont ne piszkáljuk. Az akku alá két normál SIM és egy microSD kártya mehet, a szokásos sárga dobozba pedig az 550 mA-es töltőfej mellé egy autós töltő is fért, amivel menet közben az 1500 mAh-s telepet tarthatjuk életben.

Hirdetés

Szoftver, funkciók, multimédia

A CAT nem rejtegeti, hogy mi került a bunkernek is beillő készüléktest belsejébe. A teljesen zárt, egyedi rendszer egy Spreadtrum SC6531F szetten fut 8 MB rendszermemória és 8 MB bővíthető belső térhely mellett. A belső tárhely önmagában 300 névjegy és 100 SMS tárolására alkalmas, egy maximum 32 GB-os memóriakártya nélkül egy fotót nem fogunk tudni lőni. Persze a képminőséget látva okkal merül fel a kérdés, hogy ez valójában baj-e. A hátlapra tettek egy 2 megapixeles, fix fókuszos valamit. Elvileg fotózásra való, az eredmények alapján én inkább nem mondok semmit, de őszintén nem értem, hogy ezt így minek.

Mozgóképet érzésre animgif műfajban készíthetünk maximum 352 x 288 pixel felbontásban 30 fps képkockasebességgel, ami szintén teljesen értelmetlen, de erős idegzetű olvasóinknak azért itt van. Jó, esik az eső, de lássuk be, ezen az se sokat segítene, ha Hawaiin lennénk. A hangzás viszont nem szörnyűséges, sőt egészen korrekt. Akár egy kis zenét is lehet hallgatni a multimédiás hangszórón keresztül, csak ne a hátlapra helyezett hangszóróval lefelé tegyük az asztalra a készüléket. A veszteségmentes formátumokkal nem boldogul, de fut a háttérben, az FM-rádió pedig fülhallgató nélkül is üzemel. Egyébként sem kaptunk a készülékhez.

[+]

A készülék kezelése és a rendszer egyébként teljesen rendben van. A háttérvilágítással is megtámogatott gombok értelemszerűek, a felső kettő mindig kontextuális, a D-Pad funkciói testreszabhatók, hosszú nyomásra pedig a jelzésnek megfelelően a felfelé gombbal kapcsolgathatjuk a zseblámpát. Némítani vagy rezgőre állítani a kettőskereszttel, hangerőt módosítani pedig minden felületen és alkalmazásban, beleértve a hívás közbeni hangerőt is, a D-Pad fel és le iránygombjával lehet. Zárolni a bal kontextuális gomb és a csillag kombinációjával tudunk, feloldani pedig ugyanígy.

[+]

A rendszer szög egyszerű, kifejezetten kényelmes és reszponzív. A főmenüben 3 x 4 ikont találunk, az utolsó pedig egy Parancsikon megnevezésű, ahová adott menüpontokat tehetünk ki a gyorsabb elérés érdekében. Például a Bluetooth beállításokat, hogy ne kellejen minden alkalommal a beállításokban turkálni. Ez okos megoldás. Egyébként minden egy zárt rendszernek megfelelően jelenik meg és működik. Csak a legszükségesebb funkciók kerültek a kínálatba, de még játékok sincsenek.

[+]

Az alkalmazások menüpontban találunk alapműveleteket ismerő számológépet, nem grafikus felületű világórát, mértékegység-váltót, ami csak hosszúságot és tömeget tud váltani, abból is csak kilogrammot fontra vagy unciára, illetve kilométert mérföldre, métert pedig yardra, lábra vagy hüvelykre. Van stopper, e-könyv olvasó (erről vajon mikor szoknak le?), zenelejátszó, videólejátszó és hangrögzítő. A naptárt, az emlékeztetőt és a fájlkezelőt az Eszközökben kell keresni, az ébresztőnek pedig külön ikonja van. Jegyzetelni az emlékeztetőbe tudunk.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció is rövid és szerény lesz. A készülék mindkét normál SIM kártyával 850/900/1800/1900 MHz sávokon dolgozik és van egy 2.1-es verziószámú Bluetooth. A hívásátirányítás, várakoztatás és tiltás opció, a hívás közbeni hangerő kifejezetten magas, viszont maximumon már torzít kicsit. Engem kifogástalanul hallottak a másik oldalon, a beszélgetéssel alapvetően nálam sem volt baj, de a szokásos alacsony bitrátás, robotos hangzás azért nem kellemes hosszútávon. A csengés hangereje cserébe a holtakat is felveri.


[+]

Az üzemidőről szokás szerint nehezen tudunk empirikus tapasztalatok alapján nyilatkozni, mert ezek a holmik alig merülnek, 13 órát pedig mégsem lehetünk vonalban, hogy kiderüljön, precízek voltak-e a gyártó számításai, amikor több mint fél nap társalgási lehetőséget és 18 nap készenlétet ígért. Mindenesetre az 1500 mAh-s telepet nem csak az 550 mA-es hálózati töltőfejjel tarthatjuk életben, hanem a készülékhez mellékelt autós töltővel is. Ez kifejezetten figyelmes és praktikus kiegészítő, ha már fülhallgató nem jár.

Értékelés: CAT B26
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 2 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 0 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 8 pont
Adatkommunikációs képességek 2 pont
Multimédia
Vizuális 1 pont
Audio 5 pont
Egyebek
Üzemidő 10 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A CAT B26-tal megint ugyanaz az a probléma, ami nagyjából az összes ilyen modellel. A CAT legalább fel tud mutatni egy értelemszerű, működő, felhasználóbarát felületet. Nincsenek benne ostobaságok, leszámítva talán az e-könyv olvasót, ami legalább egy PDF fájlt beolvasna, de nyilván nem. A kialakítás szokás szerint példás, minden létező hitelesítéssel alátámasztva a mindenálló kivitelt, ami még a sós vizet is bírja, és emelett persze korrektül néz ki, ami klassz, de megint egy olyan dolog, ami pont mindegy lenne a felhasználók számára mindaddig, amíg mondjuk nem Hello Kitty-s. A kijelző viszont a gyenge minőségű TFT panelek között is csapnivaló kategória, képalkotásra teljes mértékben alkalmatlan, de még arra is, hogy esetleg egy kompetensebb eszköz számára adatkapcsolatot biztosítson. Fizikailag jól kezelhető, kellően hangos és telefonálni a dobozos hangzást is figyelembe véve azért teljesen jól lehet vele. De csak 2G hálózaton, aminek a minősége elég sok helyen véleményes. 20 ezer forintért legalább jár egy autós töltő és a két év cseregarancia, ami törésre és beázásra is vonatkozik, már amennyiben a sérülést nem az okozta, hogy a hecc kedvéért átmentünk rajta egy Land Roverrel. Feltesszük, egyértelmű, hogy a CAT B26 ebben a formában nem tetszett, de megragadjuk az alkalmat, hogy elmondjuk újra: korrekt kijelző, kimagasló hangerő- és minőség, HotSpot, nagyon zárójelben egy használható kamera. Nagyjából ennyi kéne ebben a műfajban.

AliceWake


(x) Caterpillar mobiltelefonok az ALZA-n

Specifikáció

CAT B26
CAT B26 Általános
Technológia GSM
Méret 139 x 60 x 16 milliméter
Tömeg 150 gramm
Színvariációk fekete
SIM-foglalat 2x sztenderd SIM (mini)
Kijelző
Kijelző átlója 2,4 hüvelyk
Kijelző felbontása 240 x 320 pixel (167 ppi)
Kijelző típusa TFT
Színárnyalatok száma 262 ezer
Hardver
SoC típusa Spreadtrum SC6531F
RAM mérete 8 MB
Memória
Telefonkönyv kapacitása 300
SMS memória 100
Belső tárhely 8 MB
Memória bővíthetősége microSD (max. 32 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
LTE nincs
IrDA / Bluetooth nincs / van (2.1)
WiFi nincs
USB microUSB
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő nincs
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel nincs
Szoftverek
Platform zárt rendszer
WAP / HTML böngésző nincs / nincs
E-mail kliens nincs
Játékok nincsenek
Valutakonverter nincs
Mértékegység váltó van
Extra szoftverek Számológép, stopper, e-book olvasó, naptár, emlékeztető, világóra, jegyzetek, képmegjelenyítő, videólejátszó, zenelejátszó, hangrögzítő
Multimédia
Fő kamera 2 megapixel, fix fókusz
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel 288 x 352
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van (beépített antenna)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1500 mAh-s Li-Ion
Készenléti idő 18 nap
Beszélgetési idő 13 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, IP68, MIL-STD 810G, LED zseblámpa, autós töltő

Azóta történt

 • CAT S52 - ne strapáld magad!

  A kulcsszavak adottak: IP68, törésteszt és különféle MIL-STD-810G futamok teljesítése. Ám erre a HD kijelzős, lomha CAT-ra olyan árcédulát sütöttek, hogy megpirult, mint macska a forró bádogtetőn.

 • Bemutatkozott a CAT S62 Pro

  Továbbfejlesztett FLIR hőkamerával és fokozott strapabírósággal folytatódik a gyártó csúcs-szériája.

Előzmények

 • Hagyományos strapamobilt mutatott be a CAT

  A ma bemutatott, nyomógombos, GSM képes CAT B26 megszólalásig hasonlít a minimálisan okosított 4G-s B35-re, csak egyszerűbb.

 • CAT B35 - nézőpont kérdése

  A CAT-nek majdnem összejött a B35-tel, amit úgy elvárnánk egy hagyományos kialakítású, nyomógombos strapatelefontól, ráadásul korrekt áron. Már csak egy patent kijelzőt és igazi kamerát szeretnénk.

 • Caterpillar B25 - lánctalpas mobil

  A munkagépeiről híres márka ezúttal a mobiltelefonok között próbál szerencsét, persze mi mással, mint egy strapatelefonnal.

Hirdetés