Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

Szoftver

A két új iPhone-nal egy időben debütált a rajtuk futó operációs rendszer, az iOS 8-as verziója is. Míg a 7-esre való frissítés jellemzően grafikai változásokat hozott, most sokkal több funkcionális újítás került bele a rendszerbe, ezekről már ki is került egy részletes anyag. Éppen ezért ebben a tesztben csak a fontosabb változásokat szedjük össze.

Apple iPhone 6 Plus menü Apple iPhone 6 Plus beállítások

Ilyen változás a már említett, egy kezes használatot lehetővé tevő trükk, amint a Touch ID-val felszerelt gomb kétszeri megérintésével csalhatunk elő. De a Touch ID más szempontból is érdekes, az továbbra sem kérdés, hogy az ujjlenyomat-érzékelő megoldás a piacon levő legkényelmesebb és legpontosabb ilyen funkció, ám eddig ehhez a modulhoz az Apple nem engedett fejlesztői hozzáférést. Most viszont megnyílt ez a lehetőség, hamarosan tele lesz az alkalmazásbolt erre épülő külsős megoldásokkal, jó példa erre a 1Password, ami webes űrlapokon tölti ki helyettünk a felhasználói nevet és a jelszót, ha azt érzékeli, hogy jó ujjlenyomatot kapott.

Apple iPhone 6 Plus értesítési függöny Apple iPhone 6 Plus vezérlőpult

Remélhetőleg hasonló utat jár majd be az NFC chip is, legalábbis fejlesztői szempontból. Régi elvárás volt, hogy ez a szabvány az iPhone-ban is megjelenjen, most megtörtént, de az Apple keményen korlátozza azt, hogy mire lehet használni. Egyelőre kizárólag az Apple Pay fizetési megoldás fér hozzá az NFC-hez, a cég ugyanis magánál tartja azt a privilégiumot, hogy az iPhone-nal tranzakciót bonyolító felhasználók rajtuk keresztül tudjanak fizetni. Ez egyébként érzékenyen érintheti többek közt a PayPalt is, ugyanakkor az Apple már a világ legnagyobb kártyakibocsátóival megegyezett, a MasterCard és a VISA tulajdonosok fogják tudni használni a rendszert, amelynek kétségtelenül az a legnagyobb előnye, hogy ez az egész össze van kötve az ujjlenyomat-olvasóval, azaz a tranzakciók elindításához mindenképp szükség lesz a felhasználó ujjára. Ez pedig remélhetőleg az esetek zömében még testének szerves részét képezi.

Apple iPhone 6 Plus újságos Apple iPhone 6 Plus navigáció

Az Apple Pay elfogadóhelyek száma dinamikusan nő, most a gyártó szerint 200 ezer helyen lehet így az NFC-t használva fizetni, illetve weboldalakon is megjelenhet egy gomb, hogy így rendezi valaki a vásárlást, egy klikk, egy ujjlenyomat, kész is. Nem sokat változott a felülről lerántható értesítési függöny, bár az előrelépés, hogy a fejlesztők ide is készíthetnek beépülő modulokat (kvázi widgeteket). Alulról is a szokott módon ugrik fel a vezérlőpult, itt inkább grafikai kozmetikázásnak lehetünk tanúi.

Apple iPhone 6 Plus diktálás Apple iPhone 6 Plus egészség

Főleg nekünk, magyaroknak fontos, hogy a beviteli lehetőség száma több fronton is bővült. Egyrészt az iOS 8-ban már nem kell ragaszkodnunk a gyári billentyűzethez, ez lecserélhető külsős megoldásra. Az iPhone 6 Plus esetén a nagy kijelző miatt vízszintesen tartva a telefont azonban az alap gombsor is igen jól sikerült, mivel volt hely, ezért kurzormozgató gombokat és szövegformázási opciókat is kapunk. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy az iOS 8 már felismeri a magyar beszédet, tehát simán lehet neki emailt, SMS-t, emlékeztetőt diktálni. Próbáink során volt olyan hatékony, mint a Google megoldása, sőt. De azért persze téved ez is, majd biztos lesz egy sereg meme (mém), ahol idétlenségeket posztolnak majd ennek következtében tréfás kedvű júzerek.

Apple iPhone 6 Plus album Apple iPhone 6 Plus képmódosítás

A szoftveres felhozatal egyébként a szokásos, bár egy picit mindenbe belenyúltak. Az időjárási infókat ezúttal a The Weather Channel biztosítja, a részvényes app a szokásos, a naptár kiválóan működik, az email kliens pedig pár új funkcióval gazdagodott. Fektetett nézetben osztott képernyőt kapunk, balra a levelek listája, jobbra az aktuális mail tartalma látszik. Ha írunk, de közben más dolgunk akad, akkor a piszkozatot egy laza mozdulattal leküldhetjük egyfajta tálcára és onnan később visszarántható. Az Újságos app egyre több magyar nyelvű kiadvánnyal is szolgál, a Game Center maradt a régi.

Apple iPhone 6 Plus üzenetek Apple iPhone 6 Plus iránytű

Az Egészség ikon alatt irgalmatlan mennyiségű adat vihető fel, a klasszikus fitnesz funkcióktól kezdve a táplálkozási szokásokon át a gyógyszerallergia és a vércsoport is megadható, ezeket igény esetén a telefon a készenléti képernyőre is kirakja, amivel életet is menthet, ha egy nem várt esemény során a mentősnek van annyi lélekjelenléte, hogy ezekre rálessen. Akad diktafon, iránytű, számológép, a zseblámpát a lentről előhúzható felületen kapcsolhatjuk be, ha pedig irodai programcsomagra van szükségünk, akkor azt díjmentesen letölthetjük az App Store-ból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés