2019. január 18., péntek

Gyorskeresés

Bemutatkozott az iOS 12

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A WWDC nyitóeseménye idén is San Joséban zajlik, a Tim Cook által vezetett bemutatón új iPhone nem jött, helyette egy gyorsabb, stabilabb és néhány új funkcióval bővült iOS-ről rántották le a leplet.

Hirdetés

Szokásos menetrend szerint kerül megrendezésre az Apple nyáreleji, nemzetközi fejlesztői konferenciája, a WWDC rövidítés a WorldWide Developer Conference kifejezésre utal. A helyszín némi kihagyás után tavaly lett ismét San Jose, ezúttal is oda szóltak a meghívók, és természetesen az online stream sem maradt el.


[+]

A kötelező körök és a mókás megnyitóvideó után Tim Cook lépett a színpadra, és a számokkal kezdte: 77 országból jelentek meg fejlesztők a rendezvényen, egyébként összesen 20 millió Apple fejlesztő van a világon, akik együttesen már 100 milliárd dollárt kerestek a jövő hónapban 10 éves App Store-ból (ne felejtsük, az alkalmazásbolt még nem a legelső iPhone-nal együtt startolt).

A régi eszközök sem esnek le a támogatási listáról
A régi eszközök sem esnek le a támogatási listáról [+]

Az iOS 12-vel kezdték az érdemi bemutatót, természetesen ez is ingyenes frissítés lesz a kompatibilis eszközökön. Hogy mik a kompatibilis eszközök? Minden, ami iOS 11-zel fut, tehát egyelőre még az iPhone 5S, az iPad mini 2, az iPad Air és a hatodik generációs iPod Touch sem esik le a gyártó térképéről. A frissítés egyébként a teljesítményre lesz áldásos hatással, akár 40%-kal gyorsabban elinduló alkalmazásokat, 50%-kal hamarabb előkerülő billentyűzetet és 70%-kal gyorsabban felugró kameraszoftvert hoz az optimalizálási csomag. A teljesítmény javulásán kívül az AR, azaz kiterjesztett valóság integrálásán van a hangsúly, ezt egyből egy példával illusztrálták.


[+]

Az egyik új alkalmazás az AR-t használó Measure, amit értelemszerűen mérések elvégzésére lehet használni, magától ismeri fel a szögletes alakzatokat és mutatja azok méreteit. Az ARKit 2-nek köszönhetően egy-egy bemutatót vagy játékot mostantól valódi, több felhasználós módban is élvezhetünk, ez a multiplayerezés felé is új dimenziókat nyithat. Marin Sandres illusztrálta a LEGO fejlesztőinek próbálkozását ebben a témában. Kimondottan meggyőzően nézett ki a demo, de egyelőre még várni kell rá, idén kerül be az App Store kínálatába.


[+]

Frissül a Fotók szoftver is, a továbbfejlesztett belső keresőnek köszönhetően a kategóriák és helyek szerinti válogatás még egyszerűbb lesz, és élő javaslatokkal tennék könnyebbé a használatát, For You füllel. A program automatikusan fel fogja ajánlani, hogy a kép azonosított szereplőivel megosszuk az adott fotót. A Siri nevű hangasszisztens magyar támogatásáról még mindig nincs információ, viszont évről évre megpróbálják okosabbá tenni. A Tile nevű kulcskeresős ökoszisztémával például összeházasították, így ha ijedtségünkben azt mondjuk neki, hogy elvesztettük a kulcsunkat, azonnal tud segíteni a megtalálásában. Ez természetesen csak egy egyszerű példa volt, a lényeg, hogy az alkalmazásfejlesztők is tudják majd a saját leggyorsabb funkcióikat egy-egy Siri-parancshoz kötni.


[+]

Nem csak szélesebb körű funkcionalitást, hanem proaktívabb viselkedést is remélhetünk Siritől, várhatóan magától fog majd javasolni információkat, illetve értesít minket a leginkább várt újdonságokról. Új funkciókat kap a hírek, a hangrögzítő, illetve a könyvolvasó, nem mellesleg pedig a gyári tőzsdés alkalmazás végre iPadeken is megjelenik! A CarPlay mostantól több navigációs appot támogat, a virtuális autókijelzőn már a Waze ikonja is felbukkant. Az iOS-ben lévő DND (ne zavarjanak mód) be- és kikapcsolási ideje szabályozható lesz, az értesítések pedig erre az időszakra teljesen eltüntethetők.


[+]

A Screentime funkció megmutatja, mennyi időt töltünk a különböző alkalmazásainkban, és akár időlimiteket is állíthatunk magunknak. Ezeket az eltöltött időket össze lehet szinkronizálni iPhone és iPad eszközünk között – ennek természetesen csak így lehet értelme.


[+]

Ki ne várta volna az új animojikat? Nyelvfelismeréssel, és vadonatúj karakterekkel (szellem, koala) bővült a vitatott értelmű funkció, nem utolsó sorban pedig megalkothatjuk saját, emberi Memoji karakterünket is a rendszerben, különböző nemekkel, hajszínekkel és kiegészítőkkel. A virtuális fejünk mellé akár állatokat is rendelhetünk, és azonnal iMessage-üzenetként is elküldhetjük a végeredményt.


[+]

Ezeknél egy fokkal hasznosabb a csoportos FaceTime, mostantól akár 32 ember tud videochatelni. iMessage-en keresztül lehet csatlakozni a sokfős beszélgetésekhez. Az éppen beszélő ember képe lesz a legnagyobb a képen, így elkerülhető a zűrzavar, és egy mobilképernyőn is élvezhető lesz a beszélgetés vizuális anyaga. Ez az utolsó volt talán a legkomolyabb horderejű, egyszersmind legnagyobb tapsot kapott újdonság, amit azonnal prezentáltak is. A frissítések megkezdéséről egyelőre még béta szinten sem beszéltek, de a szokásos menetrend szerint a szeptemberi iPhone-bemutatókkal együtt jöhet az első végleges verzió.

szentkuti11

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.