Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

Bevezető

Nem volt az olyan régen, amikor az iPhone kapcsán a bemutatón elhangzott, hogy az ideális méretű okostelefonos kijelző 3,5 inch. Vagy 4, ahogyan előrébb léptünk az időben. És ezekkel a kijelentésekkel sokszor egyet is lehetett érteni, ha egy kézzel, könnyedén szeretnék egy érintős eszközt kezelni, akkor igen, ez abszolút védhető. De aztán mégis úgy elrohant ezen tézis mellett a mobilkommunikációs iparág, hogy mára már szinte csak a legolcsóbb kütyük között találunk 4 hüvelykes, vagy annál kisebb képernyővel szerelt masinát, ami persze nem azt jelenti, hogy hirtelen mindenkinek a keze klasszisokkal nagyobb lett.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

Amikor a Samsung megteremtette a phablet kategóriát, szerintem nem csak mi néztük némi szkepticizmussal az első Note-ot. De hamar kiderült, hogy erre van igény, bennem akkor merült fel először, hogy a nagy kijelző mennyi mindenre lehet jó, amikor a kvázi feledésbe merült Draw Something játék során a “spenót” szó kapcsán egy olyan részletesen kidolgozott Popeye érkezett meg a 3,5 hüvelykes iPod Touchomra, amit lehetetlen lett volna reprodukálnom egy ilyen kicsi kijelzőn. És igen, aki küldte, az bizony egy Note-on alkotta meg ezt a fantasztikus művet.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

Azok a felhasználók, akik bevállalták, hogy bizonyos helyzetekben lemondanak az egykezes használat kényelméről, cserébe kaptak egy hatalmas kijelzőt, amin klasszisokkal nagyobb élmény volt netezni, játszani, fotókat nézegetni, és ezek a vásárlók nehezen tértek vissza a kisebb méretű telefonokhoz. Ráadásul ahogyan a technológia fejlődött, úgy lettek a kijelzők egyre nagyobbak, jobb felbontásúak, miközben a készülékek mérete is nőtt ugyan, de sokkal kisebb mértékben. Egyre vékonyabbak lettek a kávák, egyre karcsúbbak lettek maguk a készülékek, egyre jobban ki tudták tölteni az előlapot a kijelzők, s bár még a mai napig is van némi furcsaság abban, amikor valaki egy 6 inches telefont emel a fejéhez, megszoktuk ezt a képet és már nem mutogatunk ujjal ezekre a felhasználókra.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

Amikor pedig egy cég azt veszi észre, hogy pusztán azért veszít vásárlókat, mert ragaszkodik bizonyos korábbi elvekhez és igazságokhoz, akkor át kell ezeket gondolni. És az Apple átgondolta, mert ha valaki azért választ konkurens terméket, mert az nagyobb, akkor arra bizony az a válasz, hogy mi is csinálunk nagyobbat, hogy ezeket a vásárlókat megpróbáljuk visszaszerezni. Nyilván ha ezt egy évvel később lépik meg, akkor sincs óriási probléma, valószínűleg nem rengette meg volna a céget, ha egy továbbra is 4 hüvelykes iPhone 6 lép piacra, abból is el lehetett volna adni pár milliót, de most minden eddiginél nagyobb az esélye, hogy olyan vásárlókat is vissza tud csábítani az Apple, akik már nem szeretnének kisebb készüléket.

Az iPhone 6 Plus itthon még hivatalosan nem kapható, de nem maradunk ki természetesen mi sem a forgalmazásba bekerülő országok listájáról. Hozzánk az iPhoneSzervizBuda.hu juttatta el az új iPhone-okat, a nagyobbik modell picit érdekesebb, de az előreláthatólag 260 ezer forintos áron nyitó készülék kisebbik testvérére is sok szempontból igazak lesznek azok, amik a továbbiakban következnek.

Doboz, külső

A csomagolás visszafogott. A fólia lehántását követően a fehér doboz tetején levő enyhe domborítás jelzi a benne rejlő telefon méretét — de már maga a pakk is bőven nagyobb, mint amekkorába valaha iPhone csomagoltak. Ha a felső részt leemeljük, akkor rögtön magával a telefonnal találkozunk, a tartozékok pedig katonás rendben ülnek alatta. nincs meglepetés, egy töltőfejet, egy Lightning-kábelt és a szokásos headsetet kapjuk az iPhone 6 Plus mellé. Ami inkább érdekes, hogy a töltőfej 1 Ampert ad le, holott maga a készülék 2,1 Ampert is magába tud szippantani, de ennek kihasználásához mondjuk számítógépbe dughatjuk a kábelt, vagy egy iPad töltőfejét használhatjuk.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

Igen, az iPhone 6 Plus nagy. Persze 5,5 hüvelyk köré azért alapvetően nem lehet lényegesen apró dolgokat rajzolni, de úgy fest, hogy az Apple nem ment rá annyira arra a témára, hogy minél kevesebb felesleges terület maradjon az előlapon. Az oldalsó kávák vékonyak, de alul és felül bőven maradt hely, egy szintén 5,5 hüvelykes LG G3 lényegesen kompaktabb. Azt sem mondhatnánk, hogy olyan nagyon kihasználták volna a területet, alul ugyan a Touch ID-val felvértezett home billentyű elég méretes, de felül csak az előlapi kamera és a fényérzékelő helyezkednek el a beszédhangszóró közelében.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

A kijelző Full HD felbontású, IPS technológiát használ és irgalmatlanul szép képet ad. Nem csak a fényerő és a betekintési szögek vannak nagyon rendben, hanem a színkalibráció is kifejezetten jól sikerült, természetesek az árnyalatok, nincsen a sok gyártóra jellemző hűvösbe tolt skála, ráadásul nem is tükröződik túlzottan. Hogy az előlapot mi védi, azt az Apple szokás szerint nem veri nagydobra, iparági források szerint a Corning valamilyen megoldását használják. Ennek ellenére felkerültek már olyan videók a netre, ahol azt lehet látni, hogy normál használat mellett karcolódik a felület, de immáron két napnyi folyamatos nyomkodás és hurcolászás után nálunk ennek semmi jele nem volt. Nagyon érdekes, hogy a kijelző ugyebár Full HD, azaz 1920 x 1080 pixel felbontású, ám a képernyőmentéseket 2208 x 1242 képpontban kapjuk meg, magyarán az iOS 8 erre is képes lenne, ami előrevetítheti egy következő iPad, vagy iPhone ilyen jellegű tulajdonságát. Egyébként pont az ilyen felbontásban kiszivárgó képernyőmentések miatt keltek szárnya az iPhone 6 Plus bemutatása előtt olyan pletykák, hogy ezt fogja tudni a bejelentésre váró készülék.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone 6 Plus Sony Xperia Z3 LG G3 Samsung Galaxy S5
Fehér fényerő 554 nit 647 nit 462 nit 302 nit
Fekete fényerő 0,39 nit 0,53 nit 0,49 nit 0 nit
Kontrasztarány 1421:1 1221:1 941:1 N/A
Színhőmérséklet 7092 K 9925 K 7649 K 9721 K

Mivel a telefon elég méretes, ezért az oldalsó kezelőszervek egy részének helyzete is megváltozott. A korábbi modelleken felül ücsörgő kijelzőt feloldó gomb a jobb oldalra költözött, így valóban kézreáll. Alatta tűvel nyitható fiókba tudjuk a nanoSIM-et begyömöszölni, a telefon bal felén pedig a hangerőt szabályozó gombpárost fogjuk megtalálni. Ezek lekerekítettek, kicsit dundibbak a korábbiaknál, ez a gömbölydedség egyébként a készülék formavilágának egészére jellemző. Szintén balra került az a kis kapcsoló, amivel némítani tudjuk a gépet, így aztán a készülék tetején semmi nincs. Alul annál nagyobb a tolongás, a mikrofon mellett 3,5 mm-es jack dugaszt, valamint a Lightning interfészt is megtalálhatjuk, a hangszóró pedig kerek lukakat kapott, innen lentről nézve kissé indusztriális a design, ami persze egyáltalán nem baj.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

Az oldalsó részek és a komplett hátlap is alumíniumból készült, ami bizony elég menő. Az mondjuk megint más kérdés, hogy már most vannak képek és videók a neten, ahol némi erőfeszítést követően meg lehet kissé görbíteni az egész készüléket, ami azért finoman szólva is problémás, ráülni biztos nem lesz érdemes, de aki a farzsebébe rak egy ilyen méretű eszközt… Hogy ez mennyire gyakori gond és mennyire inkább egy felfújt történet, az majd a közeljövőben ki fog derülni, nincs kizárva, hogy az Apple el fogja hessegetni ezeket a vádakat azzal, hogy bizonyos erőhatások következtében minden telefon meggörbíthető. Az iPhone 6 Plus kapcsán a hátsót nézve jut az embernek eszébe az, hogy olyan az egész gép, mintha a kisebbik modellre sodrófával mentek volna rá, eleinte kissé furcsa érzés egy ekkora iPhone-t fogdosni, de ez hamar elillan. A hátlap ettől még picit sivár, persze a jókora almás logó biztos pár felhasználó szívét megdobogtatja, a fémes borítást pedig alul-felül szürke plasztik csíkok bontják meg, hogy a rádiós jelek tudjanak szabadon ki-be közlekedni. A kamerát egészen feltolták a sarokba, mellette újabb mikrofon és két tónusú ledes villanó látszik. Maga a kamera pedig szemölcsként mered ki a hátlap síkjából, ez persze már most sok kritikát kapott, az asztalra tett telefont könnyen lehet billegtetni, de hát úgy fest, hogy egy OIS-t is tartalmazó modulnak kell a hely. Más gyártók ilyenkor általában a komplett formatervet kissé kiszélesítik a kamera körül, az Apple más megoldást választott, lelkük rajta.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

Abban szinte biztosak vagyunk, hogy bár az alumínium tényleg roppant elegáns és prémium érzetet okozó anyag, a hátlapot érdemes védeni valamivel. Az is egyértelmű, hogy az iPhone 6 Plus alapvetően kétkezes masina. Persze, némi zsonglőrködés mellett egy kézzel is lehet működtetni, de pont a lekerekített formavilágnak köszönhetően azért nem olyan nagyon nehéz leejteni, egy negyedmillás gépet pedig még a tehetősebbek sem szívesen dobálnak. Hogy ne legyen probléma az egykezes működés, az Apple két dolgot is kitalált, az egyik már nem újdonság, a korábbi iOS-ben is megvolt arra a lehetőség, hogy ahelyett, hogy a kijelző bal felső csücskében tapogatnánk a visszafele parancsot jelképező felirat, vagy nyíl után, elég a kijelzőn egy teljesen balról indított ujjhúzás, hogy elérjük az előző képernyőt. A másik, az iOS 8-ban debütáló okosság a középső gombhoz kötődik, ezt kétszer meg kell ahhoz érinteni, hogy a kijelző tartalma lentebb csússzon. Ilyenkor a képernyő alsó részén levő dolgok eltűnnek, a felső felén eddig látott grafika pedig átveszi ennek a helyét, így már különösebb trükközés nélkül el tudunk érni mindent anélkül, hogy az veszélyes lenne.

Hardver

Az aktuális iPhone általában nem akar nyers hardverben az androidos csúcsgépek fölé kerekedni, nincs is rá szüksége. Persze van egy olyan réteg, amely azért örül, ha tudja, hogy mégis mi hajtja a gépét, de ezügyben az Apple meglehetősen szűkszavú, annyit azért még ők is tudnak, hogy nem feltétlenül érdemes órajelekkel és magokkal dobálózni akkor, amikor sokan csak azt látják, hogy minél több mag és minél magasabb frekvencia a királyság. Azt már most tudni lehet, hogy az operatív memória, a RAM mérete csupán 1 GB, aminél számos konkurens cég zászlóshajójában háromszor ennyit is találhatunk.

Ugyanakkor viszont a jelek szerint ennél nem is kell több. Az Apple ebből a szempontból könnyű helyzetben van, csak pár eszközre kell optimalizálnia egy olyan hardvert, amit alapvetően ők specifikáltak és a szoftvert is ők írják, ennek megfelelően nagyon ügyesen bánik az erőforrásokkal a készülék. A RAM alapvetően ahhoz kell, hogy az egyszerre futó programok és feladatok között gyorsan lehessen ugrálni és ne zárogassa be ezeket a szoftver lépten-nyomon. Mi hét böngészőlapot nyitottunk meg, aztán erre ráküldtünk még egy-két appot, de ez egyáltalán nem okozott gondot a gépnek.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

A hardver másik fontos ismérve az ereje. Mindkét iPhone 6-ban elvileg ugyanaz a hardver dorombol, bár az Apple pont nem szeret a részletekbe bocsátkozni, annyit azonban lehet tudni, hogy az A8-as chip kétmagos, magonként 1,4 GHz-en tud ketyegni, 64 bites architektúrát használ, a gyártó szerint 25%-kal gyorsabb elődjénél, miközben kevesebbet fogyaszt. A GPU-ról azt állítják, hogy 50%-kal erősebb, de arról nincs egzakt információ, hogy ki gyártja. Mindenesetre számos neves oldalon lefuttattak számos tesztet, amelyekből az látszik, hogy bár az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus valóban erősebb, de az eltérés a korábbi generációhoz képest nem annyira jelentős, amennyivel növekedett a grafikus teljesítmény, azt általában fel is emészti a nagyobb felbontású kijelző képpontjainak mozgatása. No, nem mintha ezzel bármi baj lenne, az új iPhone-ok így is gördülékenység szempontjából az élmezőnybe tartoznak, jóllehet ha valaki nagyon szőrszálhasogató, akkor azért észrevehet egészen apró döccenéseket itt-ott, illetve azért találtunk olyan játékot, aminél látszott, hogy az iPhone-t is izzadásra készteti, de ennek sok esetben az is lehet az oka, hogy a fejlesztők még sem a felbontás, sem pedig az új, A8-as processzor kapcsán nem tudtak végezni az optimalizációval. Az iOS 8 ugyanis jelenleg a nem Full HD felbontásra tervezett appok grafikai megjelenítését egyszerűen felskálázza, ami szintén felemészthet némi számítási kapacitást.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 6 Plus LG G3 Xiaomi Mi-4 Samsung Galaxy Alpha
SunSpider 1.0.2 356 ms 935 ms 694 ms 455,2 ms
Geekbench 3 (single) 1532 pont 967 pont 1008 pont 939 pont
Geekbench 3 (multi) 2736 pont 2363 pont 3065 pont 3188 pont
GFXBench Manhattan onscreen 30,5 fps 6,9 fps 11,3 fps 25,2 fps
Manhattan offscreen 1080p 18,6 fps 9,8 fps 10,7 fps 13,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 53,1 fps 15,7 fps 27,7 fps 48,1 fps
T-Rex offscreen 1080p 44,5 fps 22,1 fps 27,1 fps 31,3 fps

Persze vannak olyan cross-platform sebességtesztek, amik alkalmasak arra, hogy hellyel-közzel összevessük a masina erejét más gépekkel, méregettünk mi is. Az iPhone 6-nak nincs oka szégyenkezni a népes mezőnyben. Nem csak a központi chipsetet cserélte le az új modellben a gyártó, hanem a különböző szenzorok jeleit feldolgozó egység is megújult, az M8-as processzor már a légnyomást is figyeli, ami elsősorban arra jó, hogy a magasságot meg lehessen határozni. Hogy egy teljesen triviális példával éljek, az iPhone 6 Plus fitnesz funkciói között már megtalálhatjuk a lépcsőzést is, mivel a készülék nem pusztán a mozgásokat és a rázkódásokat figyelve tud lépésszámot kalkulálni, hanem azt is észleli, ha közben magasabbra lépünk. Egy jól kitalált okosórával karöltve ez rögtön megteremti a fejlett fitnesz funkciók lehetőségét is.

Szoftver

A két új iPhone-nal egy időben debütált a rajtuk futó operációs rendszer, az iOS 8-as verziója is. Míg a 7-esre való frissítés jellemzően grafikai változásokat hozott, most sokkal több funkcionális újítás került bele a rendszerbe, ezekről már ki is került egy részletes anyag. Éppen ezért ebben a tesztben csak a fontosabb változásokat szedjük össze.

Apple iPhone 6 Plus menü Apple iPhone 6 Plus beállítások

Ilyen változás a már említett, egy kezes használatot lehetővé tevő trükk, amint a Touch ID-val felszerelt gomb kétszeri megérintésével csalhatunk elő. De a Touch ID más szempontból is érdekes, az továbbra sem kérdés, hogy az ujjlenyomat-érzékelő megoldás a piacon levő legkényelmesebb és legpontosabb ilyen funkció, ám eddig ehhez a modulhoz az Apple nem engedett fejlesztői hozzáférést. Most viszont megnyílt ez a lehetőség, hamarosan tele lesz az alkalmazásbolt erre épülő külsős megoldásokkal, jó példa erre a 1Password, ami webes űrlapokon tölti ki helyettünk a felhasználói nevet és a jelszót, ha azt érzékeli, hogy jó ujjlenyomatot kapott.

Apple iPhone 6 Plus értesítési függöny Apple iPhone 6 Plus vezérlőpult

Remélhetőleg hasonló utat jár majd be az NFC chip is, legalábbis fejlesztői szempontból. Régi elvárás volt, hogy ez a szabvány az iPhone-ban is megjelenjen, most megtörtént, de az Apple keményen korlátozza azt, hogy mire lehet használni. Egyelőre kizárólag az Apple Pay fizetési megoldás fér hozzá az NFC-hez, a cég ugyanis magánál tartja azt a privilégiumot, hogy az iPhone-nal tranzakciót bonyolító felhasználók rajtuk keresztül tudjanak fizetni. Ez egyébként érzékenyen érintheti többek közt a PayPalt is, ugyanakkor az Apple már a világ legnagyobb kártyakibocsátóival megegyezett, a MasterCard és a VISA tulajdonosok fogják tudni használni a rendszert, amelynek kétségtelenül az a legnagyobb előnye, hogy ez az egész össze van kötve az ujjlenyomat-olvasóval, azaz a tranzakciók elindításához mindenképp szükség lesz a felhasználó ujjára. Ez pedig remélhetőleg az esetek zömében még testének szerves részét képezi.

Apple iPhone 6 Plus újságos Apple iPhone 6 Plus navigáció

Az Apple Pay elfogadóhelyek száma dinamikusan nő, most a gyártó szerint 200 ezer helyen lehet így az NFC-t használva fizetni, illetve weboldalakon is megjelenhet egy gomb, hogy így rendezi valaki a vásárlást, egy klikk, egy ujjlenyomat, kész is. Nem sokat változott a felülről lerántható értesítési függöny, bár az előrelépés, hogy a fejlesztők ide is készíthetnek beépülő modulokat (kvázi widgeteket). Alulról is a szokott módon ugrik fel a vezérlőpult, itt inkább grafikai kozmetikázásnak lehetünk tanúi.

Apple iPhone 6 Plus diktálás Apple iPhone 6 Plus egészség

Főleg nekünk, magyaroknak fontos, hogy a beviteli lehetőség száma több fronton is bővült. Egyrészt az iOS 8-ban már nem kell ragaszkodnunk a gyári billentyűzethez, ez lecserélhető külsős megoldásra. Az iPhone 6 Plus esetén a nagy kijelző miatt vízszintesen tartva a telefont azonban az alap gombsor is igen jól sikerült, mivel volt hely, ezért kurzormozgató gombokat és szövegformázási opciókat is kapunk. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy az iOS 8 már felismeri a magyar beszédet, tehát simán lehet neki emailt, SMS-t, emlékeztetőt diktálni. Próbáink során volt olyan hatékony, mint a Google megoldása, sőt. De azért persze téved ez is, majd biztos lesz egy sereg meme (mém), ahol idétlenségeket posztolnak majd ennek következtében tréfás kedvű júzerek.

Apple iPhone 6 Plus album Apple iPhone 6 Plus képmódosítás

A szoftveres felhozatal egyébként a szokásos, bár egy picit mindenbe belenyúltak. Az időjárási infókat ezúttal a The Weather Channel biztosítja, a részvényes app a szokásos, a naptár kiválóan működik, az email kliens pedig pár új funkcióval gazdagodott. Fektetett nézetben osztott képernyőt kapunk, balra a levelek listája, jobbra az aktuális mail tartalma látszik. Ha írunk, de közben más dolgunk akad, akkor a piszkozatot egy laza mozdulattal leküldhetjük egyfajta tálcára és onnan később visszarántható. Az Újságos app egyre több magyar nyelvű kiadvánnyal is szolgál, a Game Center maradt a régi.

Apple iPhone 6 Plus üzenetek Apple iPhone 6 Plus iránytű

Az Egészség ikon alatt irgalmatlan mennyiségű adat vihető fel, a klasszikus fitnesz funkcióktól kezdve a táplálkozási szokásokon át a gyógyszerallergia és a vércsoport is megadható, ezeket igény esetén a telefon a készenléti képernyőre is kirakja, amivel életet is menthet, ha egy nem várt esemény során a mentősnek van annyi lélekjelenléte, hogy ezekre rálessen. Akad diktafon, iránytű, számológép, a zseblámpát a lentről előhúzható felületen kapcsolhatjuk be, ha pedig irodai programcsomagra van szükségünk, akkor azt díjmentesen letölthetjük az App Store-ból.

Multimédia

A hátlapon kitüremkedő kamera felbontása továbbra is 8 megapixel. Ez egyébként alapvetően elég kábé mindenkinek, ha egyébként a fotók minősége megfelelő, az Apple nem szállt be abba a versenybe, ami egyébként jellemző az okostelefonos iparágra. Ennek parktikus okai is vannak, egy ekkora kép feldolgozása és elmentése jóval kevesebb erőforrást igényel, aminek az az eredménye, hogy a fotózás rendkívül gyorsan történik.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

A kamera egyik fontos újítása, hogy phase detection fókuszt kapott, ez röviden azt jelenti, hogy a fókuszt adó "pixeleket" két alpixelre bontják, kapnak egy-egy mikrolencsét, és így különböző szögben esik a rájuk a belépő fény. Ebből a kis méretű fizikai eltérésből, amit a két alpixel távolsága okoz, már mérhető fáziskülönbség lép fel, és ebből kiszámítható, hogy a tárgy, aminek a képe éppen ráesik, milyen távolságra van, és mekkora korrekció kell a jelenlegi AF beállításhoz képest, hogy a fáziskülönbség megszűnjön, azaz élesre álljon. Hasonló van egyébként a Galaxy S5-ben is, ha nem is pontosan ugyanez. Ez valóban így van, igyekeztünk minél több képet készíteni, elmosódott, életlen alkotás nem volt közöttük. Maga a kezelőfelület egyébként maradt ugyanolyan egyszerű, mint eddig, jobbára csak a HDR-t és a vakut lehet kapcsolgatni, illetve akad időzítő és panoráma mód.

A fent elterülő alkotásokat megnézve nagyjából elégedettek lehetünk. A dinamikatartomány mobilos körökben kimondottan jónak mondható, a színeket jól eltalálja a gép, a vonalélesség átlagon felüli. Nekem személy szerint két gondom akadt, néhol hajlamosak a felvételek a zajosodásra, illetve sokszor kissé fátyolosnak érzem a végeredményt, ez leginkább annak köszönhető, hogy gyakran érzi úgy az automatika, hogy szükség van a HDR-módra, ami néhol az egyébként is világos részeket kissé megtolja, de az sem kizárt, hogy az automatika egy fél fényértékkel felülexponál. De ezek nem jelentős hibák, az iPhone 6 Plus kamerája az élboly közelében tanyázik, még ha nem is tudja letaszítani a trónról az örökös király Lumia 1020-at. Érik egy összehasonlító teszt, hiszen az LG G3 fotós képességeivel is érdemes lesz ezt összemérni, hamarosan érkezik a Note 4, piacon van az Xperia Z3, legutóbbi írásunk óta számos új versenyző lépett porondra, s ezek között az iPhone 6 Plusnak is van keresnivalója.

Amiben igazán brillírozik a gép, az a videózás. No, nem a felbontás kapcsán, hiszen az maximum Full HD, 4K-ra nem képes a készülék (mondjuk ez speciel keveseknek fog hiányozni). Azonban az optikai stabilizátorral megtámogatott modul valóban kivételesen jó mozgóképeket eredményez, erre mutatok egy példát itt. Óriási mókafaktor lesz viszont a 720p-ben elérhető lassított felvétel, ami 240 fps-t jelent és kis ötletességgel egészen remek videókat lehet így rögzíteni, mi sem kerülhettünk el, hogy mindenféle mozdulatokat belassítsunk, ebből itt fent mutatunk egy összevágott anyagot. Fontos, hogy a vaku videózás közben is működhet, egyébként egész erős, ám távolra már nem javasolt, nagyon fátyolos lesz az eredmény.

Apple iPhone 6 Plus zenelejátszó Apple iPhone 6 Plus equalizer

Zenei téren is hozza a megbízhatóan jó minőséget az iPhone, ezzel eddig sem volt gond. A lejátszóban az általában szokásos módon rendezhetjük a számokat, dalszöveg és albumborító is megjelenhet. A beállításokba átcsapatva van néhány extra, válogathatunk hangzásképek között, kérhetünk normalizálást és definálhatjuk a maximális hangerőt, valamint bekapcsolható az iTunes Match. Ami mindenképpen kiemelendő, hogy a telefon alján levő hangszóró kimondottan jól sikerült, hangos is, tiszta is, ha nem is éri el egy BoomSound szintjét, de közel jár hozzá, ez remekül sikerült. Ahogyan egyik iPhone-ban, úgy ebben sincs FM-rádió, vannak dolgok, amikhez (illetve amik hiányához) az Apple ragaszkodik.

Adatátvitel, akkumulátor

Most már mindenféle 4G-hálózatokon elmuzsikál az iPhone, a Cat.4-es LTE sem okoz gondot. A WiFi modul is fejlődött, immáron a 802.11ac szabványt is ismeri. Az Airdrop sem maradt ki a rendszerből, az azonos WiFi hálózaton levő Apple eszközök könnyen tudnak egymást közt fájlokat dobálni, ráadásul van egy új funkció is a WiFi kapcsán. Ha ugyanis Yosemite oprendszert futtató Mac van a hálózaton, ahová azonos Apple ID-vel vagyunk bejelentkezve, akkor a telefonra érkező hívások a gépen is kezelhetők úgy, hogy a mobilt meg sem kell mozdítani.

Apple iPhone 6 Plus Safari Apple iPhone 6 Plus megosztási beállítások

A Safari böngésző korrektül teszi a dolgát, jól optimalizált, akadásnak nyoma nincs, a görgetés és a kétujjas nagyítás is folyamatos. Lehet egy gombnyomással megosztani a látogatott oldalt mindenféle módokon, elmenthetjük későbbi olvasásra, rögtön átdobhatjuk kompatibilis nyomtatóra, vagy kitehetjük ikonként a főképernyőre is. A GPS modul gyors, pontos, az Apple navigációs megoldása sokat fejlődött térképek szintjén az elmúlt időszakban. Az NFC-ről már esett szó bőven, arra nem tudjuk használni, hogy egy másik okostelefonra bármit átküldjünk, vagy Bluetooth eszközök párosítását meggyorsítsuk.

Apple iPhone 6 Plus használati stat menü Apple iPhone 6 Plus akkumulátor használat

Az iPhone 6 Plus egyik leglényegesebb pontja az akkumulátor. A megbonthatatlan készüléktest belsejében 2915 mAh teljesítményű telep pihen, ami már papíron is igen combos. Persze mindig más az, amit a gyártó megad, mint ami a valós tapasztalat, nálunk átlag feletti használat mellett, sok nyomkodással majdnem megvolt a kétnapos üzemidő, ez talán picit több is lehet, ha elmúlik az újdonság varázsa. A kijelző és a kamerafunkciók sok energiát kérnek, de standby módban igen jól bírja a telep, nem csak mi éreztük úgy, hogy ebből a szempontból az iPhone 6 Plus kiemelkedő, hanem a felhasználói visszajelzések és a tesztek is igazolják. Most, ezen sorok írása közben 7 és fél órányi használati időt mond az iOS 8 vonatkozó menüpontja (és 1 nap, 11 órás készenlétet), az akkumulátor pedig 20%-os töltöttségen áll, vagyis majdnem annyit bírt ébren a telefon, mint mi magunk.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

Értékelés: Apple iPhone 6 Plus
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Talán érezhető, hogy az iPhone 6 Plus szerintünk meglehetősen jól sikerült. Persze a tesztben olyan, kvázi az Apple mobilos kalandjának megkezdése óta fennálló hiányosságokat már meg sem említünk, mint a microSD negligálása, az FM-rádió kihagyása, vagy a fájlkezelő hiánya, ezeket azért mára már mindenki vagy megszokta, vagy nem szokta meg, de tudja. Most az NFC-t szorította korlátok közé a gyártó, de ahogyan a Touch ID megnyílt, úgy ez is változhat a jövőben. Arról is felesleges értekezni, hogy mennyire drága az iPhone 6 Plus, megéri-e egyáltalán ilyet venni, ez sokszor egyrészt anyagi, másrészt érzelmi kérdés. Az biztos, hogy hardverben, tudásban, funkcionalitásban felveszi a versenyt az Android köré épülő csúcsgépekkel, noha azért ott még a legdrágább gépek is némiképp olcsóbbak, gondolok itt a szintén fémből építkező HTC zászlóshajóra, vagy a Samsung ebben a kategóriában jeleskedő Note készülékeire.

Ugyanakkor az iPhone 6 Plus nyújt néhány olyan dolgot, amit mások nem, vagy adott esetben kissé gyengébben voltak képesek megvalósítani. A Touch ID vitathatatlanul a piac talán legjobb biztonsági megoldása, s már látszik, hogy mennyi mindenre lehet használni. Az alsó hangszóró kiváló, a kijelző tényleg gyönyörű, az anyaghasználat és az összeszerelési minőség példaértékű, az üzemidő is átlagon felüli. Az iOS 8 kezes, az App Store kínálata színvonalas, a hozzáadott szolgáltatások egyre nagyobb hányada hazánkban is működik. Ugyanakkor elég furcsa egy ekkora iPhone-t használni, bizonyára matekoztak sokat, hogy érdemes-e annyira rámenni a minél kompaktabb méretre mint az LG, vagy mondjuk a szinte csak kijelzőből álló Huawei Ascend Mate 7, de megtartották a kisebb modellnél látott arányokat. A lekerekített élek miatt az iPhone 6 Plust jó megfogni, csak bizony vigyázni kell, hogy ne csússzon ki a kezünkből, a hátlapnak tutira kell majd valami tok, pedig így pőrén elég jól néz ki. Nem mondhatnánk, hogy a készülék forradalmi, de mondhatjuk, hogy az Apple számára az. Ezzel a mérettel egy olyan pályára álltak be játszani, ahol az ellenfél csapatában vannak már nagy karriert befutó játékosok, a csapatkapitány Galaxy Note pedig igen rutinos spíler. Mindezzel együtt az iPhone 6 Plus egy szükséges termék az Apple szempontjából, hogy ott is tudjanak vásárlókat szerezni, ahol eddig nem volt esélyük. Hogy most már van, az egészen biztos.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

Egy cikk végén plecsnit osztani néha teljesen triviális, néha viszont elég nehéz, az iPhone mindig is ez utóbbi kategóriába tartozott. Most talán kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen egyszerre érkezett meg hozzánk a két új modell. Bár hazai ára még nincs a kütyünek, elég jól meg lehet saccolni, hogy a magyar fizetésekhez mérten kisebb vagyonba fognak kerülni, ráadásul a nagyobb tepsi a drágább és szerintünk a kisebb modell sokkal jobban sikerült, még ha üzemidőben nem éri el a Plus szintjét (illetve a kamerában nincs OIS). Éppen ezért erre a gépre csak egy Tetszett plecsnit tudok rásütni, holott nagy valószínűséggel mérete miatt pont ez fogja az Apple számára visszahozni azokat a vásárlókat, akik más márkára váltottak nagy kijelzőt keresve.

Apple iPhone 6 Plus

Bog

A tesztkészüléket az iPhoneSzervizBuda.hu biztosította a számunkra. Köszönjük!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Apple iPhone 6 Plus
Apple iPhone 6 Plus Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 158,1 x 77,8 x 7,1 milliméter
Tömeg 172 gramm
Színvariációk Fekete, fehér
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 (401 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A8
Processzor típusa 1,4 GHz-es kétmagos, 64 bit
Processzor csíkszélessége -
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip n.a.
RAM mérete 1 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 / 64 / 128 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE 700 / 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE Cat.4
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, AirDrop
USB Lightning
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok Néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iOS 8
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Iránytű, Game Center, Részvények, Térkép, Újságos, iTunes Store, App Store, Passbook, Egészség, iBooks, Game Center, FaceTime
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autófókusz
Másodlagos kamera 1,2 megapixel
Videófelvétel 1080p @ 30 fps, 720p @ 240 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2915 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 384 óra
Beszélgetési idő 24 óra
Zenelejátszási idő 80 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, barométer, alumínium hátlap, ujjlenyomat-olvasó
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés