Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

Multimédia

A hátlapon kitüremkedő kamera felbontása továbbra is 8 megapixel. Ez egyébként alapvetően elég kábé mindenkinek, ha egyébként a fotók minősége megfelelő, az Apple nem szállt be abba a versenybe, ami egyébként jellemző az okostelefonos iparágra. Ennek parktikus okai is vannak, egy ekkora kép feldolgozása és elmentése jóval kevesebb erőforrást igényel, aminek az az eredménye, hogy a fotózás rendkívül gyorsan történik.

Apple iPhone 6 Plus
[+]

A kamera egyik fontos újítása, hogy phase detection fókuszt kapott, ez röviden azt jelenti, hogy a fókuszt adó "pixeleket" két alpixelre bontják, kapnak egy-egy mikrolencsét, és így különböző szögben esik a rájuk a belépő fény. Ebből a kis méretű fizikai eltérésből, amit a két alpixel távolsága okoz, már mérhető fáziskülönbség lép fel, és ebből kiszámítható, hogy a tárgy, aminek a képe éppen ráesik, milyen távolságra van, és mekkora korrekció kell a jelenlegi AF beállításhoz képest, hogy a fáziskülönbség megszűnjön, azaz élesre álljon. Hasonló van egyébként a Galaxy S5-ben is, ha nem is pontosan ugyanez. Ez valóban így van, igyekeztünk minél több képet készíteni, elmosódott, életlen alkotás nem volt közöttük. Maga a kezelőfelület egyébként maradt ugyanolyan egyszerű, mint eddig, jobbára csak a HDR-t és a vakut lehet kapcsolgatni, illetve akad időzítő és panoráma mód.

A fent elterülő alkotásokat megnézve nagyjából elégedettek lehetünk. A dinamikatartomány mobilos körökben kimondottan jónak mondható, a színeket jól eltalálja a gép, a vonalélesség átlagon felüli. Nekem személy szerint két gondom akadt, néhol hajlamosak a felvételek a zajosodásra, illetve sokszor kissé fátyolosnak érzem a végeredményt, ez leginkább annak köszönhető, hogy gyakran érzi úgy az automatika, hogy szükség van a HDR-módra, ami néhol az egyébként is világos részeket kissé megtolja, de az sem kizárt, hogy az automatika egy fél fényértékkel felülexponál. De ezek nem jelentős hibák, az iPhone 6 Plus kamerája az élboly közelében tanyázik, még ha nem is tudja letaszítani a trónról az örökös király Lumia 1020-at. Érik egy összehasonlító teszt, hiszen az LG G3 fotós képességeivel is érdemes lesz ezt összemérni, hamarosan érkezik a Note 4, piacon van az Xperia Z3, legutóbbi írásunk óta számos új versenyző lépett porondra, s ezek között az iPhone 6 Plusnak is van keresnivalója.

Amiben igazán brillírozik a gép, az a videózás. No, nem a felbontás kapcsán, hiszen az maximum Full HD, 4K-ra nem képes a készülék (mondjuk ez speciel keveseknek fog hiányozni). Azonban az optikai stabilizátorral megtámogatott modul valóban kivételesen jó mozgóképeket eredményez, erre mutatok egy példát itt. Óriási mókafaktor lesz viszont a 720p-ben elérhető lassított felvétel, ami 240 fps-t jelent és kis ötletességgel egészen remek videókat lehet így rögzíteni, mi sem kerülhettünk el, hogy mindenféle mozdulatokat belassítsunk, ebből itt fent mutatunk egy összevágott anyagot. Fontos, hogy a vaku videózás közben is működhet, egyébként egész erős, ám távolra már nem javasolt, nagyon fátyolos lesz az eredmény.

Apple iPhone 6 Plus zenelejátszó Apple iPhone 6 Plus equalizer

Zenei téren is hozza a megbízhatóan jó minőséget az iPhone, ezzel eddig sem volt gond. A lejátszóban az általában szokásos módon rendezhetjük a számokat, dalszöveg és albumborító is megjelenhet. A beállításokba átcsapatva van néhány extra, válogathatunk hangzásképek között, kérhetünk normalizálást és definálhatjuk a maximális hangerőt, valamint bekapcsolható az iTunes Match. Ami mindenképpen kiemelendő, hogy a telefon alján levő hangszóró kimondottan jól sikerült, hangos is, tiszta is, ha nem is éri el egy BoomSound szintjét, de közel jár hozzá, ez remekül sikerült. Ahogyan egyik iPhone-ban, úgy ebben sincs FM-rádió, vannak dolgok, amikhez (illetve amik hiányához) az Apple ragaszkodik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés