Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

Hardver

Az aktuális iPhone általában nem akar nyers hardverben az androidos csúcsgépek fölé kerekedni, nincs is rá szüksége. Persze van egy olyan réteg, amely azért örül, ha tudja, hogy mégis mi hajtja a gépét, de ezügyben az Apple meglehetősen szűkszavú, annyit azért még ők is tudnak, hogy nem feltétlenül érdemes órajelekkel és magokkal dobálózni akkor, amikor sokan csak azt látják, hogy minél több mag és minél magasabb frekvencia a királyság. Azt már most tudni lehet, hogy az operatív memória, a RAM mérete csupán 1 GB, aminél számos konkurens cég zászlóshajójában háromszor ennyit is találhatunk.

Ugyanakkor viszont a jelek szerint ennél nem is kell több. Az Apple ebből a szempontból könnyű helyzetben van, csak pár eszközre kell optimalizálnia egy olyan hardvert, amit alapvetően ők specifikáltak és a szoftvert is ők írják, ennek megfelelően nagyon ügyesen bánik az erőforrásokkal a készülék. A RAM alapvetően ahhoz kell, hogy az egyszerre futó programok és feladatok között gyorsan lehessen ugrálni és ne zárogassa be ezeket a szoftver lépten-nyomon. Mi hét böngészőlapot nyitottunk meg, aztán erre ráküldtünk még egy-két appot, de ez egyáltalán nem okozott gondot a gépnek.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

A hardver másik fontos ismérve az ereje. Mindkét iPhone 6-ban elvileg ugyanaz a hardver dorombol, bár az Apple pont nem szeret a részletekbe bocsátkozni, annyit azonban lehet tudni, hogy az A8-as chip kétmagos, magonként 1,4 GHz-en tud ketyegni, 64 bites architektúrát használ, a gyártó szerint 25%-kal gyorsabb elődjénél, miközben kevesebbet fogyaszt. A GPU-ról azt állítják, hogy 50%-kal erősebb, de arról nincs egzakt információ, hogy ki gyártja. Mindenesetre számos neves oldalon lefuttattak számos tesztet, amelyekből az látszik, hogy bár az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus valóban erősebb, de az eltérés a korábbi generációhoz képest nem annyira jelentős, amennyivel növekedett a grafikus teljesítmény, azt általában fel is emészti a nagyobb felbontású kijelző képpontjainak mozgatása. No, nem mintha ezzel bármi baj lenne, az új iPhone-ok így is gördülékenység szempontjából az élmezőnybe tartoznak, jóllehet ha valaki nagyon szőrszálhasogató, akkor azért észrevehet egészen apró döccenéseket itt-ott, illetve azért találtunk olyan játékot, aminél látszott, hogy az iPhone-t is izzadásra készteti, de ennek sok esetben az is lehet az oka, hogy a fejlesztők még sem a felbontás, sem pedig az új, A8-as processzor kapcsán nem tudtak végezni az optimalizációval. Az iOS 8 ugyanis jelenleg a nem Full HD felbontásra tervezett appok grafikai megjelenítését egyszerűen felskálázza, ami szintén felemészthet némi számítási kapacitást.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 6 Plus LG G3 Xiaomi Mi-4 Samsung Galaxy Alpha
SunSpider 1.0.2 356 ms 935 ms 694 ms 455,2 ms
Geekbench 3 (single) 1532 pont 967 pont 1008 pont 939 pont
Geekbench 3 (multi) 2736 pont 2363 pont 3065 pont 3188 pont
GFXBench Manhattan onscreen 30,5 fps 6,9 fps 11,3 fps 25,2 fps
Manhattan offscreen 1080p 18,6 fps 9,8 fps 10,7 fps 13,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 53,1 fps 15,7 fps 27,7 fps 48,1 fps
T-Rex offscreen 1080p 44,5 fps 22,1 fps 27,1 fps 31,3 fps

Persze vannak olyan cross-platform sebességtesztek, amik alkalmasak arra, hogy hellyel-közzel összevessük a masina erejét más gépekkel, méregettünk mi is. Az iPhone 6-nak nincs oka szégyenkezni a népes mezőnyben. Nem csak a központi chipsetet cserélte le az új modellben a gyártó, hanem a különböző szenzorok jeleit feldolgozó egység is megújult, az M8-as processzor már a légnyomást is figyeli, ami elsősorban arra jó, hogy a magasságot meg lehessen határozni. Hogy egy teljesen triviális példával éljek, az iPhone 6 Plus fitnesz funkciói között már megtalálhatjuk a lépcsőzést is, mivel a készülék nem pusztán a mozgásokat és a rázkódásokat figyelve tud lépésszámot kalkulálni, hanem azt is észleli, ha közben magasabbra lépünk. Egy jól kitalált okosórával karöltve ez rögtön megteremti a fejlett fitnesz funkciók lehetőségét is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés