Blu R2 - nem az a droid, amit keresnek

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: AliceWake | 2018-01-11 15:30

A Blu alsó-középkategóriás mobilja a legtöbb szempontból középszerű, nem kifejezetten rossz, de az árkategóriában van jobb ajánlat a piacon.

Bevezető, tartozékok

Egyre több készülék kerül hivatalos magyarországi forgalmazásba az Egyesült Államokban valamiért igen népszerű, amerikai gyártótól. A Blu hangsúlyozottan alsó, maximum alsó-középkategóriás készülékekkel támad a független mobilpiacon, beleértve egy halom eltérő profilú nyomógombos featurephone-t is, amelyek a visszafogott extrák ellenére is jobbára csak telefonálásra alkalmasak. A Blu Z3 Music például pont ilyen volt, szinte filléres kategória, zenét hallgatni természetesen nem alkalmas, cserébe kétkártyás és az FM rádió működik önerőből. Ultramobil rádiónak egész klassz volt. A Blu sikerének, vagy legalábbis stabil létezésének valószínűleg az amerikai székhely és tervezés az alapja.


[+]

A készülékek nem kifejezetten jók, cserébe nagyon olcsóak és szükségképpen megfelelnek a szigorúbb adatbiztonsági előírásoknak, amelyeket az európai piac is elvár. Mellesleg teljes joggal. A konkurenciát ebben az árszegmensben értelemszerűen a másodvonalbeli kínai gyártók jelentik, akik viszont több okból sem jelentenek valós veszélyt a Blu-ra, a Xiaomival ellenben már nehezen küzd meg. A Blu R2 45 ezer forintért két éves hardvert kínál, szerény megjelenítőt, rengeteg kávát, érdektelen formatervet, gyenge multimédiás képességeket és a 3 GB operatív memória ellenére visszafogott felhasználói élményt. Összességében egyébként nem lenne olyan rossz, csak 2017 nyarán is (amikor megjelent) már viszonylag kellemetlen az MT6737, a kamera vacak, a Redmi Note 5A, vagy a Meizu M5 pedig en bloc jobb, ráadásul előbbi lényegesen olcsóbb is.


[+]

A csomagolás egészen csinos, a kék és az arany dominál, csak nehéz úgy kinyitni, hogy ne tegyünk minimális kárt a dobozban, de kis tapintattal azért visszazárható és használható marad komolyabb esztétikai károsodás nélkül. A készülék a felnyitható térelválasztó kartonon pihen, alatta pedig nem csak egy 1,5 amperes – mellesleg itthon csak adapterrel használható – töltőfejet és microUSB kábelt találunk, hanem egy ízlésesen csomagolt, Blu márkájú kijelzővédő fóliát és egy minőségi, áttetsző szilikon tokot is. A dokumentáció minimális, az akkumulátor pedig a levehető hátlap ellenére végérvényesen a készülékbe szerelve érkezik.

Külső, kijelző

A formaterv inkább jellegtelen, de semmiképpen nem csúnya vagy elhibázott, az anyaghasználat és összeszerelési minőség pedig kifejezetten meggyőző. A Blu R2 150,3 x 74,3 x 9,6 milliméteres dimenzióival már elég termetes, a teljes fém kialakításnak köszönhetően pedig viszonylag nehéz is, konkrétan 156 gramm. Ebbe viszont mindössze egy 5,2 hüvelykes megjelenítőt sikerült szerelni, ami a trendeket ebben a kategóriában figyelmen kívül is hagyva, igen kedvezőtlen előlap-kijelző arányt eredményez. A 720 x 1280 pixel felbontású, 282 ppi pixelsűrűségű IPS panel betekintési szögei szűkösek, az inverzió és a színhőmérséklet torzulása jelentős, a széleken jellemző a fényszivárgás, a reszponzivitás nem mindig kielégítő.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Blu R2 Meizu M5 Xiaomi Redmi 4X Xiaomi Redmi Note 5A
Képátló 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 357 nit 412 nit 493 nit 466 nit
Fehér fényerő (min.) 13,8 nit 12 nit 1,1 nit 1,7 nit
Fekete fényerő 0,37 nit 0,44 nit 0,48 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 965:1 937:1 1026:1 1864:1
Színhőmérséklet 7557 K + kézi 7839 K + kézi 7506 K / 6778 K 7923 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az előlapon minden irányban hangsúlyos a holttér, felül viszont legalább egyedi a készségek elrendezése. A középpontban a 13 megapixeles szelfikamera kapott helyet, amelyet balról a kéttónusú, dupla LED segédfény, jobbról pedig a vertikális tájolású, megehetősen apró beszédmikrofon fog közre, utóbbi mellett jobbra pedig egy gombostűfejnyi RGB értesítési LED is bujkál. A navigációs gombok a majdnem egy centi széles alsó káva helyett a kijelző alsó, opcionálisan eltüntethető sávján keresendőek, és mint ilyen, sorrendjük tetszés szerint variálható.


[+]

A hátlap élekre futó, mellesleg eltávolítható a bal alsó sarokból indulva, bár az akkumulátort ennek ellenére is csak megcsodálni tudjuk, mert nem mozdítható, viszont hozzáférhetünk a két microSIM helyhez és a microSD foglalathoz, így a duál SIM funkciók akkor is elérhetők, ha bővíteni kívánjuk a belső tárhelyet. Az alsó élen csak beszédmikrofon található, a felső élen viszont a jack csatlakozó és a microUSB port osztozik. Balra nincs semmi, jobb oldalon viszont hagyományos elrendezésben esik kézre a koncentrikusan texturált bekapcsológomb és a szintén finoman recés hangerőszabályzók.


[+]

A multimédiás hangszóró az erősen ívelt, ezáltal egyébként kényelmes fogású hátlapra került. De ebből, mármint az ívekből kifolyólag kissé instabil a készülék asztalra helyezve. A hangszórót viszont a lehető legrosszabb helyre sikerült szerkeszteni, az eleve szerény maximum hangerő legalább feléről lemondhatunk. A márkajelzés a felső harmadba került, fölötte a kitűnő hatékonysággal üzemelő ujjlenyomat-olvasó esik kézre. A lomhaság valószínűleg nem a szenzor hibája, sokkal inkább a rendszeré. A 13 megapixeles hátlapi kamera szintén dupla, kéttónusú LED villanót kapott, ami a fémbe mart, fényes, fekete antennakilépés fölött helyezkedik el.

Hardver, szoftver

A hardver nem valami lelkesítő, még úgy sem, hogy a készülék tulajdonképpen tavaly júliusban mutatkozott be. A 28 nanométeren gyártott, négymagos MediaTek MT6737-es szett Cortex-A53-as magjai maximum 1,3 GHz-en képesek dolgozni, amelyhez legalább megfelelő mennyiségű, 3 GB operatív memóriát dobtak, ezzel együtt a rendszer teljesítménye igen visszafogott, akadozni vagy fagyni ugyan nem szokott, de van egy átlagtempója, ami viszonylag szerény, de stabil és akklimatizálódás után egészen kényelmesen használható. Melegedés viszont határozottan érzékelhető. Azzal együtt, hogy a gyári Android 7.0-hoz nem nagyon piszkáltak hozzá. Viszont a biztonsági csomaghoz sem, ami továbbra is tavaly szeptemberi.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Blu R2 Xiaomi Redmi 4X Meizu M5 Xiaomi Redmi Note 5A
Rendszerchip MediaTek MT6737 Snapdragon 435 MediaTek MT6750 Snapdragon 425
AnTuTu Benchmark 6.x 29622 pont 43812 pont 40898 pont 36438 pont
Vellamo Browser 644 pont 2393 pont 2079 pont 1993 pont
Vellamo Metal 922 pont 1273 pont 1071 pont 1193 pont
Geekbench 4 (single/multi) 569 / 1547 pont 678 / 2086 pont 598 / 2174 pont 679 / 1892 pont
GFXBench Man. onscreen 4,8 fps 14 fps 10 fps 5,7 fps
GFXBench Man. offscreen 2,2 fps 7,1 fps 5,2 fps 2,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 11 fps 26 fps 21 fps 14 fps
GFXBench T-Rex offscreen 6 fps 16 fps 13 fps 7,7 fps


[+]

A készülék elérhető 2/16 GB-os memóriakiosztással is, szerencsére nálunk a 3/32-es megoldás érhető el. Mármint mi azt kaptuk tesztre, és a viszonteladó is csak ezt a modellt forgalmazza. Szoftveresen nincsenek meglepetések, nagyjából gyári Androiddal találkozunk, az alkalmazáskínálatot a Google követte el, kivéve, hogy van Opera böngésző és Amazon szoftvercsomag, ami az online áruház alkalmazásából és az Amazon Prime Videó appból áll. Plusz, az Empire: Four Kingdoms című játék teljes verzióban került telepítésre. Az alkalmazások java viszont támogatja a natív osztott képernyős módot, noha kihasználni ilyen erőforrások és kijelzőméret mellett nem igazán tudjuk.


[+]

A felületek a megszokottak, az értesítő sáv kétfázisú, a gyorskapcsoló panel java a második ütemben kerül elő, amelynek tartalma és elrendezése testreszabható. Az akkumulátor töltöttségi értékének százalékos megjelenítéséhez nem kell a Kezelőfelület-hangolóban turkálni, az akkumulátor menüpontban simán bekapcsolható, igaz, pont ez az egyik menüpont, ami angol maradt az egyébként nyelvileg viszonylag tisztességesen lokalizált rendszerben. A zárolt képernyő nem tud extrákat, ahogy az ujjlenyomat-olvasó sem, kizárólag a készülék védelmének feloldására alkalmas. Egyébként gyors és pontos, igazán kézre esik, a tesztidőszak alatt egyszer sem hibázott. Valószínűleg egyébként sem szokása.


[+]

Az alkalmazásmenü világos témájú, vertikális elrendezésű és kizárólag ABC sorrendben hajlandó megjeleníteni az alkalmazásgyűjteményt, aminek része a Blu Help. Itt tudjuk regisztrálni az eszközt, illetve aktiválni a gyártói garanciát, ahol érdekes módon nekünk kell megadni a vásárlás dátumát, bármiféle igazoló okmány nélkül. Legalábbis addig nem kért semmit, amíg eljutottunk, mert valójában nem volt szándékunk saját részre regisztrálni az eszközt. A Next Radio pedig hivatalosan nem támogatott itthon, kizárólag az amerikai kontinens egyes országaiban és Dél-Koreában, úgyhogy marad a sima FM rádió funkció, ami kitűnően üzemel antennaként szolgáló vezetékes füles csatlakoztatását követően.


[+]

A beállításokban szintén nincs semmi érdekes, a virtuális navigációs sávon található vezérlőgombok sorrendjét variálhatjuk, illetve engedélyezhetjük, hogy elrejthető legyen. Visszavarázsolni ezúttal is felfelé simítva tudjuk. A megjelenítésben tudunk igazítani kicsit a színhőmérsékleten, illetve ott a MiraVision, de a bekapcsológomb extra funkcióját is itt érdemes keresni. Kétszeri megnyomásra bármilyen felületről, beleértve a zárolt képernyőt is, azonnal és egészen gyorsan indítja a kamerát. Ez minden, amit a Blu alapszinten biztosít.

Multimédia

A két, mármint az elő- és a hátlapi kameramodul alaptulajdonságai megegyeznek, mindkettő f/2 apertúrájú, 13 megapixeles felbontású, mindkét oldalon van kéttónusú LED segédfény, viszont csak a főkamera dolgozik autofókusszal, szelfiknél be kell érnünk a fix fókusz képességeivel. A szoftver csak a felületben egyedi, a lehetőségek viszont szűkösek. Professzionális mód nincs, a hét fokozatú automata, vagy manuális szépítéskor a HDR-ről is le kell mondanunk, nem mintha egyébként olyan jól működne, ahogy a panoráma esetében is. A további beállítások gyári lehetőségeket kínálnak, vannak filterek, a fehéregyensúly sémák szerint választható, az expozíció +/-3 tartományban korrigálható, a 13 megapixeles felbontás viszont 4:3 illetve 16:9-es képarány mellett is opció.


[+]

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

A kameraképességek roppant gyengék, a fókusz bizonytalan és meglehetősen lassú is, este pedig nem nagyon érdemes számolni vele. A végeredmény azért nem tragédia, végül is felismerhető, hogy nagyjából mi a lényeg. Mármint nappal. A színek meglepően fakók, a vonalélesség viszont nem rossz, csak a fókuszponton kívül , főleg a széleken igen erős a lencsetorzítás. A kvázi makró felvételekre elegendő részlet jut, ezzel együtt zaj is, viszont az alulexponálás minden esetben jellemző, amin a manuálisan aktiválható HDR nem igazán segít. Egyrészt nehéz hosszú másodperceken keresztül stabilan tartani a telefont, másrészt a színek még telítetlenebbé és szürkésebbé válnak azon túl, hogy itt meg túlkompenzál az expozíció.


[+]

Ha alapértelmezett beállítások mellett ilyen videót kapunk, akkor ne lepődjünk meg, ennyire nem rossz, csak a videó minősége valamiért ab start közepes, ami 320 x 480-es felbontást jelent számszerűleg. Ezt állítsuk át finomra, és ilyen, maximum HD videót kapunk. A fókusz itt komolyan problémás, ha véletlenszerűen sikerül is utolérnie magát, a kép rendkívül zajos, fakó és elmosott. Videózásra nem igazán alkalmas az eszköz. Lejátszani viszont egészen sok mindent hajlandó, az AVI formátumokkal nincs prolémája, a feliratokkal, AC3 hanggal és a hangsávokkal már igen. A maximum felbontás Full HD, a H265-ös kódolás viszont nem fog menni.


[+]

Zenelejátszásra a hangszínszabályzóval is felvértezett Google Play Music áll rendelkezésre, csak a multimédiás hangszóró nem kifejezetten alkalmas arra, hogy élvezeti értéket képviseljen. Asztalra helyezve lényegesen csökken az amúgy sem erős maximum hangerő, a hangzás üres és telítetlen, a hangszínszabályzó pedig tovább csökkenti a decibeleket. A magasak felülreprezentáltak, a mély tartomány nem értelmezhető, viszont tiszta és nem recseg. Fülessel egészen kellemes, részletesebb, egész dinamikus, a mélyek és a tér elég mesterséges, de így pont hallgatható, ha nincsenek kifinomult igényeink. Ahogy az FM-rásdió is. Sajnos itthon nem támogatott, így keresni sem fog automatikusan, nekünk kell beírni az állomás hullámhosszát, amit hallgatni szeretnénk.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Adatkommunikációs szempontból is alapszintű a felhozatal, viszont a kártyáknak dedikált foglalat áll rendelkezésre, ami számszakilag két darab microSIM kártyát jelent, egyenként Cat.4-es LTE szabványon, viszont a hazai 800 MHz-es frekvencián is, tehát van B20 és egy maximum 64 GB-os microSD kártya számára kialakított helyet. A készülék dual standby rendszerben üzemel, azaz egyszerre két kártyával is a hálózaton lehet lógni, hívás esetében a másik SIM viszont lekapcsolódik. NFC, OTG, infra nincs (míg az árszinten nem egy konkurens ezekkel azért rendelkezik), a WiFi Directet nem tud, de 802.11b/g/n szabványon kapcsolódik és képes HotSpotot létrehozni, míg a Bluetooth 4.0-s verziószám mellett az A2DP protokollt ismeri. A GPS-t csak a földi hálózatok és routerek jelei segítik, a GLONASS, a BeiDou és a Galileo műholdjai nem elérhetők. A hívás hangminősége elég gyenge, probléma konkrétan nem volt vele, csak a jó, az nem ilyen. A maximum hangerő sovány, az audiomegjelenítés pedig kissé alacsony költségvetésűnek érződik. Szenzorok közül a hőmérséklet- és nyomásérzékelő, valamint a giroszenzor hiányzik.


[+]

Az üzemidő annak ellenére nem valami meggyőző, hogy a kijelző felbontása és mérete, valamint a teljesítmény sem indokolja egy 3000 mAh-s telep mellett; feltehetően a lapkakészlet (gyártás)technológiai korlátaiba ütközünk. A gyárilag mellékelt, földeletlen A szabványú töltőfej 1,5 Ampert tud, ehhez szükségünk lesz egy adapterre, ha a haza szabványnak megfelelő aljzatban kívánjuk használni. Gyorstöltés nincs, viszont a normál tempó is egészen fürgének érződik. 150 nites fényerő körül nagyjából 6 órát mozizhatunk, míg böngészni ugyanilyen fénybeállítások mellett maximum 7 órát lehetséges. Ez azért viszonylag sovány teljesítmény.

Értékelés: Blu R2
Külső
Ergonómia 6 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Blu alsó-középkategóriás mobilja összességében nem rossz, stabil, egyszerű, funkcionális, noha gyorsank például nem neveznénk, a feladatvégzés tempója állandó és fennakadásoktól mentes. Maradva a pozitívumoknál, az ujjlenyomat-olvasó remekül, tévedés és késlekedés nélkül működik, viszont egyfunkciós. A fülhallgatóra kijutó hangminőség egészen vállalható, de minimum hallgatható, a multimédiás hangszóró használata viszont ellenjavallott. A kameraképességek viszonylag gyászosak, a megjelenítő igen szerény, a rendszersebesség visszafogott, de megszokható. A levehető hátlap ellenére az akkumulátor nem cserélhető garanciavesztés terhe nélkül, viszont eleve nem túl vastag a teljesítménye, noha a kapacitás ezt nem feltétlenül indokolná. A Blu R2 nem önmagában nem jó, hanem a lényegesen gazdagabban felszerelt, jobb megjelenítővel és a kedvezőbb előlap-kijelző arány miatt kompaktabb és összességében kiforrottabb konkurenciával szemben marad alul 45 ezer forintért, cserébe úgymond nem kínai. A költséghatékony mobilok körében pusztán azért nem üti meg a szintet, mert a Xiaomi és a Meizu kínálatában bőven akad alternatíva, amelyek sok esetben lényegesen olcsóbban kínálnak többet, mint a Blu R2-es modellje. Egyébként nagy baj nincsen vele, de hardveresen, kialakításban. hangminőségben és felszereltségben is van jobb ötletünk (Xiaomi Redmi 4A, Redmi Note 5A, Redmi 4X, Meizu M5) 45 ezer forint alatt. Is. Cserébe a Blu amerikai állampolgársággal és útlevéllel rendelkezik.

AliceWake

A tesztkészüléket a Speedshop küldte el nekünk, vásárláshoz kérem kattintson ide!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Blu R2
Blu R2 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 150,3 x 74,3 x 9,6 milliméter
Tömeg 156 gramm
Színvariációk arany, ezüst, fekete, rozéarany
SIM-foglalat 2x microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (282 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6737
Processzor típusa 1,3 GHz-es, négymagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T720
RAM mérete 3 GB (és 2/16 GB)
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 32 GB (kb. 25 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD maximum 64 GB
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11b/g/n, HotSpot
USB microUSB 2.0 (MTP)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS van (A-GPS)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.0 (Nougat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok Empire
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Amazon, Blu Help, Empire, Next Radio, Opera, Amazon Prime Video, Vészhelyzeti figyelmeztető
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, f/2, autofókusz, kéttónusú LED villanó
Másodlagos kamera 13 megapixel, f/2 kéttónusú LED villanó
Videófelvétel 1080p@30fps
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 3000 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő 10 nap (3G)
Beszélgetési idő 16 óra (3G)
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, fény- és közelségszenzor, gyorsulásmérő, tájoló, hang- és mágneses szenzor, ujjlenyomat-olvasó